Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

25. 06. 2022. 12:17 >> 12:14

U BIJELOM POLJU

Predstavili zbirku kratkih priča "Putovanja"

U okviru 10. Festivala fantastične poezije “Refestikon” u Kući Rista Ratkovića u Bijelom Polju predstavljena je zbirka kratkih priča crnogorskih osnovaca i srednjoškolaca "Putovanja", objavljena u okviru Regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTICON.


U zbirci su se našle 44 priče, koje su, prema ocjeni stručnog žirija, svojim kvalitetom zavrijedile da budu dio četvrte refestikonske zbirke.

Predsjednik žirija, profesor ruskog jezika i književnosti, dr Blagoje Vujisić, podsjetio je da su na konkurs stigle 63 priče, čime se potvrđuje zainteresovanost mladih ljudi za pisanjem.

"U ime žirija želim da zahvalim svim učenicima, ali i njihovim mentorima koji su bili vrijedni, i koji su svoju spoznaju i doživljaj fantastične književnosti prenijeli na paopir. Zaista smo oduševljeni kvalitetom priča koje su pristigle na ovogodišnji konkurs, što nam je i otežalo zadatak da odaberemo one koje će biti objavljene”, naveo je Vujisić.

On je istakao da je u svim pričama zastupljen jedan od najrasprostranjenih motiva u fantastičnoj književnosti za djecu – motiv putovanja u čarobni svijet i povratak iz njega, što je i bila tema ovogodišnjeg REFESTICON-a.

"Ključni trebnutak svake priče je putovanje u irealno, u čudesni svijet koji je stvoren za glavni lik i za tu priču. Koliko su priče dobre, svjedoči i činjenica da probuđena i krilata mađšta vodi, ne samo autore priča, nego i nas čiatoce u nedostižne visine, i nadomješćuje mnogo toga što nam nedostaje, a o čemu maštamo”, rekao je predsjednik žirija.

Vujisić je napomenuo da priče zastupljene u zbirci "Putovanja" imaju porimjese epske, naučne i bajkovite fantastike.

"Što je i prirodno jer je fantastična književnost rijetko kada samo fantastična, jer se kroz nju prožimaju i drugi žanrovi”, dodao je on čestitajući još jednom svim učenicima čije su priče objavljene.

Svim učenicima, mladim i talentovanim autorima, plakete za objavljenu priču uručio je večeras koordinator projekta REFESTICON, Dragić Rabrenović, a onim najboljima, članovi žirija profesor Vujisić, profesori književnosti mr Bojana Obradović i Izet Erović, uručili su nagrade "Zmajevo jaje".

Među srednjoškolcima prva nagrada Zlatno zmajevo jaje pripala je Kristini Rakonjac, učenici drugog razreda Srednje stručne škola iz Bijelog Polja. Srebrno Zmajevo jaje pripalo je Vasilisi Rašović, učenici drugog razreda Gimnazije Kotor. Treću nagradu i Bronzano zmajevo jaje sa jednakim brojem bodova osvojili su Nataša Pavlović i Valentina Šarčević, učenice četvrtog razreda Srednje elektro-ekonomske škole iz Bijelog Polja.

U kategoriji od sedmog do devetog razreda Zlatno zmajevo jaje osvojila je Anastasija Kovačević, iz Bijelog Polja, dok je druga nagrada pripala Tari Damjanović iz Berana. Sa jednakim brojem bodova treću nagradu Bronzano zmajevo jaje osvojili su Viktorija Šćepanović iz Kolašina, Laura Bilafer iz Kotora i Nina Vuković iz Risna.

Za najmlađe učenike u kategoriji od četvrtog do šestog razreda Tatjana Vuković iz Herceg Novog dobila je prvu nagradu, Zlatno zmajevo jaje. Druga nagrada je pripala Sofi Vidić iz Podgorice, dok treće mjesto dijele Višnja Vujović iz Podgorice i Lejla Spahić iz Bijelog Polja.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније