Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B.

03. 04. 2024. 10:27 >> 10:27
Čitaj mi:

TIVAT MUSIC FESTIVAL

Nova muzička manifestacija ovog ljeta u Tivtu

Novi muzički festival - Tivat Music Festival ovog ljeta će se održavati na nakoliko lokacija u Tivtu, a na otvaranju manifestacije 28. juna, u planu je koncert poznatih arija u izvođenju Dubrovačkog simfonijskog orkestra.

Kako navode organizatori, Fondacija Tivat Music festival na čelu sa direktoricom Andreom Orlando Tripović i kreativnim timom KotorArta, nova umjetničko-edukativna platforma uz podršku i partnertstvo sa Centrom za kuturu Tivat i direktorom Goranom Božovićem zaživjeće ovog ljeta.

Otvaranje Tivat Music Festivala pod nazivom "Bilo jednom u svijetu opere" održaće se u velikoj sali Centra za kulturu Tivat, 28. juna u 21 čas. Koncert otvaranja publika će imati priliku da isprati uz nastup eminentnog Dubrovačkog simfonijskog orkestra pod dirigentskom palicom Samre Gulamović, i solista Valentine Elizabete Šilje, soprana, Bože Jurića Pešića, tenora, i Tomislava Jokića, tenora. Takođe, kao gosti koncerta nastupiće Petra Radulović, sopran, i Sava Vemić, bas.

Program je sastavljen od najznačajnijih arija Pučinija, Donicetija, Rosinija, Belinija, Verdija, Mocarta, Hendla.

"Ovim koncertom promoviše se jedan od ciljeva samog Festivala – uspostavljanje i jačanje veza i partnerstava sa regionalnim umjetnicima i festivalima, pa tako nastupaju solisti iz Crne Gore i Hrvatske u pratnji Dubrovačkog simfonijskog orkestra, ansambla sa dugom tradicijom i praksom nastupanja kako na hrvatskoj tako i na internacionalnoj sceni, vođen dirigenticom iz Bosne i Hercegovine, Samrom Gulamović. Pored već nekoliko postojećih ozbiljnih festivala na različitim lokacijama crnogorskog primorja koji se bave umjetničkom muzikom i razvojnim strategijama, veliko nam je zadovoljstvo što će se od ove godine toj listi dodati i Tivat Music Festival", navode u saopštenju.

Dodaju da Tivat kao destinacija posljednjih godina postaje jedna od glavnih turističkih atrakcija, a realizacijom ovog projekta promoviše se i kao svojevrsni umjetnički centar Boke Kotorske.

"Promovisanje umjetnika iz Crne Gore, te kroz raznolikost sadržaja, počev od programa za najmlađe preko operskih koncerata i resitala, džez koncerata, koncerata gostiju iz inostranstva, premijernih koncerata novooformljenih anasambala, sa posebnom pažnjom, publika će imati širok spektar događaja koje mogu posjetiti i ispratiti u periodu od sredine juna do sredine avgusta", poručili su iz PR tima Festivala.

Ova platforma kao neke od svojih prioritetnih zadataka ima realizovanje kvalitetnog umjetničkog sadržaja tokom čitave godine, zatim razvoj publike kroz kreativno osmišljene i pažljivo izabrane programe, čuvanje i unaprijeđenje lokalnog nasljeđa, jačanje kapaciteta lokalne muzičke scene, kao i promovisanje domaćih mladih talenata i ženskog stvaralaštva.

"Festival se posebno fokusira na predstavljanje i podržavanje mladih umjetnika rodom tj. porijeklom iz Crne Gore. Takvi su upravo i specijalni gosti otvaranja Festivala, Petra Radulović, sopran, i Sava Vemić, bas, koji, iako mladi, uspješno grade međunarodnu karijeru i već sada impresioniraju svojim uspjesima. Kao svojevrsni ambasadori Festivala nastupaju i predstavljaju kulturu regiona na internacionalnoj sceni. Petra Radulović rođena Kotoranka, nakon što je rano otkrila svoju ljubav prema muzici i teatru, odlučila se da proširi i nadogradi znanja koja je stekla tokom školovanja u Crnoj Gori, u jednoj od najrenomiranijih svjetskih obrazovnih institucija iz oblasti muzike na Univerzitetu za muziku i scenske umjetnosti u Beču. Trenutno sa angažmanom u Hanoverskoj državnoj operi nastavlja svoj put i razvoj na polju operske muzike", navode organizatori.

Prvo izdanje Tivat Music Festivala održava se na više lokacije u Tivtu i Bokokotorskom zalivu, od 18. juna do 12. avgusta, u partnerstvu sa Centrom za kulturu Tivat, kao i uz podršku Luštice Bay, Porto Montenegra, Regenta Porto Montenegro, Montenegro Sotheby’s Realty, Henley & Partners i drugih značajnih sponzora, a sa širokom mrežom programskih partnera iz zemlje i inostranstva.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније