Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

A.M. [ Libertas press ]

09. 05. 2023. 12:35 >> 12:36

ROČIŠTE U VIŠEM SUDU

Advokat tražio da se Igor Božović brani sa slobode

Branilac navodnog visokopozicioniranog člana kriminalnog kavačkog klana Igora Božovića, advokat Dragoljub Đukanović, zatražio je danas od Višeg suda u Podgorici da njegovog klijenta pusti da se brani sa slobode.

Vijeće te sudske institucije sjutra bi, rečeno je na današnjem ročištu, trebalo da saopšti da li će prihvatiti taj zahtjev.

Specijalno državno tužilaštvo tereti Božovića da je sa vođom kriminalnog klana Kavač, Slobodanom Kašćelanom, 2010. godine, organizovao kriminalnu grupu čiji su se članovi bavili švercom droge, iznudama, zelenašenjem, pranjem novca i davanjem mita.

“Božović je u posljednjih 12 godina preživio golgotu. Tokom njegovog boravka u zatvoru, umrli su mu i otac i majka. Ni na jednu sahranu nije otišao. Rođeno mu je sedmoro unučadi, koje nije vidio. Za sve ovo vrijeme, osim žene i kćerki koje mu dolaze u posjetu, nikog od porodice nije mogao da vidi. Za njega, i kao čovjek i kao advokat, mogu da garantujem da neće pobjeći”, rekao je danas Đukanović na glavnom pretresu u podgoričkom Višem sudu, obraćajući se vijeću kojim je predsjedavala sudija Nada Rabrenović.

Igor Božović je u spuškom pritvoru dvije godine, nakon što je u aprilu 2021, na osnovu potjernice podgoričkog Interpola, uhapšen u Portugalu. Godine prije nego je napustio Crnu Goru, takođe, proveo je u pritvoru. U Portugalu je zajedno sa njim uhapšen i njegov sin Vladimir Božović, koji je 1. marta ove godine, odlukom Višeg suda u Podgorici, pušten da se brani sa slobode.

Mlađem Božoviću na teret je stavljeno da je član kriminalne organizacije koju je, navodno, formirao njegov otac, kao i da se bavio iznudom, ugrožavanjem sigurnosti i da je nedozvoljeno držao oružje i eksplozivne materije.

Petorici sude u odsustvu

Optužnicom su, osim Kašćelana, Igora i Vladimira Božovića, obuhvaćeni i Stefan Brnović, Aleksandra Bogdanović, Đerđ Camaj, Zlatko Samardžić, Nikola Andrić, Igor Andrić, Tripo Moškov, Goran Ljubatović i Ilija Dedović, kao i Miloš Radonjić, Siniša Vlahović, Aleksandar Đurišić, Igor Đurišić i Davor Prelević, kojima se sudi u odsustvu.

Vijeće Višeg suda u Podgorici do sjutra treba da odluči i da li će iz spisa predmeta izuzeti iskaz svjedoka Krsta Bujkovića, koji je dao u Specijalnom tužilaštvu.

Odbrana okrivljenih je zatražila izuzimanje njegovog iskaza jer je, u međuvremenu, promijenjeno vijeće zbog čega smatraju da dokazni postupak treba početi nanovo.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније