Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Б.Б.

15. 05. 2023. 17:10 >> 17:10

POTPISAN UGOVOR

Za obnovu zgrade Muzičke akademije na Cetinju 100.000 eura

Najveći dio sredstava na ovogodišnjem konkursu za Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara Ministarstva kulture i medija Crne Gore opredjeljen je za obnovu zgrade Muzičke akademije UCG koja se nalazi u nekadašnjem Elgleskom poslanstvu.

Ugovor koji su danas potpisale ministarka Maša Vlaović i dekanica Muzičke akademije Univerziteta Crne Gore (UCG) Tatjana Krkeljić, podrazumijeva uplatu 100.000 eura za projekat Univerziteta Crne Gore pod nazivom "Izrada konzervatorskog projekta i sprovođenje mjera zaštite na kulturnom dobru Bivšeg Engleskog poslanstva, Prijestonica Cetinje".

Projekat Univerziteta Crne Gore će se realizovati u saradnji sa Centrom za konzervaciju i arheologiju Crne Gore.

Kako navode u saopštenju, Krkeljić je izrazila najiskreniju zahvalnost na podršci koja je pružena obnovi zgrade Muzičke akademije UCG koja čini objekat od izuzetne vrijednosti za kulturnu baštinu Prijestonice Cetinje zbog čega je potrebna adekvatna konzervacija i sanacija.

"Ulaganje u obnovu ovog značajnog kulturnog prostora izuzetno je značajno za sve u muzičkoj zajednici. Muzička akademija nije samo centralno mjesto za obrazovanje mladih muzičara, već i simbol našeg nacionalnog i kulturnog nasljeđa", kazala je ona i dodala da će se obnovom zgrade obezbijediti modernizovani i sigurniji objekat za studente, profesore i gostujuće umjetnike stvarajući okruženje koje će podsticati umjetnički rast i kreativnost.

Ona je uputila zahvalnost svima koji su pružili podršku pri izradi projektnog predloga, generalnoj direktorici Direktorata za kulturnu baštinu Dobrili Vlahović, direktoru Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore Željku Kaleziču i arhitektici Branki Vujović, dekanici Arhitektonskog fakulteta prof. dr Svetlani Perović i prof. dr Iliji Laloševiću, kao i tehničkoj i pravnoj službi Rektorata UCG.

Plan aktivnosti podrazumijeva sljedeće faze: konzervatorska istraživanja, snimanje postojećeg stanja objekta, izradu projektne dokumentacije od strane multidisciplinarnog tima prezentaciju projekta i rezultata istraživačkog procesa u cilju uspješne realizacije projekta i implementacije konzervatorskih mjera.

Očekivani rezultat projekta jeste doprinos zaštiti i očuvanju kulturne baštine u Prijestonici, sa akcentom na očuvanje i interpretaciju bivših diplomatskih predstavništva. Pored toga, objekat danas ima svoju namjenu i predstavlja značajnu kariku obrazovnog sistema u gradu. Predviđene konzervatorske mjere unaprijediće postojeće stanje kulturnog dobra, te će se na taj način ostvariti doprinos održivoj zaštiti i očuvanje kulturne baštine.

Ovim Programom zaštite, Ministarstvo kulture i medija obuhvatilo je 45 projekata koji će se finansirati iz namjenskih, odnosno opštih prihoda budžeta Ministarstva za 2023. godinu, u ukupnom iznosu od 694.400 eura.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније