Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

19. 07. 2017. 17:26   >>  17:02 2

TAJANI ISTAKAO

Ekonomska zona neće usporiti integracije

Formiranje zajedničkog ekonomskog prostora na Balkanu ne spriječava nijednu zemlju na putu ka Evropskoj uniji (EU), ocijenio je predsjednik Evrpskog parlamenta (EU), Antonio Tajani i dodao da Crna Gora može da odigra važnu ulogu u regiji kao faktor stabilnosti.

Tajani je na sastanku sa crnogorskim privrednicima, koji je organizovala Privredna komora Crne Gore (PKCG), kazao da se govori o stvaranju zajedničke ekonomske zone na Balkanu, u okviru koje postoje brojne zemlje koje su kandidati.

“To ni u kom slučaju ne spriječava svaku zemlju kandidata da pojedinačno napreduje, jer se pregovori realizuju sa svakom državom pojedinačno. Crna Gora ostvaruje krupne korake. Ako uspije da pregovaračka poglavlja zatvori brzo, ona će biti prva koja će ući”, rekao je Tajani.

Tajani je, odgovarajući na pitanja novinara da li je njegova posjeta i susret sa crnogorskim državnicima ujedno i razgovor o tome da Crna Gora na neki način prihvati priču o zajedničkom regionalnom ekonomskom tržištu, naveo da taj projekat ne spriječava nijednu zemlju na njenom putu ka EU.

“Veoma cijenimo saradnju na zapadnom Balkanu i računamo na Crnu Goru. Zajedno radimo na ekonomskom rastu i stabilnosti Balkana, ali svaka zemlja ima svoj identitet. Ni u kom slučaju formiranje zajedničkog ekonomskog prostora na Balkanu ne znači zaustavljanje puta Crne Gore ka EU”, kazao je Tajani.

Mijušković: Zajednički ekonomski prostor već definisan

Predsjednik PKCG, Velimir Mijušković, je saopštio da vjeruje da će zaživjeti zajednički balkanski ekonomski prostor i da je on već definisan.

“Mislim da će on zaživjeti, ali kroz Centralnoevropski sporazum o zoni slobodne trgovine (CEFTA), jer mnogo toga što je taj ugovor definisao još nije profukcionisalo. Siguran sam da će to zaživjeti, ali ne kao neka nova stvar”, smatra Mijušković.

Potpredsjednik Vlade, Milutin Simović, je na pitanje da li postoji strah da će balkanski ekonomski prostor usporiti integracije Crne Gore, odgovorio da to treba da budu poruke novog ohrabrenja i nove energije za nastavak već uhodane regionalne saradnje u okvirima CEFTE.

“Crna Gora je CEFTA sporazum doživjela kao predvorje EU i iz tog predvorja su države različitim tempom i dinamikom napredovale ka evropskoj adresi. Crna Gora nije više u tom predvorju nego na vratima EU”, rekao je Simović.

On je saopštio da u Crnoj Gori danas posluju investitori iz 113 zemalja, a da su tokom prethodnih 11 godina strane direktne investicije iznosile prosječno 19 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

„Ovi rezultati najbolje potvrđuju napore koje Crna Gora čini u pravcu stalnog unaprijeđenja poslovnog ambijenta. Zahvaljujući projektima koji se realizuju, slika o Crnoj Gori kao poslovnoj i investicionoj destinaciji otišla je u svijet i skrenula pažnju novim zainteresovanim stranim kompanijama za ulaganja i pokretanje projekata u brojnim oblastima“, saopštio je Simović.

Poreska politika je, kako je rekao, značajna komparativna prednost poslovnog ambijenta u Crnoj Gori.

„Odlučno ćemo raditi na uklanjanju svih biznis barijera u cilju daljeg unaprijeđenja poslovnog ambijenta. Najbolja potvrda potencijala za razvoj turizma u Crnoj Gori je postojeći obim investicija od preko tri milijarde eura, a sve više se prepoznaje potencijal za razvoj tog sektora i na sjeveru“, dodao je Simović.

Tajani: Bez industrije i preduzeća nema novih radnih mjesta

Tajani je poručio da evropske firme u Crnoj Gori mogu dobro da rade, povećaju rast i formiraju zajednička ulaganja.

„Bez industrije i preduzeća ne mogu se stvarati radna mjesta, a posebno za mlade treba kreirati političku stabilnost“, rekao je Tajani.

On je naveo da je posjeta Crnoj Gori, od kada je izabran za predsjednika Evropskog parlamenta, njegova prva posjeta nekoj državi koja nije članica EU.

„Želio sam da posvetim ovu prvu posjetu Balkanu i Crnoj Gori“, dodao je Tajani i ocijenio da je današnji događaj poseban i da predstavlja važnu inicijativu za privrednu i ekonomsku diplomatiju.

On je rekao da čvrsto vjeruje u ekonomsku diplomatiju.

Mijušković je saopštio da je Crna Gora, od kada je obnovila nezavisnost, ostvarila značajan napredak u mnogim oblastima.

„Posljednjih godina pažnja se poklanja ulaganjima u infrastrukturu, koja još predstavlja ograničavajući faktor za ubrzaniji ekonomski razvoj“, rekao je Mijušković.

Procjenjuje se, kako je saopštio, da će za narednih pet godina ulaganja u energetiku iznositi blizu dvije milijarde eura, a i saobraćajnu infrastrukturu nešto više od tog iznosa.

Mijušković je saopštio i da pored uvjeravanja sa važnih evropskih adresa, nije siguran da EU ostaje posvećena procesu proširenja, u skladu sa zaslugama pojedinačnih zemalja kandidata.

„Iskreno razumijem da treba pomoći svima koji su u ovim procesima iza Crne Gore, ali nije oportuno sa aspekta Unije pribjegavati takvim modelima“, zaključio je Mijušković.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније