Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kolumne

04. 03. 2024. 09:41 >> 09:42
Čitaj mi:

PODVIG 21. VIJEKA

Marko Odermat na pragu istorije

Švajcarski fenomen, najbolji skijaš planete već tri godine, ostvario je 12 uzastopnih pobjeda u veleslalomu, tri u finišu prošle sezone i svih devet ove sezone, samo dvije ga dijele od rekorda Ingemara Stenmarka za koji se mislilo da je jedan od onih "nedodirljivih" rekorda u svijetu sporta.

Da bi se shvatilo šta to znači treba samo reći da je u muškom skijanju nemoguće pobjeđivati toliko u kontinuitetu. Čak ni najveća skijašica svih vremena Šifrin koja je sad već žestoko oborila rekord ukupnih pobjeda Stenmarka (95:86) nije čak ni u svom slalomu gdje ima preko 50 pobjeda vezala ni blizu toliko, a kamoli u muškom skijanju gdje je u svakoj disciplini konkurencija nemilosrdna. Zatim, još manje se moglo očekivati da Odermat to uradi u veleslalomu, gdje se vozi punom snagom u dvije vožnje, gdje imaš sa jedne strane tehničare iz slaloma, a sa druge specijaliste brzih disciplina koji se ukrštaju, a opet neke koji voze i fiksiraju samo veleslalom.

Nije ni u zenitu svoje dominacije vezao više od pet pobjeda ni "Mister GS" kako su zvali Teda Ligetija, višestrukog šampiona svijeta, olimpijskog šampiona 2014 i osvajača puno globusa u ovoj disciplini. Nije mogao da se primakne ni osmostruki osvajač svjetskog kupa fenomenalni Hiršer, dok je Panturo vezao četiri pobjede 2017.godine i to se predstavljalo kao čudo. I Alberto Tomba koji dolazi iz veleslaloma (kasnije se proslavio više u slalomu), djelovao je nestvarno 1987, kad je slavio u Sestrijereu, Alta Badiji, pa u Mezevu januara 1988 sa čak dvije sekunde ispred vječnog rivala Curbrigena, zlato u Kalgariju nadmoćno, ali dođe mu strmina Adelbodena, pa i on izgubi jednom. Ne, 14 zaredom je nehumano, u dananjoj paklenoj konkurenciji, treba ti 28 vožnji na limitu, a još u sezoni gdje je Odermat bacio žestoko karte i na brze discipline, pobjeđivao ne samo u super G-u već i u spustu (u kojem je čak i svjetski šampion), sve to da bi odolio velikoj prijetnji zvanoj Marko Švarc koji je bio izuzetan u sve četiri discipline i do loma pred Novu godinu u Bormiju bio čak ispred Odermata u generalnom poretku. Kad god se neko toliko ozbiljno posveti ekstremnom spustu mora da izgubi nešto u tehničkim discpiplinama, to je bio zakon kroz čitavu istoriju.

Dakle, sve je govorilo kontra, ali ipak pričamo o tome da rekord ubrzo može da padne. Ovaj momak iz švajcarskih Alpa je već osvojio treći uzastopni veliki globus, a očito će osvojiti i male u veleslalomu, super G-u i spustu, svjetski je šampion u veleslalomu i spustu, a olimpijski šampion u veleslalomu. Kao junior obećavao je čuda, trebala je koja godina u seniorskoj konkurenciji, a onda je krenuo šou. Fizički je savršeno spreman, neustrašiv, a tehnički dominantan. Posvećen do bola, pripreme mu kreću već u junu na snijegu Novog Zelanda i Argentine, istinski pozitivan, kad je prvi ostane uvijek do kraja da isprati i bodri svakog takmičara do cilja. Ali kako se stiglo do mogućnosti da ostvari 14 pobjeda zaredom?

Stenmark je to uradio baš kad je bio na vrhuncu moći, tada su postojale tri discipline (slalom, veleslalom i spust), on je dominirao u dvije, ali u slalomu je znao nekad da izleti, eventualno da izgubi od italijana Gustava Tenija, kasnije od Vencela, Đirardelija, Fila Mera ili našeg Križaja, dok mu se u veleslalomu nije moglo prići. Od 1978. do januara 1981.godine pobijedio je 14 puta zaredom, tada je obično bilo šest veleslaloma u sezoni, on je gotovo tri godine bio bez poraza! Pravio je ogromne razlike, čuvena je njegova pobjeda u čehoslovačkoj Jasni sa preko četiri sekunde ispred drugog (4.06!), sve dok tog januara 1981. nije pao kad je grabio ka sigurnoj pobjedi i proslavio se Austrijanac Orlainski kao čovjek koji je prekinuo tu magičnu seriju. A ko zna koliko bi trajala da nije pao, slično kao Tomba na rođendan u Kranjskoj Gori 1987.

Odermat ne pravi tolike razlike, pobjeđivao je on ubjedljivo pretprošle godine, takođe i prošle dosta puta, onda mu se desio taj poraz (za sad posljednji) u Palisejdsu u Americi, kad je napravio dvije velike greške u drugoj vožnji i završio samo tri stotinke iza rivala Marka Švarca. Za dlaku i to. Od tada samo pobjede, tri do kraja prošle sezone kad je jurio i ukupni rekord bodova i probio barijeru 2000, a onda još devet u tekućoj sezoni. Krenuo je dominantno, a onda u Alta Badiji koja je uvijek oko 20.decembra imao prvu veliku prepreku, zvanu Filip Zubčić. Hrvat je imao senzacionalnu drugu vožnju koja se pronalazi jednom u životu, preuzeo vođstvo, ali Odermat ga je nadljudskim naporom u finišu ipak savladao za 10 stotinki. Tu je naučio da pobjeđuje tijesno, psihološki. Sjutradan na istoj stazi slavio je već ubjedljivo, a Zubčić bio četvrti. Rivali su se smjenjivali, a on je dobijao u seriji, sve je išlo glatko do te noći u Šladmingu na kultnoj stazi Planai.

Do prošle sezone tamo se vozio samo famozni noćni slalom utorkom, nakon epicentralnog vikenda u Kicbilu, kao kruna svake sezone. Ali prošle je trebalo nadoknaditi jedan veleslalom, pa su ga stavili baš u Šladmingu i bio je takav spektakl pod reflektorima da je sad postao standardan u kalendaru. Samo što je Odermat prošle sezone zbog lakše povrede propustio, slavio je njegov zemljak Mejar, tako da mu je ta staza bila nova. Osim toga, prvi put je pokleknuo pred zabavom, nakon burnog vikenda u Kicbilu gdje je vodio bitke sa super rivalom u brzim disciplinama Sarazanom, ostao je do šest ujutro u famoznom klubu "Londoner" uz djevojke i šampanjac, Kicbil je stanica poput onih u Formuli 1. Nedjelju je proveo na infuziji, a Šladming je došao već u utorak. Bio je tek jedanaesti u prvoj vožnji, izvjesno iscrpljen, svi su rekli seriji je došao kraj. A onda vaskrsenje, furiozni napad na sve ili ništa u drugoj, i sa 11.mjesta stiže do epske pobjede!

Pokazao je da može i na taj način. Od tada dobija dramatično, rivali ga napadaju s ogromnim motivom da zaustave niz, prethodnog vikenda izgledalo je da će opet Palisejds biti fatalan, Kristofersen je pronašao svoju trku sezone, u prvoj vožnji mu je bio na samo 15 stotinki, u drugoj prevazišao sebe i vodio glatko na završnom prolazu, ali u posljednjih šest kapija Odermat je napravio sportsko čudo i preokrenuo sve, ne zna se kako. Na isti način slavio je dva puta ovog vikenda na teškoj stazi u Aspenu, u petak je ulogu Kristofersena preuzeo Mejar, frenetičnom drugom vožnjom, Odermat se našao u crvenom pred sam kraj, a onda opet čudesno preokrenuo u finišu, i rekao da je psiho fizički iscrpljen, da ne zna da li će više imati snage za dvije paklene vožnje.

Ali već u subotu novo čudo, bio je treći nakon prve vožnje, iza Olsena i Mejara, u drugoj probao riskantno ali gotovo izletio sa staze, snagom očaja uhvatio je plavu kapiju i ostao na skijama, a onda i sljedeću, zaostajao ali uspio da pojača i vozi u ludom ritmu do kraja, prinuđen da ide i preko svog maksimuma. Tako smo vidjeli nove trajektorije i dokle skijanje na limitu može da ide. Kad je preuzeo vođstvo sa 58 stotinki ispred Haugana bilo je jasno da će i Mejar i Olsen osjetiti presiju, tako je i bilo. Sjajni Mejar bio je opet drugi, a sinoć je čak i pobijedio u slalomu ispred Štrasera i Kristofersena, njegova forma u ovom trenutku je zapanjujuća, ali i on se u veleslalomu samo "krsti" i ne može da savlada svog zemljaka čak ni kad leti.

Dakle, 12 pobjeda zaredom, podvig. A sada Kranjska Gora već u subotu u 9.30 ujutro, Odermat danas stiže u Evropu i imaće nekoliko dana da se resetuje, bice to ledena staza i uvijek komplikovana, ali juriće trinaestu. Ako to uspije teško da će ga ko spriječiti na finalu u Zalbahu da stigne Stenmarka sa 14 pobjeda, a onda bi na otvaranju nove sezone u Zeldenu isao na petnaestu što bi bio vjerovatno rekord za sva vremena u bilo kojoj disciplini ovog sporta. Sve je sada na dohvat ruke, ali treba slaviti u subotu u Kranjskoj Gori, istog jutra kad će se u Oreu napokon vratiti velika Mikaela Šifrin, kakva će subota to da bude. Odermat cilja na svih 1100 bodova u veleslalomu, još jedan univerzalni rekord, a sada ima 1902 u generalnom poretku, čak 1056 više od drugog Felera, i jasno je da pada i novi rekord muškog skijanja, može teoretski čak do 2302 u Zalbahu, vjerovatno i hoće prebaciti 2200, samo Tina Maze ostaje ispred sa svojih 2416 iz čarobne 2013.godine. Pošto je u punoj snazi pitanje je koje će sve granice pomjeriti, ima jos puno velikih sezona pred sobom, ali sad moramo da vidimo ovo za 14 pobjeda u nizu, jer to je šansa koja se ukazuje jednom u 100 godina, sad ili nikad.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се