Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Petra Božović, TVCG ]

06. 05. 2023. 08:59   >>  08:59

MANIFESTACIJA U BARU

"Noć tvrđava" - promocija spomenika kulturno-istorijske baštine

U toku je kulturno-turistička manifestacija “Noć tvrđava” koju od prošle godine organizuju Opština Bar i Zavičajni muzej. Pod sloganom “Stari grad Bar, očima djeteta” osmišljeno je nekoliko programa kako bi bio promovisan jedan od najznačajnijih spomenika kulturno-istorijske baštine. Program je počeo u Zavičajnom muzeju prikazivanjem dokumentarnog filma “Crnogorska kulturna riznica – Srednjevjekovni gradovi”.

“Ono što mi danas radimo, dakle, to su edukativni programi gdje pokušavamo upravo sa materijalom vaše kuće, kinoteke Crne Gore da oživimo ta vremena, da vidimo kako su nekad izgledali ti gradovi, da edukujemo djecu i u istorijskom kontekstu koje su sve civilizacije hodile ovim prostorima i koje su kulturne slojeve ostavljali. Stari grad je vanredan primjer te medijavelističke Crne Gore i danas će biti bogat sadržaj u njemu”, kaže Anastazija Miranović, upravnica Zavičajnog muzeja u Baru.

“Noć tvrđava” nastavak je inicijative koja je bila dio evropskog projekta “Fortitude”.

“Stari grad Bar je otvorio svoja vrata i u petak i u subotu, dakle, a sve posjetioce ulaz je besplatan i svi sadržaji su slobodni. Dakle, iz projekta je nastala manifestacija, projekat se završio, nakon projekta su ostale mnoge lijepe stvari koje smo u okviru projekta dobili, kupili, izgradili, ali manifestacija je nešto što ćemo tradicionalno svake godine, obavezali smo se sporazumom sa partnerima da je organizujemo, tako da ove godine tema nam je bila ‘Stari grad Bar u očima djeteta’”, poručila je šefica kancelarije za upravljanje projektima Opštine Bar Ana Živanović.

Projekat “Fortitude” Opštini Bar je donio nešto više od 430 hiljada eura. Živanović podsjeća na to u šta je taj novac uložen.

“Rađena je adaptacija na tri objekta u Starom gradu Baru, adaptirana je ljetnja scena, adaptiran je prostor uz ljetnju scenu i adaptirana je carinarnica koja je danas centar za posjetioce, zatim, urađena je akcentna rasveta za šest objekata, jedan od objekata su bedemi u dužini od 266 metara, dalje, rađena je taktilna maketa, Stari grad Bar je izliven u bronzi i ta maketa se nalazi podno čaršije, radili smo i sistem proširene stvarnosti, jednu aplikaciju gdje smo prikazali kako je šest objekata koji su danas ruševine izgledalo u prvobitnom obliku, odrađene su mnoge radonice. Imamo i 23 informativne table, posjetiocima koji idu kroz Stari grad pomažu da se orijentišu i dobiju informacije o svakom objektu”, poručila je Živanović.

Izložba slika Dalibora i Jasmine Ćetković otvorena je u Arhiepiskopskoj palati u Starom gradu.

Organizovana je i likovna radionica za djecu, koncert hora “D-moll” i radionica o 3D štampi.

Učenici barskih osnovnih škola su od arheologa i vodiča saznali važne činjenice o nastanku, razvoju i današnjem značaju Starog grada.

Prikazivanjem dokumentarne reportaže o spomenicima i tvrđavama na Skadarskom jezeru u 20 sati će biti završena “Noć tvrđava” u Baru.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније