Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Петра Божовић

06. 06. 2023. 12:44 >> 12:45

UNDERHILL FEST

Sjutra otvaranje festivala dokumentarnog filma

Međunarodni festival dokumentarnog filma, “Underhill Fest” biće otvoren u srijedu, 7. juna, na Terenu Košarkaškog kluba “Budućnost” u Njegoševom parku u Podgorici. Festival će početi i završiti filmovima Mile Turajlić zasnovanim na svjedočenjima Titovog ličnog snimatelja Stevana Labudovića.

“Prvi dio tog diptiha koji je premijerno prikazan ponovo u takmičarskoj selekciji festivala u Amsterdamu, on je posvećen nesvrstanim i priči na koji način se mijenjao taj pokret, naravno, kroz svjedočenje Stevana Labudovića, dok je drugi dio diptiha “Cine-guerillas.” To je priča, pošto je Stevan Labudović dugo boravio u Alžiru i tada je bio poslat da bude pomoć alžirskoj revoluciji i da bi pokazao pravu sliku o tom ratu i na kraju je to i učinjeno i poslije toga su postojali brojni zahtjevi zemalja nesvrstanih da upravo Jugoslavija, kao stožer tog pokreta u takvim i sličnim pričama pomaže drugim zemljama”, kazao je  Vuk Perović.

Više od dvadeset filmskih ostvarenja biće prikazano u Njegoševom parku, Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović” i Centru kulturnih zbivanja “Ribnica”.

“O samoj važnosti, šta za Podgoricu znači ‘Underhil’ govori i činjenica da ćemo mi ‘Podgoričko kulturno ljeto’ otvoriti 7.juna, prva izložba Albane Jupi, kosovske umjetnice, a zatim svečano otvaranje ‘Underhila’ iza ljubitelje pozorišta Gradsko pozorište će igrati predstavu. Negdje nam je i ideja bila kad koncipiramo programe i kad smo gledali kako treba Podgorica na kulturnoj mapi da izgleda, upravo da vi imate svakog dana nekoliko sadržaja iz kulture, da birate gdje ćete ići", kazala je Ana Medigović – sekretarka za kulturu i sport Glavnog grada.

Petar Kovačević iz Ministarstva kulture i medija kazao je da  Festival, koji je jedan od onih koji imaju izuzetnu prepoznatiljivost i profilisanost, "donosi presjek recentnog stvaralaštva u formi dokumentarnog filma, od izuzetnog značaja je posebno što senzibiliše javnost i gradi publiku da razmišlja o najvažnijim temama društva”.

Posjetioci “Underhill Fest”-a moći će da pogledaju i sedam kratkih dokumentarnih filmova. Osmu godinu zaredom biće realizovan program “U fokusu” u saradnji s Centrom za ženska prava, a počeće 12. juna projekcijom filma “Voljeti Patrišu Hajsmit”.

“Poznato je da je Patriša Hajsmit još 1952.godine pod pseudonimom objavila roman o lezbijskoj ljubavi ‘Zrno soli’, tako da dokumentarac u velikoj mjeri govori i o tom njenom identitetu”, kazala je  Maja Raičević – direktorica Centra za ženska prava.

Dugometražni filmovi su kao i prethodnih godina podijeljeni u međunarodnu, regionalnu i vantakmičarsku selekciju. U Centru kulturnih zbivanja “Ribnica” biće prikazan program posvećen muzičkim dokumentarcima. “Underhill fest” će trajati do 15.juna.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније