Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.Č.J.

04. 06. 2024. 14:30 >> 14:31
Čitaj mi:

sjutra u 19 sati

Solistički koncert pijaniste Matije Molčanova u KIC-u

Solistički koncert pijaniste Matije Molčanova biće održan sjutra u okviru ciklusa „Mladi talenti“, u velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“, u 19 sati.

"Program koncerta činiće djela Johana Sebastijana Baha (Preludijum i fuga As-dur, I sveska DTK), Volfganga Amadeusa Mocarta (Sonata u c-molu KV 457), Johanesa Bramsa (Intermezzi br. 1 i 2 op. 118) Volodimira Mašika (Tokata 2017), kao i kompozicija za klavir četvororučno Morisa Moškovskog (Gavotte op. 43 br. 2) koju će mladi pijanista izvesti sa gošćom koncerta Elenom Vujović", saopšteno je iz KIC-a.

Navode da je Matija Molčanov (2004) rođen u Kotoru. Prve muzičke korake napravio je u ŠOMO Budva, u klasi Biljane Bagarić, a nastavio školovanje u klasi svog oca, prof. Oleksija Molčanova u Tivtu, sve do završetka srednje muzičke škole 2024. godine. Kao učenik srednje škole ostvario je niz zapaženih rezultata i osvojio nagrade na međunarodnim i državnim takmičenjima kao solista i član kamernih sastava. Među najznačajnijim ističu se nagrade na I, II i III međunarodnom pijanističkom takmičenju u Tivtu, na online takmičenjima u Sremskoj Mitrovici (Srbija), Užgorodu i Kijevu (Ukrajina) i Istanbulu (Turska). Nedavno je osvojio prvu nagradu na Državnom takmičenju u kategoriji klavirski duo sa Elenom Vujović.
   
Pohađao je različite seminare kod profesora Bojana Martinovića, Jurija Kota, Vladimira Babina i Nikole Vučkovića. Više puta je nastupao na festivalu savremene klavirske muzike „Forte piano“ u organizaciji KIC-a „Budo Tomović“ i učestvovao u projektu „Vivum“ u organizaciji Zavoda za školstvo CG, pod pokroviteljstvom UNICEF-a.

Mladi ukrajinski kompozitor Volodimir Mašika je specijalno za Matiju komponovao dvije kompozicije, koje je premijerno izveo u Podgorici: „Četiri karakterna komada za djecu“ (2021) i „Varijacije u obliku etida u Ukrajinskom stilu“ (2022) za klavir i orkestar. Umjetnički je angažovan u pozorišnoj predstavi „Svijet mogućnosti“ reditelja Harisa Pašovića.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније