Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kolumne

22. 03. 2024. 09:56 >> 09:57
Čitaj mi:

TRI KOLA DO KRAJA

Digitroni u Evroligi

Totalni bum Evrolige! Tri i po kola do kraja Real je sjajno zakucao prvo mjesto, Alba, Asvel i skupo plaćena Zvezda su eliminisani, a ostalih čak 14 timova digitrone u ruke i trenutno 2048 raznih kombinacija u vezi plej ofa i plej ina!

Da uprostimo maksimalno da bi bilo što lakše pratiti. Imamo dva velika fronta borbe, jedan je za drugo mjesto gdje se pet timova žestoko bori, prije svega za top četiri pozicije i prednost domaćeg terena u plej ofu, sto je izuzetno bitno. Svi ti timovi trebalo bi da budu direktno u plej ofu, a to znači top šest, mada Olimpijakos koji je stigao do 19-12 mora da se osvrne nazad i vidi da li će večeras Makabi pasti u Minhenu i Virtus u Beogradu protiv Zvezde, jer u suprotnom došli bi im opet na samo jednu pobjedu. A isto bi važilo čak za još tri tima (Panatinaikos, Fenerbahče, Monako) ako bi večeras izgubili i ostali na 19 pobjeda, onda bi se zaista otvorio još jedan usijani front, a to je borba za top šest i izbjegavanje plej ina.

Ipak, ovi timovi u vrhu su u formi i za čcekivati je da večeras Monako savlada kući Valensiju, jer je do ovog kraha protiv Milana imao osam pobjeda zaredom i tu fantastičnu spoljnu liniju (Džejms, Lojd, Voker, Okobo), dok je već za očekivati i da Panatinaikos dobije veliki derbi sa Barsom čime bi je i uhvatio na 20 pobjeda, isto kao i sam Monako. Ogroman je fokus u ekipi Atamana, veliki je cilj biti u top četiri nakon svega što su prebrodili i možda čak igrati seriju četvrtfinala protiv arhi rivala Olimpijakosa sa krucijalnom prednošću svog parketa, nakon što su izgubili oba euro derbija od njih. Ataman je uprostio onaj ogromni roster, odstranio Gaja i praktično Vildosu, ključevi igre Slukasu, par koji lomi sve Grant-Nan, i unutrašnji Lesor-Mitoglu, marginalizovani Huančo, Balčerovski i mnoga skupa pojačanja, protiv Zvezde zategnuti, večeras im je kažu meč godine.

Barsa je pala ubjedljivo od Fenera preksinoć, previše gubi i u Španiji, zaista je i za njih mnogo bitan mec, ali sigurno su prednosti na strani Panatinaikosa pred 20 hiljada ljudi. Ako se zaista Pao, Barsa i Monako večeras izjednače na 20 pobjeda, onda je veliki rebus da li će im se pridružiti i Fenerbahče koji gostuje u Milanu. Kakav je tek to meč, Fener igra strašno, Jasikevičijus ih je uzeo kad je na opšte iznenađenje otišao prestižni trener Itudis i lansirao ih u dvije velike serije, dobili su gotovo sve derbije, u posljednja tri mjeseca izgubili su samo na gostovanju Panatinaikosu 11 razlike, slavili su čak i u Madridu, jedini oba puta dobili Real. Ali Milano ih dočekuje "na nož" o čemu ćemo uskoro.

Uglavnom, žestoka bitka od druge pozicije pa do šeste, ako ne i još niže, biće još paklenih međusobnih mečeva. Olimpijakos koji je dugo izgledao kao sjenka one moćne ekipe iz prošle sezone opet je našao svoju granitnu igru, malo ga je usporio Efes, ali je tu i ima možda najbolji raspored, a pazite u posljednjoj noći 12.aprila je meč "glava u glavu" Olimpijakos-Fenerbahče. Utakmica koja će vrlo moguće riješiti direktno poziciju top četiri, a samo noć ranije je grotlo fudbalskog četvrtfinala LK upravo Olimpijakos-Fenerbahče sa našim Jovetićem, kakva će to navijačka ludila biti u 24 sata. A Barselona, ako večeras padne u Atini čeka je idućeg četvrtka i treće gostovanje zaredom i to Bajernu koji je u ogromnoj borbi za plej in, pa u pretposljednjem dočekuje opasni Makabi. I sa drugog mjesta može da padne na šesto dok trepne, ako ne i još gore, a u Španiji su je senzacionalno stigle Mursija i Gran Kanarija i prijeti čak još veći pad nakon poraza kući od Breogana. Situacija turbulentna.

Ako uzmemo da će ipak ovi veliki timovi zauzeti top šest pozicije i ići direktno u plej, onda dolazimo do tri tima koji bi trebali imati sigurno mjesto makar u plej inu, a to su Makabi, Virtus i Baskonija. Oni još uvijek mogu i do direktnog plej ofa, ali takođe i strijepe od ove velike grupe iza za plej in, mada ako Valensija večeras padne u Monte Karlu prilično su mirni za to. Ali svakako su u velikoj borbi i za što bolju poziciju u plej inu, jer svako mjesto je bitno. Sedmo omogućava dva nokaut meča za plej of, oba kod kuće, ako se dobije već prvi (protiv osmog) onda se i u plej ofu izbjegava Real, i to je mnogo dobro. Osmo mjesto vam daje šansu da "ukradete" sedmo u direktnom sudaru, ako ne onda domaći parket u ultimativnom duelu za plej of. Deveto nije nešto, ali bar vam daje domaći teren u prvom meču plej ina, pa onda "na sve ili ništa" u finalnom i da se eventualno ode na Real. A deseto je katastrofa, morate prvo dobiti u gostima devetog, pa ako uspijete onda samo tri dana kasnije dobiti u gostima i osmog, i ako prođete dva pakla onda na noge Realu u seriji četvrtfinala! Ali baš za to "užasno" deseto mjesto sad se otima čak šest timova.

Ali prvo o ovima sto su stabilno u zoni plej ina. Makabi sa 17 pobjeda večeras može puno dobiti u Minhenu, ali i izgubiti. Oni su samo jedan meč igrali u Tel Avivu i to 5.oktobra protiv Partizana, napravili su puno igrajući u Beogradu, ali baš u nokaut mečevima to će biti veliki hendikep. Virtus ima takođe 17 pobjeda, ali Virtus je dugo bio čak drugi, pa isto dugo treći. Sad je na diobi sedme i osme pozicije, ali večeras gostuje Zvezdi, koja iako je ispala želi da izbjegne sedmi poraz zaredom. Teodosić će biti posebno motivisan i sad je već bolje, nakon sinoćnjeg poraza Budućnosti znaju sigurno da su prvi u ABA ligi, do toga plej ofa ima još dosta i mogu da napadnu večeras uz pomoć navijača. Težak meč za Virtus koji može čak još da sklizne, jer idućeg četvrtka dočekuje Panatinaikos, koji se bori za top četiri i to je strašno komplikovan meč, a onda u italijanskom klasiku gostuje Milanu s kojim sigurno nije u ljubavi, a pogotovo ako Milano ostane u borbi za plej in to je baš pakao, i na kraju dočekuju Baskoniju u Bolonji, u meču koji bi čak mogao da im rješava i deseto mjesto, jer gledajući ovaj raspored čak ni to više nije sigurno. Zato ekipa Bankija mora da napadne Zvezdu večeras i pokaže taj veći motiv, nisu zaboravili Šengelija, Lundberg, Belineli, Miki, Pajola, Dobrić, Lomas kakav su hit bili.

A Baskonija koja je napokon došla do diobe osmog mjesta u Španiji sa ova dva poraza od Partizana i sinoć ubjedljivo od Žalgirisa ponovo je kritično u Evroligi. Imaju 16-15 i deveti su, moraju večeras da navijaju za Monako jer sa Valensijom imaju i vrlo loš međusobni skor. Ali čak i ako zadrže dvije pobjede više, u narednom kolu dočekuju Efes što je jedan pakleni meč, gdje može svašta da bude, onda ide Realu u Madrid, a tu nikad nije bilo puštanja, i na kraju kao što smo rekli gostuju Virtusu, veoma loš raspored i Duško mora prije svega da dobije silni Efes i izbjegne nevolje. Baskonija riziikuje da uopšte uđe u top 10, ali i ovo deveto mjesto moraju probati da poprave, pogotovo ako Makabi i Virtus večeras izgube, jer su im blizu, a deveto mjesto znači da se mora neko srušiti u gostima u plej inu pa onda još otići na noge Realu.

I na kraju najveći haos, ta borba za deseto mjesto, posljednje moguće za plej in. Prije svega, ogroman pogodak Evrolige, jer sjetimo se prošle godine u ovo doba velikog vapaja Mesine i Atamana kad su shvatili da je za skupe projekte Milana i Efesa praktično nemoguće da uđu u top 8 i plej of. Vikali su kako je čak 18 jakih timova u Evroligi i da je premalo da osam nastavlja takmičenje, a svi ostali ispadaju, mnogima je to tada zvučalo čudno, i tada je bila ogromna gužva, Zvezda, Efes i Milano su malo zakasnili. Ali sad je Evroliga odmah iskopirala NBA ligu i godinu nakon njih uvela plej in po istom principu, i dobili smo haos. Da je ostalo kao prošle godine, svi ovi timovi ispod devete Baskonije bili bi praktično otpisani, a ovako gotovo svi do kraja lige se grčevito bore za dodatni život do posljednjeg kola. Do 15.mjesta svi su skroz u igri, i to je najbolji refleks koncentracije kvaliteta i izjednačenosti Evrolige koja strašno liči na Zapad u NBA. 

Imamo sada Partizan, Efes i Valensiju sa identičnim skorom 14-17, a ako večeras Milano i Bajern iskoriste domaći teren imaćemo čak pet timova koji dijele to deseto mjesto sa 14-17, i pritom zahuktali Trinkjerijev Žalgiris koji je na korak sa 13-18! Svakako ćemo imati šest timova u bod razmaka tri kola prije kraja. Šteta što i Zvezda nije u toj borbi, nakon bezbroj šansi koje je ranije prosula dovoljno je bilo samo da je u ovih posljednjih šest mečeva dobila pola, a itekako je mogla kući, i večeras opet igra kući sa Virtusom, pa i iduću kući sa bratskim Olimpijakosom, i bila bi skroz u igri. Ali da vidimo ovih šest.

Partizan je imao najviše šansi tokom sezone, nakon što je prošlu završio u strašnom naletu na šestom mjestu sa čak 20-14 i onda bukvalno okrznuo fajnal for u transu protiv Reala, bio je i viđen u visokim vodama, da nastavi progres sa najtrofejnijim trenerom. Bacili su nevjerovatne mečeve na strani, pogotovo u Pireju sa ludim preokretima i na parketu Baskonije, okrenuo ih je bizarno i Efes, i Bajern, ali isto tako su vadili na svom parketu nemoguće minuse, i protiv Zvezde u prvom derbiju, i protiv Makabija čak minus 25, i protiv Panatinaikosa u suludom finišu, i protiv Fenera greškama Madara i protiv Milana minus 15, i protiv Monaka uz obilatu pomoć sudija, a ovo su sve mečevi iz prvog dijela sezone! Priča o njihovim vratolomnim mečevima bi bila dugačka, ali jasno je da su igrali na slabijem nivou nego prošle sezone, da su tek treći u ABA ligi, izgubili kup i tri derbija zaredom od Zvezde, i da su ih nesrećni nedavni porazi na posljednji sekund od Virtusa, Milana i pogotovo onaj kući od Bajerna doveli u poziciju da je i to nezahvalno deseto mjesto premija. A sad je i to deseto paklena misija.

Teška pobjeda nad Baskonijom u utorak je puno značila, sinoć su navijači napravili još veće grotlo protiv Reala koji je došao kao već osigurano prvi i bez svoja tri lidera (Ljulj, Rudi, Ćaćo), a prošle godine ga je Partizan srušio baš u ovo doba, malo prije plej ofa sa stotkom kao začinom. Bilo je osnova da se vjeruje u novu pobjedu i došli bi na korak od devete Baskonije, od koje su bolji međusobno, uz tu mogućcnost da igraju 4 od 5 završnih mečeva na svom parketu i gostuju otpisanoj Albi otvarale su se velike šanse. Ali sinoc potpuni krah, Real je pokazao veličinu i odolio ambijentu kao i prošle godine kad je gubio 2:0 u seriji, u trećoj četvrtini im dao nevjerovatnih 35 poena i onda odradio šampionski, sa urnebesnim Hezinjom koji bi mogao biti hit pojačanje Partizana, sa motivisanim "zvezdašem" Kampacom, ali i izuzetnim Argentincem Dekom, uz taj tandem gorostasa Tavares-Poarije. Koliko resursa ta ekipa ima, sa 25-6 je ubjedljivo prva, ali prije samo nedjelju dana smo pričali o Realu koji ima tri poraza zaredom (od Milana i čak kući od Panatinaikosa i Fenerbahcea) i kojem se treslo prvo mjesto Španije u Malagi.

Ali moćno su odreagovali serijom pobjeda na strani, u Bolonji, Malagi, Berlinu i Beogradu, i sad su relaksirani do plej ofa. A Partizan je opet pokazao labilnost i taj anti progres ove sezone, nema još Ledeja, Panter koji do finiša bukvalno sve promašuje, Douzer van forme, ali i Naneli i brojni igrači osim neiscrpnog Avramovića su na znatno nižem nivou nego u ovo doba 2023, pa se čak postavlja pitanje da li su zapravo tada bili iznad realnosti, i da li se izmedju Egzuma i Madara bar jedan mogao zadržati. I šta sada?

A Valensijim su jednaki i navijaju večeras za Monako, ako Pengos i Odželej ne vaskrsnu Kris Džons i Džastin Anderson će teško sami dobiti izuzetni tim Saše Obradovića. Efes ih je već stigao i međusobno je bolji, to je jedan problem, možda veći od Valensije znajući ogromne potencijale Efesa (Larkin, Klajburn, Brajant, Bobua, Vilis), ali i taj tim je dvije godine totalna misterija. Bajern je opasan ako dobije večeras, jer imao bi i on 14-17, a pošto ima 2:0 s Partizanom pokvario bi mu svaki trougao ili četvorougao, pa čak i petougao. Ali da li će ekipa Pabla Lasa večeras dobiti Makabi koji se bori za direktni plej of? To je još jedan čvor, baš komplikovan meč, ako se vrati Ibaka da igra protiv Niba, sa bivšim igračima Fenera Bukerom i Edvardsom, sa plejom Franciskom i prvacima svijeta Obstom, Bongom i Vejler Babom jasno je da je i Bajern žestoka ekipa. A onda još Milano, nakon velike pobjede u Monte Karlu i oni mogu večeras stići Partizan, ali dolazi im kući strašni Fenerbahče u najboljoj formi od svih. To je pravi derbi večeri gledajući kompletni ulog, čak vise od Pao-Barsa, jer znamo sve o timu Jasikevičijusa, ali i Milano sa ovako raspoloženim Nejpirom, ovako raspucanim Šildsom i Holom, sa Mirotićem koji je sad u punoj formi, pa Melijem, Hajnsom, Pojtresom, Tonutom, i plejom Maodom Loom, čak i novim igračem Valentajnom koji je stigao umjesto Mek Grudera, i oporavljenim Bilijem Beronom, može da dobije bilo koga, a to je na momente i pokazao, kao protiv Reala i Monako ako gledamo blisku prošlost.

Milano je kući veoma jak, ali je sezona bila nestvarno gore-dolje, dosta je vidjeti mečeve sa Zvezdom, kako su se prošetali u Beogradu a kako su izgubili kući, to je fotografija sezone. Ovo je ekipa koja je trebala biti bar u gužvi za top 6, a ne ovoj za deseto mjesto ponovo, ali Mesina bi sad dao sve i za to, a mora se prosto dobiti ovaj Fener večeras. Ostali bi blizu i ako izgube, ali u idućem kolu gostuju Žalgirisu, a to je sad još teži teren za osvojiti od Beograda, pritom direktan duel, onda dočekuju u ital-klasiku Virtus, i na kraju gostuju Makabiju bez publike u Beogradu. Taj meč bi mogao biti i šansa, raspored je i težak i paradoksalno možda povoljan, a baš u tom Makabiju vide neku šansu ako se sretnu i u plej inu, jer to je pravi neutralni teren. Puno kalkulacija pravi Mesina, a jedna od njih predviđa čak da povuče sa sobom u gužvu i svoj bivši tim Virtus.

Za Partizan smo rekli, pakleni mec s Olimpijakosom u četvrtak kući je možda i ključ svega, Olimpijakos ima puno više motiva nego Real sinoć jer se bori krvavo za top 4, nakon toga ako baš ne potonu partizanovci bi trebali dobiti Albu i u direktnom okršaju Valensiju kući. Ali ako skor bude 16-18 to možda neće biti dovoljno za deseto mjesto, možda trebaju sve tri pobjede.

Istina, najopasniji rival Efes koji ih je trenutno prešao sada će gostovati Baskoniji što je meč 60:40 za Duška, a onda opet gostiju i to gradskom rivalu Frnerbahčeu ali to je još teži meč za Efes, i na kraju dočekuju Zvezdu, ali naredna dva bi mogli da izgube. A Bajern prvo moramo vidjeti večeras sa Makabijem, pa u idućem opet kući protiv ugrožene Barse, onda i treći derbi zaredom kući sa Panatinaikosom, pa na kraju gostuju silnom Monaku, to je čak najteži raspored od svih! Valensija možda večeras padne u Monaku, ali onda dočekuje Makabi i Asvel, gotovo izvjesno dolazi da rješava na kraju s Partizanom, sa malom poen zalihom. Za Milano smo sve rekli, dakle sprint decenije moze da počne.

Jedan fantastičan lavirint u kojem će se preplitati brojke, sudbine i interesi. Oni veliki će na kraju rješavati sve i ići na fajnal for, ali sad je to "ukleto" deseto mjesto koje donosi najteži put ikada zapravo opsesija pola lige. I ovaj proljećni rasplet biće nam sjajno zagrijavanje za najjači olimpijski turnir ikada što je jasno nakon žrijeba u utorak, sa Super Sunday 7.jula kad ćemo otkriti posljednja četiri tima, sa najjačim timom USA od 1992, sa nestvarnim NBA zvijezdama u svim selekcijama, sa USA-Srbija već na startu 28.jula. Mora se reći, ova 2024. je čak više godina košarke nego li fudbala, i pored vrhunaca koje i on nudi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се