Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

M.M.Lj.

05. 03. 2024. 16:06 >> 16:06

beograd

Otvorena izložba “Konzularna predstavništva Crne Gore 1880-1914”

Izložba dokumenata “Konzularna predstavništva Crne Gore 1880-1914”, u organizaciji Državnog arhiva Crne Gore i Ambasade Crne Gore u Republici Srbiji, a uz podršku Arhiva Jugoslavije u Beogradu, otvorena je 1. marta u Beogradu i trajaće do 15. marta 2024. godine.

Izložbu je otvorio v.d. generalnog direktora za ekonomsku i javnu diplomatiju Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore Dejan Vuković.

“Ocijenio je da izložba predstavlja doprinos snaženju saradnje na polju kulture i bilateralnih odnosa Crne Gore i Republike Srbije, izrazivši zadovoljstvo prilikom da se predstavi dio riznice slavne crnogorske istorije”, navodi se u saopštenju MVP.

Tema izložbe, na kojoj je predstavljena arhivska građa iz fonda Ministarstva inostranih djela, su diplomatska predstavništva Knjaževine i Kraljevine Crne Gore i uspostavljanje odnosa sa pojedinim državama tog doba.

“Vuković je, takođe, istakao da je Crna Gora, nakon formalno-pravnog potvrđivanja suvereniteta na Berlinskom kongresu 13. jula 1878, i zvanično postala 27. Međunarodno priznata država na svijetu kada je otvorila ambasade u tadašnjem Carigradu, Beogradu, Parizu, Vašingtonu”, saopšteno je iz Ministarstva.

Dodao je da je „Crna Gora imala razgranatu mrežu konzulata, posebno počasnih konzula od Južne i Sjeverne Amerike, Azije, Evrope od Britanske imperije do gradova Mediterana i pratila je puteve crnogorskih emigranata širom svijeta u cilju zaštite njihovih prava“.

“Na otvaranju je govorio i direktor Državnog arhiva Crne Gore Danilo Mrvaljević, koji je ukazao  da izložba, čiji su autori Jelena Nikoilić i mr Vukota Vukotić, ukupno broji 39 panoa na kojima je prikazano 230 dokumenta i fotografija koji svjedoče o radu konzularnih predstavnika Crne Gore u svijetu, kao i da je Crna Gora u periodu 1880-1914 imala zastupnike svojih interesa u 42 grada, u više od 20 zemalja, na četiri kontinenta”, navodi se u saopštenju.

Pored predstavnika Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore, Državnog arhiva Crne Gore, Ambasade Crne Gore i Generalnog konzulata Crne Gore u Republici Srbiji i crnogorske dijaspore, otvaranju izložbe su prisustvovali i predstavnici Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva kulture Republike Srbije, Arhiva Jugoslavije, predstavnici opštinskih organa Srbije, diplomatskog kora i ličnosti iz javnog i kulturnog života.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније