Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

03. 03. 2024. 13:26 >> 13:26
Čitaj mi:

ČUVENI ISLANDSKI SLIKAR

Izložba Erró: Korak ka svjetskoj umjetničkoj sceni

Veliki islandski umjetnik i slikar Erró početkom marta predstaviće svoja čuvena djela u izložbenim prostorima MSUCG Dvorcu Petrovića i Perjaničkom domu. Izložbu Erróovih radova željno iščekuju ljubitelji umjetnosti koji će imati priliku da pogledaju njegovo stvaralaštvo koje predstavlja uzbudljivu sintezu prošlosti i sadašnjosti.

Muzej savremene umjetnosti Crne Gore ovim projektom pruža publici mogućnost da otkriju svijet savremene umjetnosti jednog od najznačajnijih umjetnika 21. vijeka.

  • Kustostkinja izložbe Maša Vlaović govorila je za Portal RTCG o značaju saradnje Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore i Muzeja umjetnosti iz Rejkjavika i naglasila da je ona važna za Crnu Goru radi uspostavljanja koraka sa svjetskom umjetničkom scenom. 
  • Vlaović ističe da Erró u svojoj 92. godini i dalje predano i posvećeno radi, a budući da živimo u jednom izuzetno brzom i pomalo surovom vremenu njegova umjetnost i dalje podstiče publiku da aktivno promišlja i zauzme stav. Ovaj poznati svjetski umjetnik, kako je kazala, pravi fantastične kombinacije koristeći isječke iz popularne kulture, što se posebno može dopasti mlađim generacijama.

Kako je saradnja između Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore i Muzeja umjetnosti iz Rejkjavika rezultirala izložbom ovako značajnog umjetnika? Šta ova saradnja znači za Crnu Goru?

Izložba je nastala u saradnji Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore i Muzeja umjetnosti iz Rejkjavika. Postavka hronološki prati faze Erróovog rada i njegovu karijeru, koju je u velikoj mjeri obilježila umjetnikova donacija 4.500 radova gradu Rejkjaviku. Na osnovu te donacije formiran je znatan dio kolekcije Muzeja umjetnosti u Rejkjaviku što je značajna praksa i za nas. Smatramo da je ova saradnja jako bitna za našu državu prvenstveno radi uspostavljanja koraka sa svjetskom umjetničkom scenom. Osim što donosi bogatstvo umjetnosti i kulture iz drugih zemalja, ovakva inicijativa otvara vrata za razmjenu ideja, razumijevanje i poštovanje različitosti, te promoviše humanije vrijednosti. Takođe, ovakve međunarodne izložbe mogu podstaći lokalnu umjetničku scenu i doprinijeti njenom rastu i razvoju, stvarajući inspirativnu atmosferu za domaće umjetnike i kreativce.

U Erróovom stvaralaštvu posebno su angažovane teme koje se tiču kritike globalnog kapitalizma. Na koji način su one sadržane?

Erróova umjetnost predstavlja vrstu društvenog aktivizma koji se suprotstavlja i kritikuje globalni kapitalizam u kome umjetnik uzima poziciju posmatrača i kritičara društvenih kretanja, suočavajući se sa izazovima konstantnog preispitivanja različitih fenomena. Angažovani je stvaralac koji u socijalnom i umjetničkom smislu reaguje i bori se protiv otuđenog svijeta i potrošačkog društva, ističući prvenstveno estetske, humane i etičke vrijednosti. Uprkos svim eksperimentima Erró je kreirao prepoznatljiv i jednistven stil, koji nikada nije izgubio auru. Njegov rad je uvijek i politički angažovan jer on je umjetnik komentator koji pravi kratke reportaže iz istorije. Upravo zbog toga i ova izložba predstavlja kaleidoskop svjetskih dešavanja. Svjestan brzine protoka informacija i dominacije virtuelne kulture oblikovao je svoje umjetničko djelovanje kao svjedočanstvo jednog vijeka i vremena u kome se informacije brzo smjenjuju i još brže zaboravljaju.

Erróova umjetnost rekontekstualizuje motive iz prošlosti i kombinuje ih sa savremenim temama stvarajući nove narative i značenja. Da li je ovakav pristup atraktivan publici?

Erróova umjetnost predstavlja uzbudljivu sintezu prošlosti i sadašnjosti, prožetu dubokim narativima koji su istovremeno slojeviti i inspirativni. Kroz svoje djelo, on virtuozno rekontekstualizuje motive iz istorije umjetnosti, spajajući ih sa savremenim temama na način koji osvaja publiku svojom suptilnošću i kompleksnošću. Ovakav pristup umjetnosti ne samo da plijeni pažnju svojom originalnošću, već i otvara dijaloge o bitnim društvenim pitanjima. Mnogi posjetioci će prepoznati motive iz već ustaljenih umjetničkih djela i pravaca po principu rekonstualizacije. Erró pravi fantastične kombinacije koristeći isječke iz popularne kulture što se posebno može dopasti mlađim generacijama.

Na koji način je izložba koncipirana? Šta će to publika imati prilike da vidi?

Izložba je pažljivo koncipirana kako bi publici pružila sveobuhvatan uvid u različite faze i teme Erróovog stvaralaštva. Publika će imati priku da u izložbenom prostoru Dvorca Petrovića pogleda seriju Meca-Make-Up „mekakolaža“, zatim prikaze specifičnog načina portretisanja kroz umjetnikov narativ poznatih ličnosti; potom seriju Chinese Paintings, kao i seriju Svemir. Na izložbi će u centralnoj sobi biti prikazna i dva kapitalna rada Ekspresionisti i Facescape. Dok će u Perjaničkom domu publika imati priliku da pogleda njegove eksperimente u filmskom stvarlaštvu, kao i linoreze, drvoreze i bakropise.

Poznato je da Erró koristi satire, humor i kontraste u svojim radovima kako bi kritikovao medijski uticaj i potrošačko društvo. Kako se njegova umjetnost pozicionira u odnosu na društvene norme i konvencije?

U današnje vrijeme koje obilježava snažan uticaj cancle kulture, njegova umjetnost smjelo se suprotstavlja društvenim normama i konvencijama kroz smisao za humor i pažljivo osmišljene kompozicije. Erró u svojoj 92. godini i dalje predano i posvećeno radi, a budući da živimo u jednom izuzetno brzom i pomalo surovom vremenu njegova umjetnost i dalje podstiče publiku da aktivno promišlja i zauzme stav.

Ovaj islandski umjetnik bio je prijatelj našeg velikana Miodraga Dada Đurića. Da li je ova izložba pokazatelj prijateljskih konekcija Crne Gore i Islanda koje traju?

Da, ova izložba simbolizuje kontinuiranu i značajnu kulturnu razmjenu između Crne Gore i Islanda, koji je kako je i poznato prvi priznao nezavisnost naše države. Takođe, veliko je zadovoljstvo upoznati se i sarađivati sa umjetnikom Erróom koji je gajio tako nježno i jako prijateljstvo sa jednim od najvećih imena crnogorske umjetničke scene Miodragom Dadom Đurićem. Povezanost Erróa i Dada pruža i toplu ljudsku priču o dva umjetnika koja su se izuzetno poštovala, ali i dvije potpuno različite kulture.

Šta nas očekuje još od programa za ovu godinu? Pored Erróa, koja imena dolaze još u Crnu Goru?

Ova godina će biti izuzetno izazovna ali smo spremni da pokažemo kako Crna Gora može biti dostojan domaćin svjetski priznatim umjetnicima. Istakla bih neke od najznačajnijih izložbi planiranih za ovu godinu: Kiki Smit, Sam Durant, Šejla Kamerić, Laibach, kao i presjek savremene crnogorske scene. Veoma značajno je za nas kao instituciju i predstavljanje Darje Bajagić na ovogodišnjem bijenalu u Veneciji. Ovaj raznovrstan program obećava da će crnogorska publika imati priliku da uživa u širokom spektru umjetničkih izraza, koji se odlikuje kvalitetom i raznolikošću. Očekuje se da će ovi događaji doprinijeti obogaćivanju kulturnog života Crne Gore i podstaći razmjenu ideja i iskustava među umjetnicima i publikom.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније