Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

[ Sara Škuletić / Milica Kašćelan ]

11. 04. 2023. 18:30 >> 18:33

PRIKAZANO ŠEST OSTVARENjA

Smotra studentskih filmova u Crnogorskoj kinoteci

Večernja atmosfera 7. aprila u duhu kulture filma bila je rezervisana za znatiželjna lica koja su upotpunila salu Crnogorske kinoteke. Te večeri upriličena je smotra šest filmova: „19:30“ autora Nikole Nikolića, „Teplice ’98“ Slavena Sošića, „Sunce majkino“ Kaće Žarić, „Štetočine“ Ilije Zekovića, „Neko treći“ Milorada Milatovića i „Praskozorje“ Andrije Mugoše.

Profesorica na FDU-u, Marija Perović, kao moderatorka večeri, pozdravila je publiku i veče upotpunila razgovorom sa nekima od prisutnih autora i glumaca.

Glumici Mirjani Spaić uloga u filmovima „19:30“ i „Sunce majkino“ dala je priliku da se oproba pred filmskom kamerom, što nije čest slučaj za studente programa Glume, koji se uglavnom uče pozorišnoj umjetnosti. Spaićeva je prokomentarisala da tokom snimanja filma nije imala utisak da je riječ o radu studenata.

„Mi jesmo studenti, ali se u datom trenutku to zvanje gubi i svako zna svoj posao, kako glumci, tako i reditelj, snimatelj, tonac, tehničar“, objasnila je ona i dodala da otvorenost za sugestije i sposobnost da saslušaju jedni druge stoje iza uspješno završenog projekta.

Istog je mišljenja i student prve godine master studija FTV režije i autor filma „Štetočine“ Ilija Zeković.

„Ovaj film je nastao na drugoj godini osnovnih studija i to je prvi set na kojem sam uopšte prisustvovao, a kamoli radio kao reditelj. Jedni bez drugih ne bismo uspjeli da realizujemo projekat, pa je neophodna bila međusobna saradnja i uvažavanje na nivou razmjene ideja“, konstatovao je Zeković.

Asistentkinja na studijskom programu Gluma i glumica Jelena Đukić koja tumači ulogu u filmu „Neko treći“, kaže da rad na studentskim filmovima ima posebnu vrstu energije.

„U studenskim ostvarenjima nema nikakve površne i egzistencijalne satisfakcije, već radite sa ljudima koji to vole, žele i uče, a najviše se napreduje uz one koji su u fazi učenja“, istakla je ona.

Film „Praskozorje“ diplomski je rad studenta master studija FTV režije, Andrije Mugoše, koji ga je usmjerio na festivalsku mapu regiona. Mugoša je naveo da studenti pri procesu kreiranja mogu zapasti u stvaralačaku krizu, iz koje nerijetko proizilaze problemi i depresija. On je ukazao da se ovakve situacije mogu prevazići kroz razgovor sa kolegama i dijeljenje međusobnih iskustava.

„Ako želite da upišete FDU, morate biti spremni na trud i rad, pa i eventualnu borbu sa samim sobom“, zaključio je mladi režiser.

Posljednja smotra studenskih filmova održaće se u petak, 14. aprila, u sali JU „Crnogorska kinoteka“. Publika će imati priliku da pogleda šest kratkometražih filmova: „Mir“ autora Gabrie Camaja, „Sve, u svoje vrijeme“ Davida Todorovića, „Ječam žela“ Andrije Mugoše, „F63.1“ Stefana Radovića, „Velika Dostignuća“ Nikole Vučinića i film „Revoluciornarni dom“ Seada Šabotića.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније