Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ B.B. ]

07. 03. 2022. 11:27 >> 11:29
1

PRIZNANJA ČASOPISA

Godišnja nagrada "Komune" Rajku Ceroviću

Dobitnik Godišnje nagrade časopisa "Komuna" za doprinos očuvanju identiteta i afirmaciji kulturno-istorijske baštine Crne Gore za 2021. godinu je Rajko Cerović, ugledni intelektualac, novinar, publicista, društveni i kulturni djelatnik.

Odluku je na današnjoj sjednici jednoglasno donio tročlani žiri u sastavu: Salko Luboder, publicista i istaknuti kulturni stvaralac kao predsjednik i članovi: dr Goran Sekulović, akademik DANU i mr Željko Rutović, publicista i kulturolog.

U obrazloženju žirija kaže se da je Cerović skoro sav radni vijek proveo u Televiziji Titograd, gdje je bio autor brojnih televizijskih emisija, osnivač i glavni i odgovorni urednik kulturno-umjetničkog programa, kao i glavni i odgovorni urednik Televizije Titograd. Pisao je za veliki broja glasila iz bivše SFRJ, autor je više knjiga. Dobitnik je pet najvažnijih nagrada na TV festivalima na Bledu i Portorožu iz oblasti dokumentarnog TV programa, a dobitnik je i Trinaestojulske nagrade za TV stvaralaštvo. Jedan je od osnivača časopisa "Ovdje" i institucija Matice crnogorske, Crnogorskog PEN-a i Crnogorskog društva nezavisnih književnika.

"Njegovi tekstovi njeguju istorijska podsjećanja, ali i britku misao državotvornog bića Crne Gore. On je dosljednji baštinik Crne Gore, istorije, kulture, duha, jezika i njene ukupne samobitnosti, koji afirmiše brani i čuva na visokoetičan, dostojanstven i hrabar način, pa kao takav pripada znamenitoj crnogorskoj eliti njenih najboljih sinova koji nikada nijesu ćutali kada je bila ugrožena Crna Gora, navodi se u obrazloženju žirija.

Napominje se u obrazloženju, da Cerovićeva dokumentaristička publicistika ostaje kao zaostavština novim generacijama da svjedoči i tumači izazove burnog vremena na koja je Rajko odgovorio na najčasniji i intelektualno superioran način što ostaje vrijednim nasljeđem sveukupne baštine istorijskog bića Crne Gore.

Osim Godišnje nagrade, žiri je odlučio da dodijeli tri specijalne plakete i to Nacionalnoj zajednici Crnogoraca Hrvatske jednoj od najorganizovanijih organizacija u crnogorskom iseljeništvu čije su aktivnosti usmjerene ka očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta crnogorske nacionalne manjine u Hrvatskoj i upoznavanju javnosti s tradicijom i kulturom Crne Gore.

"Plaketa je dodijeljena i dr Srđi Martinoviću, univerzitetskom profesoru, predsjedniku Fondacije Sveti Petar Cetinjski, istaknutom publicisti, intelektualcu, koji je osnivač i rukovodilac Instituta za vojnu istoriju Crne Gore koji daje nesumnjiv doprinos afiramciji crnogorske istorije i kulturne baštine i Mustafi Canki, novinaru i publisti koji je u svom gotovo tri decenije dugom novinarskom radu napisao na stotine tekstova u domaćim i inostranim medijima koje afirmišu kulturnu baštinu i tradiciju Crne Gore doprinoseći njezinoj promociji i širenju, praveći na taj način trajne mostove među ljudima, jezicima i narodima Crne Gore i među njihovim kulturama i različitostima", navodi se u saopštenju "Komune".

Datum organizovanja svečanosti povodom dodjele nagrade i plaketa “Komun@" biće naknadno saopšten.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније