Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Aleksandra Bošković

26. 04. 2024. 12:58 >> 13:56
Čitaj mi:

vučković saopštila

Vrhovnom sudu fali jedan sudija, o kandidatima za predsjednika nakon praznika

Vrhovnom sudu fali jedan sudija da bi bio kompletiran, i u pitanju je jedan izuzetni sudija koji treba da ima 20 godina radnog staža, saopštila je danas na konferenciji za novinare v.d. predsjednice Vrhovnog suda Vesna Vučković.

"Mi za sada imamo 17 sudija. Taj izuzetni sudija treba da ima staž kao notar, javni izvršitelj i profesor na fakultetu", pojasnila je Vučković.

Do sada su, kako je kazala, imali dva neuspjela oglasa.

Vučković je kazala da su u Vrhovnom sudu u toku pripreme za Opštu sjednicu na kojoj će se intervjuisati kandidati za čelnika najviše sudske instance.

Sjednica će, kako je najavila Vučković, biti održana u prvoj polovini maja.

Ona je precizirala da je Sudski savjet utvrdio listu kandidata, koja im je dostavljena zvanično juče u 14.30 sati.

Vučković je pojasnila da za to treba da se dobije dvotrećinska većina, što je 13 glasova, a da je njih sada u Vrhovnom sudu 17.

Na pitanje zbog čega do sada nije mogla da se utvrdi prijedlog Opšte sjednice za predsjednika/cu Vrhovnog suda rekla je da ne može da kaže, jer je glasanje tajno.

Podsjećamo, na konkurs za predsjednika Vrhovnog suda prijavila se sutkinja Vrhovnog suda Ana Vuković i predsjednik Upravnog suda Crne Gore Miodrag Pešić.

Postupci koji traju više od godinu dana vode se u ukupno 590 predmeta u Vrhovnom sudu, pišeu Izvještaju o radu ovog suda koji je predstavljen danas u ovoj pravosudnoj ustanovi u Podgorici.

Prosječno trajanje postupka tokom prošle godine iznosi 104, 56 dana.

"Uočava se da je dužina prosječnog trajanja pred Vrhovnim sudom kraća u 2023. godini, nego 2022.godine, kada je prosječno trajanje postupka iznosilo 142,23 dana. U najvećem broju predmeta, postupci traju do tri mjeseca", pojašnjava se u Izvještaju. 

Vrhovni sud nema potrebu da vrši uvid u dokaze 

Upitana kako se čuvaju dokazi i materijali u Vrhovnom sudu i da li je prostorija gdje su smješteni dokazi obezbijeđena, imajući u vidu da je upravo u zgradi gdje se nalazi Vrhovni sud obijen depo sa dokazima, Vukčević je odgovorila da Vrhovni sud nema potrebu da vrši uvid u dokaze. 

"Što se tiče dokaza u postupcima koji nisu pravosnažni, oni se nalaze u depou Višeg suda koji se samo fizički nalazi gdje i Vrhovni sud. Vrhovni sud nema potrebu da vrši uvid u te dokaze", navela je ona. 

Na rad sudija podnijeto 25 pritužbi

Vučković je na konferenciji precizirala da je prošle godine podnijeto 25 pritužbi na rad sudija Vrhovnog suda, dok ih je 2022. bilo 34.

Ukupan broj predmeta u radu za 2023. godinu iznosio je 4.994, što je 726 predmeta više nego 2022. godine.

Broi neriješenih predmeta prošle godine je 1.871, podaci su iz izvještaja.

U odnosu na ukupan broi predmeta u radu, riješena su 3.123 predmeta, odnosno 460 predmeta više nego 2022. godine, kada su bila riješeno 2.663 predmeta.

Rješavanje predmeta koji su stariji od tri godine, takozvani „crveni omoti“, kako ističe Vučković, ostaju pod posebnom pažnjom i u 2024. godini.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније