Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.J.

09. 05. 2024. 20:34 >> 20:49

milatović povodom dana evrope

"Politizacija institucija ključna prepreka na putu ka EU"

Na prekretnici smo koja zahtijeva ozbiljniji pristup, odgovornost i integritet u političkom djelovanju. U završnoj fazi procesa neophodna je puna posvećenost u ispunjavanju mjerila EU i suočavanju sa važnim sistemskim reformama, poručio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović na svečanosti povodom Dana Evrope. Kazao je da očekuje da će svi politički i društveni činioci još odlučnije i intezivnije raditi na ispunjenju zadataka koji nas vode ka punopravnom članstvu u EU, do 2028. godine.

Milatović je, između ostalog, kazao i da visok nivo podrške građana u EU odražava vjeru u bolju budućnost koju donose evropske integracije, bolje ekonomske prilike, jačanje vladavine prava i demokratije...

Milatović je dodao da priču o evropskim integracijama naše države posmatra kao priču o dostizanju vrijednosti na kojima Unija počiva.

"Demokratija je prva među njima. Princip koji garantuje da moć pripada građanima, a ne pojedincima. Vladavina prava kao jedna od ključnih vrijednosti evropskih entiteta, garantuje da su zakoni jednako primjenjivi za sve građane a institucije odgovorne i transparentne. Ljudska prava, kao temeljna neotuđiva, prava svakog pojedinca bez obzira na rasu, pol i opredjeljenje. Sloboda govora, sloboda medija. Tolerancija. Solidarnost kao srž evropskog entiteta", kazao je, između ostalog, Milatović.

Na tim postutalima, kako je naveo, nalaze se i njegovi lični motivi za ulazak u politiku i težnja da Crna Gora, kao zemlja koja baštini te vrijednosti, ubrzo postane punopravna članica evropske porodice.

"Za mene proces integracija u EU nije samo cilj političkih pregovora, već put ka jačanju naših institucija, učvršćivanju demokratskih principa, i uspostavljanju vladavine prava. Suština mojih težnji leži u posvećenosti upostavljanju boljeg života za sve građane u Crnoj Gori i u punoj zaštiti njihovih prava", rekao je Milatović. 

Podsjetio je da pregovori Crne Gore sa EU traju 12 godina.

Naveo je da da još nijesmo dostigli ideal demokratskih i kredibilnih institucija i praksi, neophodnih za građansko i evropsko društvo.

"Naš politički ambijent i dalje se bori sa uspostavljanjem vladavine prava i politizacije institucija, i to su, ključne prepreke na putu ka EU. Partitokratija i netransparentnost su nažalost opstale uprkos demokratskim promjenama u zemlji", naveo je on.

Na prijemu je govorila i ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa koja je ukazala na važnost obilježavanja Dana Evrope u Crnoj Gori. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније