Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Б.Б. [ Radio Tivat ]

14. 04. 2023. 12:43 >> 12:43

U TIVTU PREDSTAVA KORIFEJ TEATRA

"Suton u javorovom vrtu" - komad o političkoj promjeni

U velikoj sali Centra za kulturu Tivat sinoć je odigrana pozorišna predstava Korifej teatra Kolašin "Suton u javorovom vrtu", reditelja Zorana Rakočevića.

Autor teksta Vasko Raičević kaže da je inspiracija stigla nakon čitanja Markesovog romana "Jesen patrijarha". Zapitao se kako bi izgledao kraj neke dugotrajne vladavine na Balkanu, pa je ta razmišljanja prije deset godina pretočio u tekst.

"Predstava pokušava odgovoriti na više pitanja, posebno da li je društvena i politička promjena moguća? Likovi kroz sopstvene procese i živote oslikavaju različite generacije kojima je zajedničko to što su gubitnici tranzicije", kaže Raičević.

Petar Novaković je tumačio lik Ognjena, a za Radio Tivat je kazao da smatra da je zadatak umjetnika i kulturnih djelatnika, da reaguju na situacije u društvu.

"Da ih detronizujemo, analiziramo, da vidimo zašto se to dešava, da li treba da se dešava i samim tim utičemo i na publiku da se možda nešto promijeni", kaže Novaković.

Ističe da je sve kod nas konfuzno.

"Mi smo u procesu tranzicije već dugo, dugo i svaka promjena to samo produbljuje, a problem je zapravo mentalitetski i onda dok vjerovatno ne budemo uticali dovoljno na školstvo, na opšte obrazovanje građanstva, mislim da nećemo ništa postići", ocijenio je Novaković.

Reditelj Zoran Rakočević napominje da je komad o političkoj promjeni ili uopšte o njenoj mogućnosti.

"Dnevno-politička tema kojom se bagateliše još od početka devedesetih. Takođe, to je posljedica brojnih društvenih konflikata čime su nas 'elite' gurale u demoralisano opustošeno i privatizovano društvo. Novi vlasnici naših dobara stvorili su privid napretka i vladavine prava, iz kojeg mladi ljudi odlaze, ili makar, po svim anketama, žele da odu", napisao je Rakočević.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније