Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.L.B. [ Mina Business ]

12. 12. 2017. 13:05 >> 12:39

PRIVREDNICI PORUČILI

Unaprijediti razmjenu na Balkanu

Potencijal za unaprijeđenje razmjene unutar Balkana, koji broji više od 130 miliona potrošača, daleko je veći, ne samo kada je riječ o trgovini, već i o investicionoj i drugim oblicima saradnje, ocijenjeno je na Skupštini Asocijacije balkanskih komora (ABC).

Predsjednik Privredne komore Crne Gore (PKCG), Velimir Mijušković, učestvovao je u radu Skupštine ABC-a, koja je održana u četvrtak u Beogradu.

“Velike mogućnosti su u daljem infrastrukturnom i poslovnom povezivanju, međusobnim i zajedničkim ulaganjima i umrežavanju kompanija u konzorcijuma koji će zajednički proizvoditi i objedinjeno nastupati na lokalnim, regionalnim i svjetskim tržištima”, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu PKCG.

Glavne teme na skupu u Privrednoj komori Srbije (PKS), koja ove godine predsjedava Asocijacijom, bile su informaciono-tehnološki (IT) sektor, dualno obrazovanje i zajednički nastup na trećim tržištima.

Skupštini su prisustvovali predstavnici komora iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine (BiH), Bugarske, Makedonije, Rumunije, Turske i Srbije.

“Digitalizacija privreda trebalo bi da bude prioritet ekonomija regiona, u čemu je ogromna uloga i odgovornost komora kao poslovnih asocijacija”, ocijenjeno je na Skupštini.

Balkanske zemlje, kako je saopšteno, moraju iskoristiti geografski položaj na sredini trgovinskih ruta između istoka i zapada, tako što će modernizovati putnu mrežu i carinske prelaze.

“Ocijenjeno je da su snažan rast Evropske unije (EU) i globalna likvidnost pokretačka snaga za Balkan, koji će imati koristi od oporavka Evrope”, dodaje se u saopštenju.

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, Bruno Bojić, je na Skupštini ABC-a Mijuškoviću uručio posebno priznanje za razvoj regionalne saradnje i unaprijeđenje ekonomskih odnosa dvije zemlje.

“Na ovaj način je još jednom potvrđen značaj doprinosa koje je Mijuškovića, kao predsjednik PKCG, dao obnavljanju i unaprijeđenju ne samo međukomorskih veza, već i povezivanju ekonomija balkanskih zemalja”, rekli su iz PKCG.

ABC je osnovana sa ciljem podsticanja privredne saradnje i pružanja podrške ekonomskom razvoju zemalja članica i regiona u cjelini, olakšavanja i ukidanja viznog režima, uklanjanja barijera u trgovini i uspostavljanja jedinstvene zone slobodne trgovine.

Članice ABC-a su Albanija, Bugarska, BiH, Crna Gora, Grčka, Kipar, Makedonija, Rumunija, Srbija i Turska.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније