Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

A.J. [ Beta ]

03. 07. 2024. 15:52 >> 15:52

albanski pisac

U Tirani sahranjen Ismail Kadare

Nekoliko hiljada ljudi prisustvovalo je sahrani albanskog pisca Ismaila Kadarea danas u Tirani, dok je u čitavoj zemlji minutom ćutnje odata pošta slavnom piscu.

Kadareovi posmrtni ostaci bili su izloženi na ulazu u Operu na Skenderbegovom trgu u Tirani, a u pozadini su recitovane neke od njegovih pjesama.

Albanski premijer Edi Rama izjavio je da je Kadare postavio albansku književnost u panteon svjetske literature.

Vlada u Tirani proglasila je dvodnevnu žalost, dok je na Kosovu jednodnevna žalost proglašena danas.

Sahrani su prisustvovali i zvaničnici sa Kosova i iz Sjeverne Makedonije.

Kadare je sahranjen u privatnoj ceremoniji kojoj su prisustvovali članovi porodice, a održana je nakon državne ceremonije.

Kadare je umro 1. jula od posljedica srčanog udara.

Međunarodnu slavu pisac je stekao posle objavljivanja dela "General mrtve vojske" 1963. godine kada je Albanijom i dalje vladala komunistička vlada pokojnog diktatora Envera Hodže.

Pobjegao je iz Albanije u Francusku 1990. godine, samo nekoliko mjeseci prije pada komunističkog režima posle studentskih protesta prethodnog decembra. Živio je u Parizu i nedavno se vratio u Tiranu.

Kadare je dobitnik brojnih međunarodnih nagrada sa svoja djela koja uključuju više od 80 romana, pozorišnih komada, scenarija, pjesama, eseja, a djela su mu prevedena na 45 jezika. U nekoliko navrata se pominjao kao mogući kandidat za Nobelovu nagradu za književnost.

Autor je romana "Slomljeni april", "Hronika u kamenu", "Zamak", "General mrtve vojske", kao i mnogih drugih djela i jedan je od najpopularnijih ličnosti albanske književnosti više od 60 godina.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније