Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Б.Ч.Ј.

28. 02. 2023. 08:04   >>  07:57

VLAOVIĆ

Program saradnje dodatni podsticaj za još bogatiju kulturu Crne Gore i Albanije

Ministarstvo kulture i medija Crne Gore i Ministarstvo kulture Albanije potpisali su Program saradnje kojim će biti dodatno podstaknute aktivnosti i razmjena programa i sadržaja dvije zemlje.

Dokument su, na zajedničkoj sjednici vlada dvije zemlje, potpisali ministarka kulture i medija Crne Gore, Maša Vlaović i ministarka kulture Albanije, Elva Margariti.

“Savremeni kulturni kontekst nameće i konstantno unapređivanje i osavremenjavanje dokumenata na kojima temeljimo našu saradnju. Iz tih razloga, prepoznali smo i potrebu izrade novog dokumenta, koji sadrži i konkretan plan aktivnosti na osnovu kojeg će institucije kulture dvije zemlje razmjenjivati i unaprijediti svoje programe i sadržaje”, kazala je Vlaović.

Poručuje da je izuzetno važna komunikacija koju ostvaruju institucije kulture Crne Gore i Albanije, a koja je i do sada bila veoma intenzivna.

“Zato smo uvjereni da ćemo ovakvim pristupom dati dodatni podsticaj i zamajac za kreiranje još bogatijih i sadržajnijih programa”, kazala je Vlaović.

Podsjetila je da su resori kulture dvije zemlje još 2009. godine potpisali Sporazum o saradnji u oblasti kulture.

“Na temeljima tog dokumenta, danas potpisujemo Program saradnje u kojem smo definisali konkretne aktivnosti za realizaciju u narednom periodu”, rekla je Vlaović.

Prema njenim riječima, na polju kulturnog stvaralaštva sve je više dinamičnija i sadržajnija saradnja, a dosadašnja institucionalna podrška toj saradnji umnogome je obogatila umjetničku scenu Crne Gore i Albanije.

Ministarstvo kulture i medija je nosilac projekta "3C Prekogranična saradnja sa ciljem razvoja kulture i kreativnih industrija" koji u okviru IPA Programa prekogranične saradnje sa Italijom i Albanijom realizuje i sa Ministarstvom kulture Albanije.

Glavni cilj projekta koji traje do kraja aprila ove godine je unaprieđenje infrastrukturnih uslova za razvoj sektora kreativnih industrija, i u odnosu na to Ministarstvo kulture i medija je objektu nekadašnjeg Zatvora u Starom gradu Kotoru uspostavilo Kreativni hab, a Ministarstvo kulture Albanije je rekonstruisalo zgradu Kinostudija u cilju uspostavljanja multifunkcionalnog kulturnog centra.

Vlaović je napomenula da su zajedno radili na povezivanju kulturnih i kreativnih sektora uključenih zemalja i organizovali radionice i umjetničke rezidencije koje su imale za cilj ne samo umrežavanje kulturnih aktera iz Crne Gore, Albanije i Italije, već i uspostavljanje platforme za njihovo zajedničko djelovanje u narednom poriodu.

"Odnosi ove dvije države u oblasti kulture, kako na bilateralnom tako i na multilateralnom planu mogu poslužiti kao primjer u regionu i da je uvjerena da će u narednim godinama oni biti sve sadržajniji, a rezultati dalekosežniji", istakla je Vlaović.

Ministarka kulture Albanije, Elva Margariti, kazala je da administrativna granica koja dijeli Crnu Gori i Albaniju ne može da odvoji zajedničke vrijednosti dvije zemlje i težnju da budu dio evropske porodice.

“Kao dugogodišnji susjedi, naši narodi dijele istoriju koja je ponekad raznolika, ali kultura je uvijek faktor koji spaja. Dijelimo prostor koji je kulturno bogat i naše dvije zemlje su davale i primale jedna od druge vjekovima”, rekla je Margariti.

Napomenula je da u Crnoj Gori živi značajna zajednica Albanaca, što je faktor ujedinjenja i svojevrsni kulturni most između dva naroda.

Margariti je istakla da kada govori o kulturnoj baštini, ne misli samo na materijalnu već i na nematerijalno, odnosno duhovno bogatstvo koji Crnu Gori i Albaniju čini jedinstvenima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније