Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Б.Б.

12. 09. 2023. 08:40 >> 08:42

FESTIVAL "ĆIRILICOM"

Veče o srednjovjekovnoj molitvenoj književnosti

Na sedmom Festivalu "Ćirilicom" sinoć je na platou ispred Citadele u Starom gradu u Budvi upriličeno posljednje književno veče u okviru ovogodišnje manifestacije na kojem je bilo više riječi o srednjovjekovnoj molitvenoj književnosti.

O ovoj temi govorili su kritičar, istoričar književnosti, esejist i antologičar, profesor Jovan Pejčić i stalni saradnik nedjeljnika "Pečat" i član žirija za nagradu "Pečat vremena" koju ovaj nedjeljnik dodeljuje za književnost prof. dr Vladimir Dimitrijević.

Profesor Pejčić u svom izlaganju osvrnuo se na transcedentni karakter molitve kao "otkrivanja srca Bogu" i "odgovora na ljubav Božju", ali i ukazao da je molitva i tekst. Prema njegovim riječima, čovjek koji se moli jeste čovjek koji se izražava – obraća Bogu, apostolima i arhanđelima, svetiteljima, višoj sili, Drugom.

Kako je naveo, u sistemu vrsta koje izgrađuju pojam književnosti mjesto molitve donekle je izdvojeno.

"Srž molitve po pravilu je lirska, a tu liričnost karakteriše izrazita osjećajnost, ekspresivnost iskaza i riječi. Na drugoj strani, molitveni iskaz besprizivno je autobiografski, s tim što je govor molitvenog 'ja' na jedan apsolutan način, zauvijek obilježen, predestinisan toposom nedostojnosti. Ova osobina uslovljuje da se priroda molitve ostvaruje "isključivo" kao monološka. Odavde počinje paradoks molitvenog žanra: to je monolog koji se objektivizuje kao i „obraćanje“, znači kao „razgovor“, kao makar unutrašnji „dijalog“ sa Bogom, sa svetiteljem-zaštitnikom, sa svojom dušom, uopšte sa Drugim", istakao je Pejčić.

On je naglasio da se karakter srpskih molitava ukazuje kao trojstven – najprije u metafizičkom, onda u etičkom i, na kraju, u narodnosnom smislu.

Prof. dr Vladimir Dimitrijević osvrnuo se na knjigu Jovana Pejčića "Prionu duša moja. Molitve Svetoga Save/Molitve Svetome Savi", prvobitno objavljenu 2002. godine, koja, kako je kazao, ukazuje da je svaki početak srpskog naroda i duhovnosti vezan za Svetog Savu. On je u svom izlaganju ukazao i to da je Sveti Sava naročit plod molitve.

Sveti Sava je, prema riječima Dimitrijevića, kao i svaki svetitelj prije svega bio molitvenik. U osvrtu na lik Save molitvenika on je pročitao molitvu koju je zapisao Domentijan: "O Gospode Svemogući, prizri, pogledaj s nebesa i pogledaj smirenje moje, i primi vjeru nesmirenoga moga uma, ukrepi nemoć tijela moga i ispravi nemoć duše moje".

Program Festivala "Ćirilicom" biće nastavljen večeras od 21 sat u crkvi Santa Maria in Punta otvaranjem posthumne retrospektivne izložbe slikara iz Budve Dragana Stanišića (1953-2007) pod nazivom "Brojgelovski pogledi na Budvu".

Sedmi Festival "Ćirilicom" na programu je do 13. septembra, u organizaciji Narodne biblioteke Budve i Udruženja izdavača i knjižara Crne Gore, pod pokroviteljstvom Turističke organizacije opštine Budva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније