Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

B.B. [ N1 ]

11. 07. 2024. 20:10 >> 20:11
Čitaj mi:

U 75. godini

Preminula glumica Šeli Duval, zvijezda kultnog filma „Isijavanje“

Glumica Šeli Duval, zvijezda kultnog filma "Isijavanje" preminula je u 75. godini, nekoliko dana nakon svog rođendana.

Glumica je preminula u četvrtak, 11. jula, u svom domu u Blanku u Teksasu, rekao je njen partner Den Gilroj za Holivud Reporter (THR) i Varajeti.

Ti mediji su objavili da je Duval umrla od komplikacija usljed dijabetesa, piše People.

„Napustila nas je moja draga, slatka, divna životna partnerka i prijateljica. Previše patnje u posljednje vrijeme, sada je slobodna. Odleti, prelepa Šeli“, rekao je Gilroj za THR.

Duval je rođena 7. jula 1949. u Fort Vortu, Teksas. Razmišljala je da izgradi karijeru u nauci prije nego što su je „otkrila” tri člana ekipe u filmu reditelja Roberta Altmana „Bruster Meklaud“ iz 1970. godine na zabavi u Hjustonu na kojoj je Šelijin tadašnji vjerenik Bernard Sampson izlagao umjetnička djela, navodi Los Anđeles tajms.

Članovi ekipe pozvali su je na nešto poput tajnog kastinga za Altmanov film, a na kraju je dobila ulogu.

Nastavila je da radi sa rediteljem, u filmovima kao što su „Mekejb i gospođa Miler“ iz 1971, „Lopovi kao mi“ iz 1974. i „Nešvil“ iz 1975. godine.

„Nakon filma ‘Lopovi kao mi’, Robert me je pogledao i rekao: ‘Znao sam da si dobra, ali nisam znala da si sjajna’“, rekla je ona za PEOPLE 2023. godine, dodavši da je zato ostala u glumi.

Svoj najpoznatiji film – horor remek djelo Stenlija Kjubrika „Isijavanje“ snimila je 1980. godine.

U filmu, koji drži Ginisov svjetski rekord za „najviše ponovnih snimanja jedne scene sa dijalogom“, glumili su Duval i Džek Nikolson u adaptaciji istoimenog horor romana Stivena Kinga iz 1977. godine.

„Kjubrik ne snima ništa do najmanje 35. kadra. Trideset pet snimaka, trčanje i plakanje i nošenje malog dječaka, postaje teško“, rekla je glumica za THR dok se prisjećala svojih iskustava na snimanju filma „The Shining“ u februaru 2021. godine.

Spremajući se za ulogu, slušala je tužne pjesme i pokušavala da se dovede u stanje tuge.

Posle „Isijavanja“ postala je vrlo poznata.

Duval je ostvarila još oko 40 televizijskih i filmskih uloga u dvije i više decenije nakon objavljivanja „Isijavanja“, a okrenula se produkciji 1980-ih.

Radila je mnoge poznate dječje serije u kojima je ubijedila zvijezde kao što su Robin Vilijams, Teri Gar, Džef Bridžis, Mik Džeger i Lajza Mineli da se u njima pojave.

„Produkcija vam omogućava da preuzmete kontrolu nad svojim životom. Vi nemate takvu kontrolu u glumi. Ne morate da čekate da vam neko ponudi ulogu“, rekla je Duval 1987. godine.

Duval se vratila filmu u nezavisnom horor filmu „The Forest Hills“ iz 2023. godine. koji je režirala uglavnom preko Zuma.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније