Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kolumne

25. 10. 2024. 07:11 >> 07:11

STAV

Podrška Darisu

Još jedan protest pod parolom "Bar uz Darisa“ biće održan u nedjelju, 27. oktobra, sa početkom u 12 časova ispred Robne kuće u Baru, a organizuju ga porodica i prijatelji Darisa Mujića, gimnazijalca koji je teško ranjen u incidentu ispred Gimnazije „Niko Rolović“.

Ovim komentarom želim da pružim moju skromnu podršku Darisu i njegovoj porodici, koja ovih dana prolazi kroz pakao, ne samo zbog Darisovog stradanja i patnje – nego i povodom odluke suda u Podgorici da se maloljetni A.K. iz Bara, koji se sumnjiči za pokušaj ubistva Darisa, brani sa slobode.

Ne zna se koja je teža i mučnija od ove dvije tragedije, pogotovo u svijetlu činjenice da je maloljetni A.K. povratnik. Taj dečko, danas gotovo momak (ima sedamnaest godina), kako sam čuo, bio je vinovnik bestijalnog prebijanja mladih atletičara iz Sarajeva u aprilu prošle godine, takođe u Baru.

I ono sto se zdravorazumski nameće iz ovakve odluke suda u Podgorici, odluke koja je zgrozila i uznemirila javnost, jeste pitanje: da li na ovaj način Apelacioni sud odnosno zakon o maloljetničkoj delinkvenciji – ohrabruje mlade ljude koji su krenuli stranputicom i huliganstvom da i dalje čine zulum (krajnje sam blag u kvalifikacijama)? Ne prizivam patnju nikome, pa ni mladom A.K, ubici u pokušaju, ali socijalna patologija u velikom broju slučajeva jedino uzmiče pred strahom od kaznene sankcije.

Takođe, ne kažem ‘da sudije ne treba da se drže zakona kao pijan plota’, naprotiv, legalista sam. Ali kao što politiku mnogo puta trezvenije sagledamo iz nepolitičkog ugla, tako se i sva pogubnost i refleksija ove jezive odluke Apelacionog suda neuporedivo jasnije vidi iz nepravnog i laičkog, ljudskog položaja.

Momka koji je nožem iskasapio mladog sugrađanina, kojem su jedva život spasili, a da to nije uradio u nužnoj samoodbrani, pustiti nakon devet dana da se brani sa slobode, to je zaista neshvatljivo. Da li je to drugi zločin u čitavom slučaju, pita se s pravom i Bar i čitava Crna Gora?

Zato, bezrezervno se pridružujem porodici Darisa Mujica i građanima Bara koji protestuju – u borbi i zahtjevu da se izmijeni zakon o maloljetničkoj delinkvenciji kako bismo osigurali pravednije sankcije i prevenciju nasilničkog ponašanja među mladima!

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се