Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

A.M.

12. 07. 2024. 12:35 >> 12:35

Izložba Matice crnogorske „13. jul 1941 – Godine prkosa i ponosa“ prvi put predstavljena u Srbiji

U susret Danu državnosti, izložba „13. jul 1941 – Godine prkosa i ponosa“ Matice crnogorske prvi put je otvorena u Srbiji, sinoć u prostorijama Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore u Vrbasu.

Izložbu je otvorio dr Radonja Dubljević, povjerenik Matice crnogorske za Srbiju, podsjećajući na istorijske prilike koje su dovele do jednog od najvažnijih događaja u novijoj istoriji Crne Gore.

„Crnogorski Trinaesti jul govori da je crnogorski narod, kao mnogo puta ranije, kada je bilo najteže, umio da odabere istinsku od lažne slobode, znajući da takav izbor nosi i veliku žrtvu, koja će biti plaćena životima hiljada patriota. Na vrijednostima Trinaestojulskog ustanka, preko odluka AVNOJ-a, donošenjem prvog Ustava Nove Jugoslavije, konstituisana je jugoslovenska federacija, u kojoj je Crna Gora povratila izgubljenu državnost i bila njen ravnopravni činilac. Trinaesti jul Crnu Goru svrstava na stranu antifašizma, koji počiva na vrednosnom sistemu jednakosti i bratstva među ljudima i vraća je na svjetsku političku mapu, obnavlja njeno državno i nacionalno ime i uspostavlja, na kratko prekinuti, hiljadugodišnji politički subjektivitet. I šalje poruku da je Crna Gora vječna, što je naša generacija razumjela i potvrdila 21. maja 2006. Na antifašizmu je utemeljena savremena Evropa,“ rekao je Dubljević.

Dubljević je također osvrnuo na savremene društveno-političke prilike.

„Svjedoci smo da se u posljednjih trideset godina relativizuju vrijednosti antifašizma, dostignuća jugoslovenske zajednice na političkom, privrednom, kulturnom, sportskom i ukupnom planu i ugledu koji je uživala u međunarodnoj zajednici. Ideologije i pokreti, koji ne počivaju na idejama antifašizma, zloupotrebom ideje slobode i demokratskih vrijednosti, koristeći novostečenu političku moć, kroz kvazipolitička pomirenja nude svoju istinu, pod izgovorom da su istoriju antifašizma pisali pobjednici. Danas se val ekstremnih pokreta i ideologija nadvija nad Evropom, pa ovom izložbom želimo podsjetiti na jedno herojsko vrijeme koje je to zlo iskusilo i umjelo da mu se odupre. Teško je naći prave riječi da se iskažu sve vrijednosti koje simbolizuje Trinaesti jul, ali slike sa ove izložbe zamijeniće sve te ne pronađene riječi,“ rekao je Dubljević.

Generalna konzulka Crne Gore u Srbiji, Nevenka Ćirović, istakla je važnost dva crnogorska 13. jula i logičnost obilježavanja Dana državnosti upravo tog dana.

„Često čujemo: nemojte se vraćati u prošlost, okrenite se budućnosti. A gdje je sadašnjost? Sadašnjost smo mi koji smo danas ovdje i koji na temeljima prošlosti, na temeljima žrtve naših predaka, gradimo budućnost za one koji dolaze,“ rekla je Ćirović, zahvalivši se organizatorima, Matici crnogorskoj i udruženju „Princeza Ksenija“ na inicijativi.

Medijator Stanko Popović podijelio je s prisutnima sjećanje na pretke koji su u prelomnim istorijskim trenucima birali put slobode.

„A obuzima me i ponos, što sam sa nekima od tih div junaka, a ne onih iz bajke junaka i ustanika, durmitorskih, crnogorskih i jugoslovenskih narodih heroja, sa ove liste časti i junaštva, i ja imao zaista velike časti i dobre sreće, da ih znavam i slušam, a očito i ponesem neku klicu toga sjetovanja i pratim taj put i nauk, a s ponosom uvjeren sam i uspijevam da prenosim i na potomstvo mi, s porukom da je antifašistička i slobodarska tradicija vječna vrijednost Crne Gore,“ rekao je Popović.

Program otvaranja izložbe „13. jul 1941 – Godine prkosa i ponosa“ uveličale su recitatorke iz KPD „Princeza Ksenija“ iz Lovćenca, Jana Krivokapić, Natalija Kaluđerović i Iva Drašković, koje su govorile stihove Dragana Radulovića, besjedu Veljka Vlahovića i monolog princeze Ksenije.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније