Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B.

12. 03. 2024. 11:19 >> 11:27
Čitaj mi:

PROJEKAJ FCCG I Crnogorske kinoteke

Savremeni crnogorski filmovi u bioskopima u svim gradovima

Projekat "Savremeni crnogorski film 2017-2023" Filmskog centra Crne Gore u saradnji sa Crnogorskom kinotekom, počeće 14. marta i ztrajati do 6. juna. Kako ističu predstavnici ovih institucija, svi filmovi koju su sufinansirani od Filmskog centra, od njegovog osnivanja, od 2017. godina, pa završeni do 2023. godine, biće prikažu kompletnoj crnogorskoj publici u svim gradovima.

Kako su istakli Aleksandra Božović, direktorica Filmskog centra Crne Gore i programski urednik Crnogorske kinoteke Pavle Simonović u Jutranjem programu TVCG, glavni cilj projekta je promocija crnogorske kinematografije, uvezivanje institucija kulture i stvaranje nove baze gledalaca.

"Ideja Filmskog centra Crne Gore, zajedno sa Crnogorskom kinotekom, jeste da filmovi koji su sufinansirani od strane Filmskog centra, od njegovog osnivanja pa do 2023. godine, se prikažu kompletnoj crnogorskoj publici u svim gradovima. Počinjemo od četvrtka u Crnogorskoj kinoteci, gdje ćemo imati film "Poslije zime" Ivana Bakrača, a nastavićemo onda u aprilu i u maju u svim centrima za kulturu koji imaju digitalizovane bioskope", kazala je Božović.

Kako je istakla projekat digitalizacije bioskopa po gradovima Filmski centar Crne Gore, zajedno sa Ministarstvom kulture i medija, započeo je 2019. godine, a Filmski centar će ustupiti svoj pokretni bioskop tim salama i krenuti u promociju novog crnogorskog filma od Rožaja do Ulcinja.

"Imamo ideju da u ova naredna dva i po mjeseca se potrudimo svi zajedno da novi crnogorski film stigne do što većeg broja publike", poručila je Božović.

Simonović je naglasio da će publika imati priliku da gleda dugometražne i kratkometražne igrane filmove, dokumentarne, animirane i manjinske produkcije, producenata iz Crne Gore, ali i projekata na kojima su sarađivali sa produkcijama i filmovima iz regiona.

"Imamo jedan veliki spektar filmova koji će imati priliku da vidi publika širom Crne Gore. A što se tiče umrežavanja institucija, to je jako bitan podatak. Do sada je digitalizirano 10 bioskopa, potpisan ugovor sa 15 lokalnih samouprava između Filmskog centra Crne Gore, Ministarstva kulture i medija i lokalnih samouprava. Otvoreno je devet bioskopa koji širom Crne Gore prikazuju filmove, znači ovde ne računamo Podgoricu i Nikšić, koji imaju privatne bioskope. Ono što je u planu jeste da sada i u KIC Budo Tomović sa kojim smo potpisali krajem prošle godine digitalizaciju velike scene, bude projekcija, pa ćemo premijerno prikazati film Nemanja Bečanovića, 'Supermarket' koji je imao svoju svjetsku premijeru u Talinu. Na taj način, slobodno možemo reći, otvoriće se vrata velike scene i za novi bioskop koji očekujemo da će biti u što skorijem roku", naglasio je Simonović.

Božović i Simonović ističu da su u pitanju ozbiljni infrastrukturni projekti i da digitalizacija nije jednostavan proces. Kada bude završena publika će imati priliku da uživa u najsavršenijoj tehnologiji kakvu posjeduje cijela Evropa ili cijeli svijet.

"Ja se iskreno nadam da će odziv za najavljeni projekat biti veliki. Planirana je konferencija koja će se desiti u Mojkovcu od 26. do 28. aprila, koja se tiče razvoja publike, a biće i osnivačka skupština mreže kinoprikazivača Crne Gore", naglasila je Božović.

Istakla je da neki od prvih digitalizovanih bioskopa u prethodnih četiri godine već pokazuju dobre rezultate i daju nadu da projekat mreže kinoprikazivača i uopšte kontinuirane distribucije i repertorske politike svih digitalizovanih bioskopa u Crnoj Gori može da da vrhunske rezultate.

"Otvoreno je već devet bioskopa što je jako veliki broj za posljednje tri godine. Bitno je pravljenje te infrastrukture, jer kad uložemo toliki novac kao država u sufinansiranje i pravljanje crnogorskog filma, da imamo i bioskope gdje će ti filmovi moći da se prikazuju. Sjajan primjer je Bar koji je otvoren u decembru 2021. godine i koje je već 2022. ušao u Europa cinema, to je najveća mreža evropskih bioskopa. Imaju jako veliki broj posjeta, to je preko 40.000. I nadam se tokom ove godine da će dobiti i prvi ljetnji kino u Crnoj Gori. Želim pogotovo da pomenem Mojkovac koji je u 2022. godini krenuo sa intenzivnim prikazivanjem jednom nedjeljno filmova, jer su toliko imali novca za grijanje sale, ali su za tri mjeseca imali 1.600 prodatih karata. To je za Mojkovac koji nije brojna opština, jako veliki broj. Ove godine je njima odgovarala što nije bila jaka zima, pa su imali mogućnost da puštaju i tri puta nedjeljno filmske projekcije i svarno je fantastičan podatak da su tokom jednog dana imali za dvije projekcije 240 prodatih karata", istakla je Božović.

Program Kinoteke da se svakog četvrtka prikazuje film kreće preksjutra sa filmom "Poslije zime" Ivana Bakrača.

"Bakrač će biti i gost na projekciji, imaćemo razgovor, koleginica Svetlana Višnić će moderirati razgovor. I to će u kinoteci biti praksa nakon svake projekcije. Dakle, napravili smo prostor u Kinoteci da ovaj program traje malo duže, što se Podgorice tiče. Biće 13 programa prikazano do 6. juna svakog četvrtka. Ulaz je besplatan u svim opštinama", istakao je Simonović.

Što se tiče Dana Frankofonije, to je još jedan projekat ovih institucija uz medijsko sponzorstvo Televizije Crne Gore. U taj projekat su uključeni i svi centri za kulturu, Fakultet dramskih umjetnosti i namjera da se kako je istakla Božović, kroz umrežavanje javnih ustanova i stručne javnosti podigne veći broj publike i vidljivost institucija i onoga što rade.

"Dani Frankofonije, obilježava ambasada Republike Francuske i Francuski institut, u partnerstvu sa Filmskim centrum i Cirogorskom kinotekom. Promovisaćemo francusku kulturu kroz kinematografiju, prikazivaćemo filmove ne samo u Podgorici nego kroz taj projekat će filmovi ići i u Pljevlja, i u Danilograd, i u Mojkovac. Po prvi put ćemo na ovaj način u velikom broju prikazati savremeni francuski film, što se nadam da će otvoriti vrata i za mnoge druge brojne projekte koje ćemo realizovati zajedno sa francuskim filmskim fondom koji je najveći evropski filmski fond", kazala je Božović.

Simonović je naglasio da je "Filmska groznica subotnje večeri" je jedan standardan kinotečki program.

"Naša osnovna djelatnost u kinoteci je čuvanje i prezerviranje starih filmova, a samim tim njihova promocija i projekcija. Tako da subotom puštamo svjetske filmske klasike uvijek i to su zaista vrhunski filmovi koje je predivno vidjeti na velikom platnu i uvijek imamo dobar odziv publike za taj program. Imaćemo i promociju knjige Strahinja Savića, mladi kolega, reditelj koji je u slopu svoje doktorske disertacije napisao jednu obimnu i jaku studiju o Živku Nikoliću i to će biti jedna značajna i lijepa promocija u Podgorici 22. marta u 18 sati", kazao je Simonović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније