Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B.

08. 03. 2024. 16:39 >> 16:39
Čitaj mi:

U HERCEG NOVOM

Gost Strip vikenda italijanski maesto Milo Manara

Italijanski maestro Milo Manara, jedan od najvećih strip autora svijeta, koji je upravo uradio ilustrovanu verziju kultne knjige "Ime ruže" (Il nome della rosa), Umberta Eka, boraviće u Herceg Novom od 15. do 17. marta ove godine, u okviru devetog izdanja Strip vikenda, najavili su organizatori Hercegnovskog strip festivala.

Ovogodišnje izdanje Strip vikenda pod nazivom "Il nove della rosa" (igra riječi, italijanski– nove devet, nome – ime) biće otvoreno u petak 15. marta u Galeriji "Josip Bepo Benković" i to izložbom "Manara između stripa, književnosti i filma".

"Ovo je značajan trenutak na svjetskom nivou za jedan ovakav gradniozni kulturni događaj, jer je ove Manara završio prvi dio ilustrovane verzije remek djela 'Ime ruže' svog velikog prijatelja, genijalnog italijanskog pisca Umberta Eka. Knjiga koju će promovisati u Herceg Novom, za sada je izdata samo na italijanskom jeziku i promovisana je jedino na Apeninskom poluostrvu, u Francuskoj i u Istri u okviru Sajma knjiga u Puli. Trosegmentna izložba obuhvata originalne table i crteže iz 'Imena ruže', originalne radove za film kroz saradnju sa Felinijem, ali i radove koji su svojevrsna reprodukcija Karavađovih slika, a kroz koje je rekonstruisan slikarev burni život", objašnjavaju iz Udruženja ljubitelja stripa Hercegnovski strip festival (HSF) koji u saradnji sa Ministarstvom kulture organizuju ovogodišnje izdanje Strip vikenda.

U okviru trodnevnog programa pored likovnog i klasičnog stripovskog programa, biće održana i radionica crtanja stripa i storyboardinga koju će za srednjoškolce voditi poznati svjetski umjetnik, dobitnik "Emmy" nagrada, ambasador HSF-a u svijetu, Vilijam Simson.

Kako dodaju, kao kulminacija edukativnog programa u okviru devetog izdanja Strip vikenda planirana je naučna interaktivna panel diskusija pod nazivom "Strip, literatura, film – budućnost kreativne industrije u Crnoj Gori", na kojoj će učestvovati umjetnici Milo Manara i Vilijam Simson, ministarka kulture i medija Tamara Vujović i ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović, te direktorica Filmskog Centra Crne Gore Aleksandra Božović, dekan FDU Cetinje Edin Jašarović i dekan FU UDG Nenad Vujadinović, kao i dramaturg Stevan Koprivica i režiser Ivan Marinović.

"U okviru Strip vikenda imaćemo i premijerno predstavljanje stripa 'Jomar' našeg velikog prijatelja, Milka Peka iz Hrvatske, kao i razgovor i predstavljanje kompletnog opusa Mila Manare koji će voditi naš poznati novinar Vuk Perović. Kako je to već uobičajeno tu je i izuzetan muzički program koji će činiti koncerti grupa 'Bert Rogers Band ft. Lesya', 'Eliza Stark & The Dappers' i 'Low voltage'. Naravno i tokom ovog Strip vikenda, kao i na svim našim manifestacijama, svi programi su potpuno besplatni za posjetioce", navode organizatori, uz podsjećanje da je Milo Manara živa legenda u svijetu umjetnosti i da je njegovo gostovanje zasigurno najveći kulturni događaj ove godine u Crnoj Gori.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније