Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Т.Г. [ PR Centar ]

04. 12. 2022. 13:40   >>  13:43

U MCCG

Zvucima klasične muzike obilježeno 200 godina nezavisnosti Brazila

Zvucima klasične brazilske muzike, koju je je izveo ansambl Kamerata Balkanika, čiji sastav čine muzičari iz regiona, obilježeno je 200 godina nezavinosti Brazila u Muzičkom centru Crne Gore (MCCG).

Na repertoaru koncerta, koji je organizovao ArtLink u saradnji sa Ambasadom Brazila i MCCG, bila su djela dva najpoznatija brazilska kompozitora Vile Lobosa i Karlosa Gomesa.

Osnivačica i umjetnička direktorka ansambla Kamerata Balkanika, Jovanka Višekruna Janković, rekla je da je uvijek oduševe polet i divna energija koji se osjećaju dok orkestar svira i koji ponesu publiku.

"Ova energija ponese i mnoge svjetski priznate umjetnike koji su nastupali sa Kameratom Balkanikom. To su čelisti Ištvan Vardai i Jan Fogler, violinisti Ana Tifu, Fedor Rudin, Robert Lakatoš, fagotista Đorđo Mandolezi, dirigent Banjamin Hamehouts, Konstantin Grigore, Roman Kariolou, pijanista Alberto Fero. Sve su to velika imena koja su nastupala i po nekoliko puta sa njima“, navela je Višekruna Janković.

Prema njenim riječima, u sastavu su sve sjajni solisti, navodeći kad se skupe njihova sinergija i ljubav prema muzici, može puno da se nauči od njih.

Višekruna Janković je ukazala da kompozitori Vila Lobos i Karlos Gomes, čija djela je ansambl izveo, imaju bogate opuse.

"Ono što je meni drago da smo izveli jedno divno Gomesovo djelo za gudače. To je toliko divna muzika, mislim da ćemo je staviti na reperotar ne samo za ovaj koncert, nego i na dalje. Vrlo se rijetko izvodi. Mislim da su mladi muzičari bili toliko inspirisani“, kazala je Višekruna Janković.

Istakla je da je Kamerata Balkanika anasambl koji njeguje umjetničku izuzetnost, navodeći da je kao umjetnik imala visoke profesionalne kriterijume i nije dopuštala da neki umjetnički aspekt bude zapostavljen zarad nečeg drugog.

"Ono što je zanimljivo u ovom ansamblu je što predstavlja regionalni projekat u kojem sviraju umjetnici iz cijelog regiona. U nekom smislu predstavlja pomirenje u regionu kroz muziku, što je prepoznato i od Ujedinjenih nacija. Mi smo u Beogradu svirali koncert na Dan Ujedinjenih nacija koji su nazvali Koncert za mir“, navela je Višekruna Janković.

Na pitanje da li će i ove godine nastupati na EXIT festivalu, kazala je da im je nastup na tom festivalu prošle godine bio prvi iskorak u festivalske vode tog tipa.

"Mislim da je jako važno da se muzika predstavlja u različitim kontekstima, na različitim događajima, ne samo najozbiljnijeg karaktera. Važno je pronaći publiku. Kada se svira sa ovoliko emocija, mislim da publika koja nikad nije imala prilike da se sretne sa ovim može da osjeti i razumije“, istakla je Višekruna Janković.

Ambasador Brazila u Crnoj Gori na nerezidentnoj osnovi Žoze Mauro da Fonseka Kosta Kouto rekao je da mu je drago što su prvi put u Crnoj Gori uspjeli da organizuju događaj povodom obilježavanja nezavisnosti Brazila.

"Što se tiče 200 godina nezavisnosti Brazila, to je bio dugačak put. Napomenuo bih da, bez obzira što je u konstituisanju države Brazil Portugal imao svoje primjese, taj put ka nezavisnosti je bio miroljubljiv. Bez obzira na sve, Portugal je uvijek bio naš prijatelj, kao i ostale države sa kojima se graničimo“, naveo je Kosta Kouto.

Istakao je da su prvom kralju Brazila roditelji bili Portugalci, a da je jako volio umjetnost i nauku.

"On je pozivao kompozitore klasične muzike iz Evrope koji su tako uticali na brazilske umjetnike. Tako se stvarala klasična brazilska muzika, koju smo večeras čuli. Poslije toga, brazilska muzika je imala uticaje iz Afrike, ali i drugih evropskih zemalja Italije Francuske i Španije“, naveo je Kosta Kouto.

Govoreći o modernijoj brazilskoj muzici, Kosta Kouto je pomenuo Bossa nova muziku.

"Značajan detalj je da se svijetu ova muzika pokazala u Carnegie dvorani u Londonu gdje je cijeli svijet mogao da sagleda tu muziku i da postane popularna, a istovremeno prefinjena. Pored bossa nove, imamo i džez muziku koja je jako specifična i poznata u cijelom svijetu“, naveo je Kosta Kouto.

Violinista i član Kamerate Balkanike Viktor Huter kazao je da je prvi put svirao brazilske kompozitore, navodeći da u orkestru do sad nisu imali priliku da izvode takva djela.

"Dali smo sve od sebe da to odradimo na što većem nivou“, naveo je Huter.

Istakao je da je ansambal na visokom nivou, jer ga čine muzičari iz regiona koji su svi kao solisti dobri.

"Mnogo znači saradnja sa takvim muzičarima. U orkestru je dobra atmosfera, svi smo željni da napredujemo“, rekao je Huter.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније