Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

A.B. [ Portal RTCG ]

03. 06. 2024. 10:43 >> 10:44
Čitaj mi:

PROGRAM "SAN O STVARNOSTI"

Projekcije Stanišićevih filmova u Crnogorskoj kinoteci

U Crnogorskoj kinoteci od 3. do 5. juna biće upriličene projekcije igranih, dokumentarno-igranih i dokumentarnih filmova crnogorskog reditelja Radoslava T. Stanišića.

Prve večeri, 3. juna od 21 sat publika će moći da pogleda ostvarenja „Izabraniik“ i „Poslednji yu filmski romantik“. Film „Izabranik“ je više puta nagrađivani, posljednji crnogorski film koji je sniman na celuloidnoj filmskoj traci 35 mm, a u pitanju je priča o predodređenosti sudbine, san o prošlosti.

Dok, sa druge strane, ostvarenje „Poslednji yu filmski romantik“ govori o o našem scenaristi, reditelju i čuvenom profesoru Radomiru Baju Šaranoviću. Kako je o ostvarenju „Izabranik“ u recenziji napisao reditelj Darko Bajić, u pitanju je film koji nas vraća u istoriju, ne samo pričom smještenom na početak vijeka, kostimom i scenografijom, već i vještim baratanjem elemenata nijemog filma, pokretom, gestom, pogledom, montažom režijom.

"Reditelj Rade Stanišić je ovim filmom, koji svojom začudnom tišinom i čudnovatim obrtom podsjeća na san, ušao u crnogorsku i jugoslovensku kinematografiju, i siguran sam da je svojim talentom, strašću i upornošću zaslužio da nastavi i svoj, i kontinuitet već skoro zaboravljene CG - kinematografije...", zapisao je, između ostalog, Bajić.

Tokom druge večeri revije, od 20 sati, publika će biti u prilici da prisustvuje projekcijama filmova: „Sudbina“, „Thiefs“ (Lopovi), „Djevojka u plavoj haljini“, „Na kraju puta“, „Dom“ i „Kolijevka“.

Na završnici revije, u srijedu, 5. juna od 20 sati biće upriličene projekcije ostvarenja „Visoki hrastovi“ i „Neprilagođeni, filmski grof“. „Visoki hrastovi“ su dokumentarni film o rodonačelnicima crnogorske kinematografije - Ratku Đuroviću i Velimiru Stojanoviću, a „Neprilagođeni, filmski grof“ je dokumentarno-igrani film o stvaralaštvu scenariste, reditelja i profesora, Mila Đukanovića.

Reditelj Radoslav T. Stanišić Akademiju za film i televiziju upisao u Pragu 1993. godine, u klasi profesora Rudolfa Kraičika, a apsolvirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, 1997. godine, u klasi profesora Radomira Baja Šranovića. Igranim filmom „Izabranik“ diplomirao je u klasi profesora Darka Bajića, 2000. godine, na katedri za Filmsku i TV režiju Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Magistarsku tezu „Ratko Đurović, rodonačelnik filmske dramaturgije u Crnoj Gori“ odbranio je 2004 godine na FDU u Beogradu. Doktorsku disertaciju „Igrani filmski opus Ratka Đurovića u sprezi sa režijskim postupkom Velimira Stojanovića“ odbranio je 2009. na FDU u Beogradu. Radoslav T. Stanišić je prvi crnogorski filmski i TV reditelj koji je doktor nauka o dramskim umjetnostima. Zaposlen je u RTCG (27 godina) kao glavni reditelj. Bio je rukovodilac službe proizvodnje programa. Režirao je preko 1.500 emisija, najznačajnije i tehnički najsloženije emisije u RTCG. Objavio preko 820 studija, ktitike, eseje i prikaze iz oblasti filmske umjetnosti. Kolumnista je Portala RTCG, piše filmsku kritiku.

Za svoj dosadašnji rad dobitnik je više od 30 prestižnih nagrada kako u zemlji tako i u inostranstvu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније