Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ R.B. ]

03. 08. 2024. 10:23 >> 10:23
Čitaj mi:

PRATEĆI PROGRAM

"Ljetopis" sinoć obilježila studentska pozorišna predstava

Pozorišni komad „Sedam dana“, ispitna predstava iz predmeta Gluma IV – Uloga, studenata II godine studijskog programa Gluma Fakulteta dramskih umjetnosti Cetinje u klasi vanr. prof. Branka Ilića i saradnice Danice Rajković, odigrana je sinoć na Ljetnjoj sceni u Starom Baru. Ova urbana građanska komedija rađena po autorskom tekstu višestruko nagrađivane savremene hrvatske spisateljice Tene Štivičić izvedena je u okviru Pratećeg programa „Barskog ljetopisa“.

Predstava „Sedam dana“ obrađuje univerzalnu temu prilagođavanja. Slični životi i problemi urbane civilizacije običnog čovjeka tjeraju da se stalno opredjeljuje – o usvajanju životinja, o zdravoj hrani, o porođaju u kućnim uslovima, o građevinskim planovima, o načinu uređenja braka, o karijeri... poštujući stavove, pravile i zakone. Ova se drama na duhovit način približava publici postavljajući pitanja o principima građanskog društva.

U ulogama Tanje, Nataše, Ane, Danijela i Mustafe našli su se Marija Vlaović, Radmila Škuletić, Andrea Drašković, Vuk Vučinić i Davud Bahović, a njihov profesor Branko Ilić izražava zadovoljstvo onim što su sinoć pokazali.

„Tekst Tene Štivičić je prilično izazovan, odlično su se izborili. Trude se, rade, tako su i ocijenjeni, a i oni su zadovoljni. Radi se o konzistentnoj klasi vaspitane i marljive djece željne rada što je sad veoma važno jer je njihov talenat već provjeren na prijemnom ispitu. Ostaje uporno insistiranje na korigovanju sebe samog i na unapređivanju a oni će, s obzirom na to da su veliki radnici, biti sve bolji. Napredak je već uočljiv u odnosu na prvu godinu i to je najveća satisfakcija, a to vidi i publika“, konstatovao je Ilić i dodao da je učešće na festivalima neizmjerno važno za mlade glumce.

„Znanje koje su stekli imaju priliku da ponove, da vide da li su spremni i sposobni da to jednako kao na ispitu repriziraju. To je, u suštini, njihov posao – da iznova, što je moguće više puta, izvode to pred publikom i povjere naučeno. Da je sreće, svi ljetnji festivali u Crnoj Gori bi trebalo da nađu prostor za studentske radove koji imaju takvu finalizaciju da mogu pred publiku. Ne vidim razlog da studenti nemaju praksu baš na tim scenama“, poručio je Barnko Ilić.

Mladi barski glumci Radmila Škuletić i Davud Bahović ne kriju zadovoljstvo zbog učešća na „Barskom ljetopisu“.

„Čast je igrati na Maloj sceni Starog grada koju treba da njegujemo kao barski biser“, istakao je Davud. „Osjećaj je fenomenalan, sad smo na drugoj godini, uložili smo veliki trud. Lik Danijela kojeg igram mi je blizak i lično i po godinama, nije bilo toliko izazovno već ga je trebalo prilagoditi određenim situacijama u kojima se ja privatno još nisam našao. „Ljetopis“ nam daje lijepu priliku da to što vježbamo na cetinjskoj Akademiji prikažemo i pred publikom, što je od izuzetnog značaja jer, nažalost, još uvijek nemamo studenstku scenu.“

„Predstava je sama po sebi veliki izazov ali je poseban izazov otvorena scena, u odnosu na uslove u kojima smo navikli da učimo i radimo. Neophodno je dodatno prilagođavanje zbog ambijenta, publike...“

Radmila kaže da se utisci obično sliježu duži vremenski period nakon igranja, te ih je nemoguće tako brzo kompletirati ali je, generalno, zadovoljna. „Šteta je što nemamo dovoljno prilika poput ove, jer nam je svako igranje kao trening ili vježba, a to donosi određene benefite“, zaključila je Škuletić.

Za koreografiju predstave bila je zadužena Julija Milačić Petrović Njegoš, za ton Danica Rajković, a za šminku Nada Mijović. Majstor svjetla je Danilo Malović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније