Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

B.Č.J. [ Beta ]

06. 05. 2024. 18:28 >> 18:27
Čitaj mi:

16. i 17. maja

Prijem Kosova za sada nije na dnevnom redu majskog sastanka Savjeta Evrope

Prijem Kosova u članstvo Savjeta Evrope (SE) nije na dnevnom redu sastanka Komiteta ministara SE koji će se održati 16. i 17. maja, proizlazi iz današnjeg najavnog saopštenja Savjeta Evrope i objavljenog dnevnog reda.

"Saopštenje odražava dnevni red kakav je u ovom trenutku i nemamo više informacija da podijelimo", rečeno je danas agenciji Beta u Savjetu Evrope na pitanje da li to znači da ministri na majskom sastanku neće odlučivati o prijemu Kosova.

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope (PSSE) podržala je 16. aprila prijem Kosova u Savjet Evrope, usvojivši mišljenje i preporuke grčke poslanice Dore Bakojani.

Konačnu odluku o članstvu donosi Komitet ministara Savjeta Evrope, na ministarskom nivou, a takvi sastanci održavaju se jednom godišnje, obično u maju.

Na dnevnom redu ovogodišnjeg ministarskog sastanka 16. i 17. maja, prema danas objavljenom saopštenju, biće mjere koje Savjet Evrope nastavlja da preduzima kao odgovor na agresiju Rusije na Ukrajinu, sprovođenje Deklaracije iz Rejkjavika usvojene na Samitu šefova država i vlada prošle godine i usvajanje Okvirne konvencije o vještačkoj inteligenciji, ljudskim pravima, demokratiji i vladavini prava.

Ministri će takođe razmotriti rad SE u oblastima kao što su ljudska prava, uključujući socijalna prava i prava djeteta, demokratiju, vladavinu prava, borbu protiv smrtne kazne, obrazovanje i kulturu, učešće civilnog društva i mladih, ljudska prava u digitalnom dobu, migracije i trgovinu ljudima, zaštitu novinara i mjere za suzbijanje dezinformacija, antidiskriminaciju i inkluziju, rodnu ravnopravnost i životnu sredinu, navodi se u današnjem saopštenju.

Oni će razgovarati i o saradnji Savjeta Evrope i Evropske unije, a Lihtenštajn će na kraju ministarske sjednice predati predsjedavanje Komitetom ministara Litvaniji.

Ministri spoljnih poslova će 16. maja učestvovati na svečanosti povodom obilježavanja 75. godišnjice Savjeta Evrope.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније