Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Б.Ч.Ј.

08. 03. 2023. 17:00 >> 17:00

OTVORENA PODGORIČKA KNjIŽARA

Novi kutak za najmlađe ljubitelje pisane riječi u Bloku V

U podgoričkom naselju Blok V, na Trgu Nikole Kovačevića otvorena Podgorička knjižara namijenjena djeci i tinejdžerima, a ima i odjeljak za djecu sa posebnim potrebama.

"Lijepa praksa se nastavlja, pa će od sada i najmlađi ljubitelji pisane riječi imati prostor gdje će moći da pronađu svoje omiljene naslove, ali i gdje će se družiti i biti učesnici edukativnih radionica", navode iz Glavnog grada.

Gradonačelnik Ivan Vuković istakao je zadovoljstvo što se istim povodom okuplja već treći put, za nešto više od tri mjeseca. On je podsjetio da je ideja o otvaranju ovakvih objekata i bogaćenju kulturne ponude grada, nastala krajem prošle godine, a njihova realizacija oduševila ljubitelje knjige.

"Došli smo na ideju da iskoristimo prostore koji su u vlasništvu Glavnog grada i da ih pretvorimo u lijepe kutke u kojima će se ljubitelji književnosti moći družiti sa knjigom. Tako da smo počeli sa ulicom 'Slobode', onda nešto više od mjesec dana nakon toga otvorili knjižaru u dijelu grada preko Morače, a danas smo u Bloku 5, u knjižari koja je posebna po tome što je u potpunosti prilagođena djeci i mladima i što postoji jedan poseban segment za djecu sa posebnim potrebma. To je kuriozitet i nešto što nismo imali u Podgorici, a da ja znam ni u Crnoj Gori. U blizini je vrtić, u blizini je škola i negdje se nadamo da ćemo na ovaj način motivisati najmlađe da se, već od vrtića i osnovne škole počnu družiti sa knjigom, da se zaljube u književnost. Od toga će i njima i svima nama kao društvenoj zajednici biti samo bolje", kazao je Vuković.

Pomoćnica direktora Narodne Biblioteke "Radosav Ljumović", Sanja Vojinović kazala je da je knjižara namijenjena svoj djeci, onoj sa posebnim potrebama, ali i roditeljima, s obzirom da će se u njoj odvijati radionice na različite teme.

"S obzirom da je ovo treća po redu knjižara, negdje nam je obaveza da kažemo da je inicijator svih knjižara upravo gradonačelnik Glavnnog grada, doktor Ivan Vuković i da njegov osjećaj za kulturu i za sve ono što se događalo proteklih godina u kulturi vrlo bio važan i podsticaj svima nama koji smo radili da sada imamo stanje u kulturi kakvo imamo. Tri knjižare govore dovoljno o tome, tu je Biblio bus, Stripoteka i drugi programi u okviru Javne ustanove, a tek da ne govorimo o svim drugim važnim projektima u oblasti kulture u Podgorici", kazala je Vojinović.

Učiteljica OŠ "Pavle Rovinski", Maja Petričević, danas je sa učenicima petog razreda prisustvovala otvaranju knjižare i kazala da im se ova ideja mnogo dopala.

"Sa Narodnom bibliotekom 'Radosav Ljumović' sarađujem jedan duži vremenski period i dogovorili da se priružimo na dan otvaranja i da jednom lijepom radionicom čitanja, to jest sjajnom pričom 'Velika tvornica riječi' doprinesemo značaju otvaranja ovakvog objekta. S obzirom na to da smo sa područja Starog aerodrome, danas smo se, u ragovoru sa gradonačelinkom i na njegov prijedlog, saglasili da bi ovakav sadržaj bio vrlo koristan i tamo gdje je i naša škola. Što se tiče književnosti, znate i sami da se od malena stvara ljubav i navika prema čitanju. Ta navika prerasta u ljubav, a kasnije u odraslog čovjeka koji nikada nije sam. Jer, kao što znamo, knjiga je čovjekov najbolji prijatelj", poručila je Petričević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније