Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.J.

27. 04. 2024. 19:45 >> 19:46
Čitaj mi:

predsjednik opštine andrijevica

Ćulafić: Zahtijevaćemo razrješenje trenutnog sastava Odbora povjerenika

Rukovodstvo Opštine Andrijevica će u najhitnijem roku obavijestiti Vladu i Ministarstvo javne uprave o novonastaloj situaciji i zahtijevati razrješenje trenutnog sastava Odbora povjerenika zbog neefikasnosti i pogrešnih poteza koji otežavaju život prosječnom stanovniku, kazao je predsjednik andrijevačke opštine Željko Ćulafić. Naveo je da je na taj način već postupano sa odborom povjerenika u nekim opštinama, jer to od njih očekuju građani.

"Rukovodstvo Opštine Andrijevica iskazalo izuzetan pregovarački potencijal kada je uspjelo da spriječi nekoliko pokušaja prekrajanja budžeta koji su imali za cilj suspendovanje pozitivnih propisa", kazao je Ćulafić.

On je naveo da se u protekla dva dana iskristalisalo nekoliko bitnih činjenica koje, kako kaže, treba da služe na ponos svima u mjeri i na način kako se ko ophodio prema građanima Andrijevice - sa jedne strane rukovodstvu lokalne samouprave a sa druge Odboru povjerenika.

Kada je kapitalni segment u pitanju, Ćulafić je kazao da je Odbor pokušao sa tri verzije amandmana da "liši opštinu razvojnih projekata umanjujući i prikrivajući prihode koji već postoje na računu opštine" i na taj način je onemogućio da se građanima Andrijevice realizuju već započeti projekti u vrijednosti od jedan milion eura.

"Namjensku potrošnju tih sredstava ne može uslovljavati nekakav strateški plan kako to tvrdi Odbor povjerenika već je način potrošnje definisan kao ugovorna obaveza sa Upravom za kapitalne projekte, a potrošnja tog iznosa je dobila saglasnost Ministarstva finansija. Time se odbor stavio iznad zakona i onemogućio opštinu da sprovodi preuzete ugovorne obaveze a samim tim i doveo u pitanje raskid samog ugovora", naveo je Ćulafić. 

Kada su amandmani Odbora u pitanju, on ističe da su građani ostali uskraćeni za realizaciju kapitalnih projekata ove godine upravo u visini tog miliona eura, i to je bio isključivi cilj ali, kako dalje tvrdi, po svemu sudeći i zadatak odbora povjerenika.
Ćulafić je istakao da navodi Odbora povjerenika da će u tekućoj godini u Andrijevici biti realizovano 7,6 miliona kapitalnih projekata iz državnog budžeta imaju za cilj da "siromašnu opštinu predstave kao ekonomskog tigra", iako, navodi, spadaju u red nerazvijenih opština, te da predstave da se kod njih dešava građevinski bum, a sve sa ciljem, kako tvrdi Ćulafić, da pokušaju prikriti svoje postupke i efekte koje će oni izazvati.

"Svaki stanovnik Andrijevice zna da je projekat Kuće voća u zastoju zadnjih godina zbog propusta u planskoj dokumentaciji, da je Eko katun Rujišta tek u fazi projektovanja koji je na doradu, da su naša djeca bez školske sale nekoliko godina i da se i tu radi o početnoj fazi projektovanja, a da transfer stanica zbog propusta u projektovanju nema priključenje na naponsku mrežu, pa ovim putem poručujemo Odboru povjerenika da se politika Andrijevice ne može voditi iz Podgorice i Berana i da je menadžment opštine najbolji izvor informacija kada je u pitanju status projekat", naveo je on. 

Dodaje da u sukobu prava i politike uvijek ispašta slabiji, a u ovom slučaju građani.

"Pokušali smo koliko toliko da ublažimo efekte loših odluka tog Odbora i djelimično smo uspjeli u tome na način što je Odbor povjerenika u konačnom odustao od nezakonitog smanjivanja budžeta opštinskim preduzećima jer da je ostala prvobitna namjera pedesetak zaposlenih u tim preduzećima ne bi bili u mogućnosti da prime više od deset zarada u ovoj godini što bi bio neprihvatljiv udar na te porodice, jer istine radi, prvobitna namjera Odbora je bila da amandmanski djeluje i umanji transfere samo JU Centru za kulturu u iznosu od 54000 evra što bi onemogućilo funkcionisanje te ustanove", istakao je on.

Time je, kako navodi, Odbor ali prije svega njegova kadrovska struktura, poslao jasnu poruku da će u narednom periodu, zastupajući politiku onih koji su ih imenovali, gdje god se bude pitala ta politička doktrina sprovoditi bolne rezove koji će, plašimo se, imati za cilj otpuštanja radnika.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније