Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

P.R. [ Klix.ba ]

09. 05. 2024. 21:18 >> 21:18
Čitaj mi:

BIH

Ubijanje države i kako su rastureni javni televizijski servisi

Vrag je odnio šalu. Državna radio-televizija, kao simbol države se sada za opstanak bori gerilski i to tako što su jutros ugasili program entitetskom javnom emiteru - Federalnoj televiziji (FTV). Izuzetak je samo dopuštenje da FTV emituje dnevnik i vijesti.

I prije svega takav potez je tužan. Tužan zbog situacije u koju je politika prije svega dovela javne servise. Oni malo stariji sjetiće se kako se sinergija i saradnja ipak osjetila i vidjela. Državna televizija je nekada redovno prenosila najveće svjetske događaje, od sportskih do muzičkih. Od domaćeg fudbalskog prvenstva do Eurosonga.

Godine sistematskog urušavanja i guranja problema pod tepih učinili su svoje pa smo kao društvo navikli da naše zemlje ne samo da nema na Eurosongu, već ni prijenosa brojnih drugih događaja na državnom javnom servisu.

I sada dok se priča o sukobu na relaciji BHRT - FTV i dok se ređaju izjave i analize političara te nova obećanja o prolongiranjima plaćanja dugova ili pronalasku rješenja finansiranja, problem se ne rješava temeljno, već privremeno i kampanjski.

Država se pokazuje i dokazuje na cijeloj svojoj teritoriji. A šta imamo u stvarnosti. Pričati o javnim servisima je nemoguće bez konteksta RTRS-a, bez naplaćivanja takse u cijeloj državi. Međutim, politika u BiH je već dovoljno eutanizirala javnost da se činjenica o neplaćanju RTV takse ne samo u cijeloj državi već ni u entitetu FBiH ne naplaćuje u svim kantonima doživljava kao nešto što je prihvatljivo.

Klix.ba podsjeća da je RTRS 2017. izašao iz sistema javnog emitera i da su počeli samostalno da naplaćuju RTV taksu. Zbog takve odluke BHRT na sudu potražuje 80 miliona KM duga. RTRS se u cijeloj priči ponaša i postupa potpuno autonomno. S druge strane u FBiH, u kantonima s hrvatskom većinom nema plaćanja RTV takse. U međuvremenu je politika sprovela kampanju o dobrovoljnom plaćanju RTV Herceg Bosne.

I dok su takvi potezi prihvaćeni kao normalni i prihvatljivi, došlo se u fazu da se BHRT u borbi za goli opstanak obračunava sa FTV-om.

Poseban je segment uloge politike u svemu i priče kako i zašto uprava FTV-a godinama nije promijenjena, da li aktuelna vlast sada koristi BHRT za obračun sa starom upravom FTV-a i tako dalje. Šta god da je u pozadini jedno je jasno. Ispaštaju medijske kuće, novinari i građani. A rješenja, ako ga i bude biće privremeno, dok se samo ugasi požar.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније