Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

Libertas [ A.M. ]

13. 06. 2024. 19:25 >> 19:25

KONTROLA OPTUŽNICE ODLOŽENA

Odbrana traži spajanje postupaka protiv Božovića i ostalih osumnjičenih za šverc kokaina

Kontrola optužnice protiv predsjednika Opštine Budva Mila Božovića i još 20 osumnjičenih, kojima se na teret, između ostalog, stavlja pranje novca i šverc 4,3 tone kokaina, ni danas, drugi put zaredom, nije održana u Višem sudu u Podgorici.

Sudsko vijeće, na čelu sa sudijom Vesnom Kovačević, odlučilo je da taj postupak pomjeri za 24. jun, do kada Vanraspravno vijeće treba da odluči o zahtjevu jednog od advokata odbrane, Marka Radovića, koji je tražio da sa taj predmet spoji sa drugim postupkom, kojim je obuhvaćen dio osumljičenih iz ove optužnice. U drugom predmetu 13 osoba se sumnjiči za šverc 5,1 tone kokaina.

"Suštinski se ovdje radi o istoj optužnici", rekao je Radović, zatraživši odgađanje ročišta, kako bi se sud izjasnio o njegovom zahtjevu.

 Prijedlogu se protivio državni tužilac Jovan Vukotić, navodeći da je zakonom propisano da se, prilikom kontrole optužnice, ne mogu spajati postupci.

Specijalno državno tužilaštvo je još 5. aprila predložilo spajanje postupaka, pa da je sud smatrao da o tom prijedlogu treba odlučivati, do sada bi odlučio. Ovaj zahtjev je preuranjen. Postupke treba spojiti nakon odluke o eventualnom potvrđivanju ove optužnice", rekao je Vukotić.Advokat Radović je osporio njegove navode.

"Argumentacija tužioca je, uglavnom, poput one koju je i do sada iznosio - bez pravnog utemeljenja", kazao je Radović.

Nakon toga je tužilac Vukotić rekao da je interes tužilaštva da današnje ročište bude održano.

"Iz razloga što se okrivljeni nalaze u pritvoru", kazao je Vukotić, nakon čega se iz dijela publike, u kojoj su sjedjeli pritvoreni osumnjičeni, čula psovka.

Nakon pauze, Vijeće suda je odlučilo da, ipak, odgodi kontrolu optužnicu za 24. jun.Navodnu kriminalnu grupu protiv koje je podignuta optužnica, a koja je, u međuvremenu, na zahtjev Višeg suda, dorađivana, organizovali su bivši policajac Mileta Ojdanić i odbjegli policajac Ljubo Milović.

Osim Božovića, Ojdanića i Milovića, optužnicom su obuhvaćeni i vođa kriminalnog kavačkog klana Radoje Zvicer, Petar Lazović, Miloš Mišurović, Ivan Stamatović, Nebojša Bugarin, Milan Popović, Dejan Knežević, Marko Novaković, Ivan Nikolić, Goran Stojanović, Božidar Jabučanin, Aleksandar Keković, Vladimir Bajčeta, Tihomir Adžić, Filip Zindović, Darko Knežević, Ivan Mijatović i Dražen Milović.

Krivična djela koja se optuženima stavljaju na teret, naveo je Radonjić, navodno su izvršena od 2019. do februara 2021. u Crnoj Gori, ali i pojedinim državama Evrope i Južne Amerike.

Odbijen zahtjev o izuzeću SDT-a

Uoči odgađanja ročišta, sudija Kovačević je saopštila da im je SDT dotavilo rješenje kojim je odbijen prijedlog advokata Radovića, koji je ranije tražio da se iz postupka izuzme kompletno Specijalno državno tužilaštvo, na čelu sa glavnim specijalnim tužiocem Vladimirom Novovićem jer, obrazložio je tada, sumnja u njihovu nepristrasnost.

"Zahtjev je ocijenjen neosnovanim"; kazala je Kovačević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније