Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

M.T. [ TVCG ]

13. 03. 2024. 12:14 >> 12:31
1
Čitaj mi:

BIVŠI SPECIJALNI TUŽILAC

Porodica Čađenovića nudi preko 377 hiljada eura jemstva

Porodica okrivljenog bivšeg specijalnog tužioca Saše Čađenovića nudi svoje nekretnine vrijedne 377.362,83 eura, kao jemstvo za ukidanje pritvora.

Ovo je potvrđeno TVCG iz Višeg suda.

Čađenovićev branilac predložio predsjednici Specijalnog vijeća u Višem sudu u Podgorici sudiji Nadi Rabrenović, ukidanje pritvora njegovom branjeniku i određivanje jemstva da bi se u toku sudskog postupka branio sa slobode.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) dostavilo je u junu Višem sudu u Podgorici optužnicu protiv bivšeg specijalnog tužioca Saše Čađenovića zbog postojanja osnovane sumnje da je učinio krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja.

Čađenoviću se, kako su tada kazali iz SDT-a, stavlja na teret da je od sredine 2020. do ove godine, postao pripadnik kriminalne organizacije „Kavački klan”.

“Sa ulogom i zadacima da kao specijalni tužilac, a po uputstvima i naredbama organizatora, ne preduzima krivično gonjenje i ne pokreće krivične postupke protiv organizatora i članova kriminalne organizacije”, naveli su tada iz SDT-a.

Navodi se da je Čađenović imao zadatak da onemogućava da članovi kriminalne grupe budu otkriveni kao izvršioci najtežih krivičnih djela.
Kako se dodaje, bivši specijali tužilac je imao zadatak da u slučajevima kad su za to ispunjeni zakonski uslovi, ne predlaže da se pripadnicima kriminalne organizacije koji su uhapšeni odredi pritvor.

“I da iz spisa uklanja izvještaje koje je EUROPOL dostavio u postupcima protiv organizatora i pripadnika kriminalne organizacije i krivične prijave koje je policija podnosila protiv njih, što je prihvatio i izvršavo u više krivičnih predmeta, odnosno postupaka”, ističe se u ranijem saopštenju SDT-a.

Iz SDT-a su ranije rekli da se Čađenoviću stavlja na teret i da je u određenom krivičnom predmetu odredio sudskog tumača za engleski jezik da izvrši pisani prevod pojednih dokaza, za šta nije postojala potreba u postupku i tako joj pribavio imovinsku korist.

Iz tog tužilaštva su podsjetili da su, po Zakoniku o krivičnom postupku, državni organi, mediji, udruženja građana, javne ličnosti i druga lica dužni da se pridržavaju pretpostavke nevinosti.

“I da svojim javnim izjavama o krivičnom postupku koji je u toku ne vrijeđaju druga pravila postupka, prava okrivljenog i načelo sudske nezavisnosti”, navodi se u predlogu optužnice.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније