Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Б.Ч.Ј. [ Beta ]

03. 03. 2023. 19:08 >> 19:08

AUKCIJA U LONDONU

Slika Kandinskog prodata za gotovo 42 miliona eura

Remek-djelo ruskog apstraktnog slikara Vasilija Kandinskog "Murnau Mit Kirche II" (Murnau sa crkvom II), koje je nedavno vraćeno vlasnicima, prodato je za gotovo 42 miliona eura na aukcijskoj prodaji kuće Sotbi u Londonu.

"Rani radovi Kandinskog su rijetko na prodaji, jer većina pripada velikim kolekcijama muzeja širom svijeta", navela je aukcijska kuća i dodala da je slika prodata za 37,2 miliona funti (41,9 miliona eura).

Slika predstavlja živopisnu viziju njemačkog sela Murnau, njegovih šiljastih krovova i tornja crkve. Kandinski je naslikao to ulje na platnu 1910, a dugo je krasilo trpezariju Johane Margarete i Zigberta Šterna, osnivača prosperitetne tekstilne kompanije.

Taj par je bio u centru kulturnog života Berlina 1920-ih jer je često posjećivao Tomas Man, Franc Kafka i Albert Ajnštajn. Oni su imali impresivnu kolekciju od oko 100 slika i crteža koji su krasili njihov enterijer.

Štern je umro 1935, a njegova supruga morala je da pobjegne od progona, ali je na kraju uhvaćena i odvedena u nacistički koncentracioni logor Aušvica gdje je umrla u maju 1944.

Prije gotovo deset godina "Murnau Mit Kirche II" je identifikovan u muzeju u Ajndhovenu, u Holandiji, gdje se nalazio od 1951.

Prošle godine je vraćen nasljednicima Šternovih, koji će podijeliti prihod od prodaje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније