Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Б.Б.

15. 09. 2022. 14:53 >> 14:50

DžADA FILM FEST

U trci za najbolji debitantski film šest ostvarenja

Džada Film Fest, međunarodni festival debitantskog igranog filma, pod sloganom "Back in the game" održaće se od 19. do 25. septembra. Trinaest filmova, šest debitantskih u takmičarskoj sekciji i sedam revijalnih, samo je dio programa koje ove godine donosi filmski festival.

Takmičarski dio festivala organizovaće se ispred Narodne biblioteke "Radosav Ljumović", gđe će tokom šest noći biti prikazani debitantski filmovi, koji se takmiče za nagradu najbolji debitantski film i najbolji debitant režiser. Među takmičarskim filmovima je i film "Elegija Lovora" crnogorskog reditalja Dušana Kasalice, koji je kandidovan za 95. nagradu Američke akademije filmske umjetnosti i nauke Oskar u kategoriji najbolji međunarodni film u 2022.

Kako navode otrganizatori, novčane nagrade je obezbijedila Universal kapital banka.

Predstavnica Universal kapital banke Ozana Popović kazala je da ova banka kao društveno odgovorna kompanija podržava projekte koji doprinose afirmaciji kulturnog imidža Crne Gore.

"Džada Film Fest je perspektivan festival koji svojim kvalitetom i sadržajem pažnju usmjerava na afirmaciju mladih umjetnika iz svijeta filma", kazala je Popović.

Ona je dodala da je za tu banku, podrška kulturi jedan od fokusa društveno odgovornog poslovanja kojoj su posvećeni, te da se raduju kreiranju novih filmskih priča i doživljaja koji će Crnu Goru učiniti bogatijom u svakom smislu. Podrška DžFF dolazi i od Sekretarijata za kulturu i sport koji su istakli da je Džada Film Fest i ove godine važan segmet Podgoričkog kulturnog ljeta.

Ivan Popović iz Sekretarijata za kulturu i sport kazaop je da su ponosni na izuzetnu saradnju sa organizatorima festivala čiji je grad pokrovitelj od njegovog osnivanja, ali i na podudarnost programskih ciljeva, koja se, između ostalog ogleda i u težnji da što veći broj gradskih površina učine prepoznatljivim kulturnim tačkama i time dodatno približe kulturne sadržaje građanima Podgorice.

Što se tiče revijanog dijela programa, on će trajati sedam dana, počinje u 21 čas i održavaće se na sedam različitih lokacija na podgoričkim ulicama. Tako će, u poneđeljak, 19. septembra u Ulici Svetozara Markovića biti prikazan film "Leto kad sam naučila da letim" režisera Radivoja Andrića. Ono što je novina u odnosu na prethodne godine jeste lokacija Sastavci.

DžFF Junior je poseban segment festivala koji je posvećen najmlađima i on će se održati u neđelju 25. septembra. Za mališane su spremljeni razni sadržaji, od džudo škole i škole brazilske jiu jitsu-e, đečijeg hora "D-moll", plesne škole "Dream" i kreativne radionice NVU "Creative energy for kids". U 20 časova prikazuje se animirani film "Encanto".

Nina Lončar, organizatorka festivala je istakla da je novina nova lokacija Sastavci, na kojoj će se u 21 čas prikazivati film "Patuljci sa naslovnih strana", režisera Milorada Milinkovića. Milinković je ujedno i ovogodišnji član žirija.

Osim Milinkovića, članovi žirija su režiser Nikola Vukčević i glumica Nada Vukčevič.

"Ja sam sa ljudima iz Džade dugogodišnji prijatelj. Ove godine su me drugari pozvali da budem član žirija i biće mi drago da sa renomiranim kolegama ocjenjujem filmove. Mislim da ima veoma zanimljivog materijala. Moje je da se poradujem što se festival vratio i da pozovem građane da, kao i do sada, izađu na ulice i uživaju u filmovima pod otvorenim nebom", kazao je član žirija reditelj Nikola Vukčević.

Tema ovogodišnjeg festivala je "Žena na filmu", pa je u okviru festivala organizovana i panel diskusija DžFF Talk u saradnji sa UNDP o ulozi i važnosti žena u crnogorskoj kinematografiji, gđe će, osim predstavnica UNDP-a učestvovati i renomirane žene iz crnogorskog filmskog svijeta. Panel se organizuje u sklopu projekta "Komuniciranje rodne ravnopravnosti" koji finansira EU, a sprovodi UNDP u partnerstvu sa Ministarstvom ljudskih i manjinskih prava.

Pored filmskog dijela, DžFF ove godine donosi i mnoštvo drugih sadržaja poput DžFF Master of cinema, Master class koji će da vodi režiser Milorad Milinković. Tu su još DžFF Go Green, gđe će se, u saradnji sa Zelenilom d.o.o. Podgorica zasaditi sadnice na prethodno utvrđenoj lokaciji; DžFF Beats koji, uz podršku Nikšićkog piva, donosi koncert podgoričkog benda "Neon" koji će nastupiti u subotu 24. septembra na Trgu nezavisnosti, kao i nastupe Đ-eva.

Kao i svih prethodnih godina, tako je i ove ulaz na sve projekcije besplatan.

Detaljan program DžFF 2022 može se naći na Instagram i Facebook stranicama festivala.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније