Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

P.R.

16. 06. 2024. 22:52 >> 22:52
Čitaj mi:

od 18. juna do 4. jula

Revija dokumentarnog filma širom Crne Gore

Mreža kinoprikazivača Crne Gore, od 18. juna do 4. jula, organizuje svoju prvu aktivnost – Reviju dokumentarnog filma, koja se realizuje u saradnji sa Underhill Festom, saopštio je Filmski centar Crne Gore.

U gradovima širom Crne Gore, u kojima je Filmski centar Crne Gore završio proces digitalizacije – Nikšiću, Danilovgradu, Herceg Novom, Tivtu, Pljevljima, Beranama, Kotoru, Mojkovcu i Bijelom Polju, biće prikazano pet filmova, crnogorskih i regionalnih autora.

U okviru Revije biće organizovane projekcije ostvarenja: „Porodica na određeno vrijeme“ reditelja Seada Šabotića, „Doline“ Miljana Vučelića, „Procenti života“ Vladimira Perovića, „Dezerteri“ Damira Markovine i „Yu grupa – Trenutak sna“ Darka Lungulova.

Film „Porodica na određeno vrijeme“ Seada Šabotića svjetsku premijeru imao je na Beldocs festivalu u Beogradu u maju, a crnogorska premijera, osim u Podgorici na Underhill Festu, biće organizovana u Nikšiću, 19. juna u 20 sati u sali Nikšićkog pozorišta. Nakon svečane premijere, biće upriličen i razgovor sa autorom filma Seadom Šabotićem. Tokom trajanja Revije, ostvarenje „Porodica na određeno vrijeme“ će biti prikazano i u drugim digitalizovanim bioskopima širom države. Reditelj u ovom filmu traga za Gorčinom, junakom svog filma, uz pomoć prijatelja Dragana. Put ih vodi u Gorčinovo rodno selo, gdje se gubi u izolovanim selima, pretvarajući potragu u alegorijsko putovanje u nepoznato.

Pored toga, svečana premijera filma „Doline“ Miljana Vučelića biće organizovana 21. juna u 20 sati u Kulturnom centru „Nenad Rakočević“ u Mojkovcu. Nakon projekcije biće upriličen i razgovor sa autorom filma Miljanom Vučelićem. U ovom ostvarenju, tokom tropskog ljeta pratimo sezonu proizvodnje domaćeg duvana u selu nadomak Podgorice. U sklopu revije, film „Doline“ biće prikazan i u ostalim digitalizovanim bioskopima širom Crne Gore.

Revija dokumentarnog filma, prema riječima predsjednice Mreže kinoprikazivača Crne Gore Ane Lazarević, prva je aktivnost novoosnovane organizacije, a nada se da će kvalitetan program koji se organizuje u saradnji sa Underhill Festom naći svoj put i do publike.

"Naš imperativ je da domaći film mora da bude vidljiviji, a da bi se to postiglo neophodno je pokrenuti inicijative za razvoj nove publike i povećanje gledanosti u bioskopima. Zbog toga smo i posebno ponosni što će u okviru Revije dokumentarnog filma biti prikazani i filmovi tri crnogorska autora. Jedan od zadataka Mreže kinoprikazivača Crne Gore je i decentralizacija kulture, te nas sa te strane raduje i činjenica da će filmovi biti prikazani i u gradovima na sjeveru naše države, kao i na crnogorskom primorju", rekla je Lazarević.

Podsjećaju, Mreža kinoprikazivača Crne Gore osnovana je krajem aprila u Mojkovcu, a cljevi Mreže kinoprikazivača Crne Gore su povezivanje članova mreže prvi put u istoriji crnogorske kinematografije, razmjena iskustava, primjera dobre prakse, razmatranje zajedničkih problema, donošenje odluka koje će osnažiti, kako samu Mrežu, tako i njen uticaj u zemlji i regionu.

Osnivači Mreže kinoprikazivača Crne Gore su Filmski centar Crne Gore i centri za kulturu iz Crne Gore.

Karte za projekcije su tri eura.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније