Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

A.B. [ Portal RTCG ]

04. 02. 2024. 17:55 >> 19:16
1
Čitaj mi:

NAJVEĆI KNJIŽEVNIK POSTMODERNE

Pekić rođen na današnji dan, omaž slavnom piscu u Podgorici

Jedan od najvećih književnika postmoderne Borislav Pekić rođen je na današnji dan 1930. godine u Podgorici.

Budući da mu je otac bio visoki državni funkcioner, porodica Pekić se često selila, pa je Borislav živio i na Cetinju. 

 

Živio je i u Novom Bečeju, Mrkonjić - Gradu, Kninu i u Bavaništu u Banatu.

Od 1945. godine živio je u Beogradu, gdje je pohađao Treću mušku gimnaziju i maturirao 1948. godine. Od 1948. do 1953. je bio na izdržavanju kazne u KPD Sremska Mitrovica i KPD Niš kao pripadnik SDOJ. Bio je osuđen na petnaest godina strogog zatvora, ali je 1953. godine pomilovan.

Studirao je eksperimentalnu psihologiju na Filozofskom fakultetu Beogradskog univerziteta.

Radio je od 1958. do 1964. godine kao dramaturg i scenarista u filmskoj industriji i bio je autor brojnih filmova.

Prema njegovom tekstu "Dan četrnaesti" snimljen je film koji je predstavljao Jugoslaviju 1961. godine na filmskom festivalu u Kanu.

Prvi roman "Vreme čuda", objavljuje 1965. godine. Od 1971. godine živio je i radio u Londonu.

Pekić je autor oko 30 dramskih djela za pozorište, radio, televiziju, emitovanih i igranih na našim i stranim radio - televizijskim stanicama i pozorišnim scenama. 

Djela su mu prevedena na engleski, njemački, francuski, italijanski, španski, holandski, poljski, češki, slovačkii na još mnogo svjetskih jezika. 

Dobitnik je NIN-ove nagrade za roman "Hodočašće Arsenija Njegovana" iz 1970. godine, a dobitnik je i Njegoševe nagrade 1987. godine za roman "Zlatno runo". 

Podgorička biblioteka „Radosav Ljumović” obilježiće njegov dan rođenja, i to sa predavanjem univerzitetskog profesora Goran Radonjić.

 

Predavanje pod nazivom „Aspekti poetike Borislava Pekića” biće održano sjutra, sa početkom u 19 sati, u Sali „Marko Miljanov”.

Omaž slavnom piscu biće dopunjen i projekcijom filma „Dan četrnaesti” (1960), koji je, po Pekićevom scenariju, režirao Zdravko Velimirović. Projekcija filma predviđena je za utorak, 6. februara, u 19 sati, takođe u Sali „Marko Miljanov”. O nastanku i značaju ovog filma govoriće Stefan Sinanović.

"Najuzvišeniji duh srpske političke misli, najpristojnija figura naše književnosti, jedan od najboljih svjetskih pisaca druge polovine HH stoljeća, istovremeno racionalan i mitotvoran, erudita bez svake sujete, obazriv u svojoj demokratičnosti, oprezan u svome nacionalizmu, pred zlikovcima nepopustljiv (i sav prkos našeg naroda bi mogao da stane u manire tihog gospodina koji, tek otpušten s petogodišnje robije, svojim tamničarima poručuje da mu ne pada na pamet da pođe kući dok mu ne vrate ono jedno nalivpero koje su mu oduzeli pri hapšenju) – rođen na današnji dan – Borislav Pekić", napisao je Sinanović. 

 

Podsjetimo, Portal RTCG je pisao da u Podgorici, Pekićevom rodnom gradu, ne postoji niti spomenik, niti muzej posvećen jednom od najvećih književnika postmoderne.

U centru Podgorice, u ulici Slobode gdje je Pekić živio i imao kuću, danas samo stoji tabla, za svakog turistu, a i lokalca jedva primjetna.

Nakon pisanja Portala, oglasila se predsjednica Skupštine opštine Glavnog grada Podgorica Jelena Borovinić Bojović koja je uputila inicijativu da se u Glavnom gradu podigne spomen-obilježje u vidu biste.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније