Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

10. 03. 2017. 15:01 >> 14:36

PKCG

Značajno iskustvo u luksuznom turizmu

Iskustvo u sektoru turizma, posebno luksuznog i jahting, u kojem Monako ima dugogodišnju tradiciju i uspjeh, dragocjeno je za Crnu Goru, ocijenio je predsjednik crnogorske Privredne komore (PKCG), Velimir Mijušković.

 

“Takođe, ulaganja u turizam prilika su za investitore iz Monaka, posebno imajući u vidu ogroman potencijal i brojne planirane projekte u tom sektoru”, kazao je Mijušković.

On je na forumu privrednika Monaka i Crne Gore, koji je danas održan u okviru zvanične posjete crnogorske delegacije toj kneževini, rekao da se saradnja u oblasti turizma nameće kao neminovnost, polazeći od činjenice da on predstavlja jednu od najznačajnijih privrednih grana u obje ekonomije.

Mijušković je, kako je saopšteno je iz PKCG, naveo da je saradnja između zemalja moguća i u oblasti poljoprivrede.

“Crna Gora može da se pohvali visokim kvalitetom i autentičnošću zdrave hrane koju proizvodi. Takođe, to je sektor koji ostavlja izuzetan prostor za ulaganja kako kroz nova znanja, tako i investicije”, smatra Mijušković.

U fokusu skupa bilo je sagledavanje mogućnosti za unapređenje i poboljšanje ekonomskih odnosa dvije zemlje, upoznavanje privrednika Monaka sa poslovnim mogućnostima u Crnoj Gori, kao i crnogorskih sa biznis uslovima na tržištu zemlje domaćina, navodi se u saopštenju PKCG.

Mijušković je podsjetio da su privredne komore Crne Gore i Monaka, kao reprezenti poslovnih zajednica u svojim zemljama, u junu 2013. godine potpisale Sporazum o saradnji, u prisustvu princa Alberta drugog i predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, čime je otvoren prostor za intenzivnije ekonomsko povezivanje.

“Današni poslovni forum samo je potvrda ovih stremljenja i prvi korak u ostvarivanju zajedničkih ciljeva”, rekao je Mijušković.

On je, predstavljajući ekonomiju Crne Gore, kazao da je od obnove nezavisnosti karakterišu povećanje nacionalnog dohotka i životnog standarda stanovništva, a da su poseban pokretač toga bile investicije iz inostranstva.

Mijušković je posebno naveo konkurentne poreze i to na dobit i dohodak građana devet odsto i na dodatu vrijednost sedam, odnosno 19 odsto.

“Postoji veliki broj poslovnih mogućnosti koje treba iskoristiti za unapređenje privredne saradnje Crne Gore i Monaka, te je jasno da moramo uložiti zajednički napor u ostvarenje tog cilja”, ocijenio je Mijušković.

Prema njegovim riječima podaci o spoljnotrgovinskoj razmjeni Crne Gore i Monaka pokazuju da postoji ogroman prostor za unapređenje trgovine.

Iz PKCG su kazali da je u oblasti investicija saradnja nešto intenzivnija.

Ukupne strane direktne investicije od 2006. do prošle godine iz Monaka su iznosile 10,6 miliona eura, dok su najveće bile prošle godine, 4,5 miliona eura.

“Crna Gora ima izuzetan potencijal za ulaganja, prije svega u proizvodnju energije. Mogućnosti za saradnju postoje u izgradnji malih hidroelektrana, te korišćenju bogatih resursa obnovljivih izvora energije. Izgradnja energetskog kabla između Crne Gore i Italije sa pratećom infrastrukturom, čija je vrijednost preko 800 miliona eura, izuzetna je prilika investitorima za izgradnju elektrana u čitavom regionu i preko pomenutog kabla pristup energetskom tržištu Evrope”, rekao je Mijušković.

Potpredsjednik Privredne komore Monaka, Filipe Orteli, saopštio je da ta zemlja raspolaže brojnim mogućnostima za poslovanje ili investiranje i ima dinamičnu i raznovrsnu privredu.

“Predlažemo partnerstvo i razmjenu znanja i vještina u nekoliko oblasti. Stručnost Monaka u građevinarstvu u kontekstu složenih i tehničkih pitanja, kao što su podzemna i podmorska izgradnja, može se prenijeti na infrastrukturni razvoj koji se dešava u Crnoj Gori. Za veoma obećavajući sektor turizma Crne Gore, veliko iskustvo Monaka, posebno u domenu luksuznog turizma, može biti od velikog značaja, kao i jedinstvena jahting industrija”, naveo je Orteli.

Prema njegovim riječima, pošto je Crna Gora spremna da razvija sektor poljoprivrede, to može biti šansa za mnoge kompanije iz Monaka iz sektora prehrambene industrije.

“Za crnogorske kompanije bi bilo idealno da iskoriste Monako kao 'kapiju' prema zemljama francuskog govornog područja, dijelu Mediterana, ali i afričkim industrijama”, smatra Orteli.

Ministar ekonomije i finansija Monaka, Žan Kastelini, rekao je da potencijal za jačanje saradnje naročito postoji u turizmu, poljoprivredi i izgradnji infrastrukture.

“Nautika je jako bitna za Monako. S obzirom na to da Crna Gora ima potencijal za razvoj u toj oblasti, razgovarali smo o povezivanju Kluba nautike Monaka i Crne Gore”, dodao je Kastelini.

Crnogorski ministar održivog razvoja i turizma, Pavle Radulović, smatra da je važna saradnja malih država.

Priča o Monaku je, kako je ocijenio, priča o uspjehu, a značajan doprinos tome dala je sposobnost te kneževine da privuče investitore, čemu i Crna Gora teži.

“Radićemo na tome da poboljšamo saobraćajnu dostupnost Crne Gore i tokom te misije nam je više nego dobrodošla pomoć iskusnih stranih partnera”, kazao je Radulović.

On je potvrdio zainteresovanost Crne Gore da uspostavi saradnju u nautičkom turizmu sa Monakom.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније