Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

B.B.

27. 12. 2023. 14:00 >> 14:51
Čitaj mi:

APELACIONI SUD

Ukinuta presuda za ubistvo Ljiljane Simić, sud će opet odlučivati

Apelacioni sud Crne Gore je donio rješenje kojim je uvažio žalbe Višeg državnog tužilaštva u Podgorici i ukinuo presudu Višeg suda u Podgorici protiv Zorana Marića koji je oglašen krivim zbog ubistva Liljane Simić. Predmet je vraćen prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

"Apelacioni sud Crne Gore je nakon javne sjednice vijeća od 29.11.2023.godine, donio rješenje istog datuma, kojim je uvažio žalbe Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, optuženog Zorana Marića i njegovog branioca i povodom tih žalbi i po službenoj dužnosti, ukinuo presudu Višeg suda u Podgorici od 25.04.2023. godine i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno suđenje", navode u odluci suda.

Prvostepenom presudom Višeg suda u Podgorici optuženi Marić oglašen je krivim zbog krivičnog djela teško ubistvo i osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 40 godina, dok je optuženi Radomir Delić oslobođen od optužbe da je kao saizvršilac izvršio navedeno krivično djelo.

"Odlučujući o žalbama Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, optuženog Zorana Marića i njegovog branioca, vijeće Apelacionog suda je ocijenilo da je prvostepena presuda donijeta uz bitne povrede odredaba krivičnog postupka Zakonika o krivičnom postupku, na koje se dijelom ukazuje žalbama, a koje je dijelom utvrdio i ovaj sud ispitujući pobijanu presudu po službenoj dužnosti. Bitne povrede odredaba krivičnog postupka sastoje se u tome što je prvostepena presuda zasnovana na dokazu na kojem se po odredbama Zakonika o krivičnom postupku ne može zasnivati presuda, izreka presude je nerazumljiva, protivrječna razlozima presude u kojoj nema razloga o odlučnim činjenicama, dok su dati razlozi nejasni i u znatnoj mjeri protivrječni", navode u Apelacionim sudu. 

Ovaj sud je naložio prvostepenom sudu da u ponovljenom postupku otkloni bitne povrede ukazane navedenim rješenjem, izvede sve ranije provedene dokaze, kao i druge koje nađe za potrebnim, nakon čega će na osnovu svestrane analize i pravilne ocjene svih dokaza, biti u mogućnosti da donese novu i na zakonu zasnovanu presudu.

Navedeno rješenje Apelacionog suda Crne Gore sa bližim razlozima objavljeno je na internet stranici Apelacionog suda.

Podsjećamo, Zoran Marić osuđen na 40 godina zatvora za ubistvo kanadske državljanke Ljiljane Simić 3. septembra 2020. godine.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније