Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Sara Bregel - BBC Kultura  [ BBC ]

06. 05. 2024. 19:30   >>  07. 05. 2024. 16:16

Televizija: Serije koje traju decenijama - od sapunica do sitkoma

Emitovanje nekih je počelo još davnih 1960-ih i 1970-ih.

Red i zakon (Law & Order)
Getty Images
Red i zakon (Law & Order), kriminalistička drama koja je premijerno počela da se emituje 1990. godine, od tada nije prestala da se prikazuje

Evolucija, zona komfora i malo televizijske magije daju istinsku moć najdugovečnijim TV serijama - nekada i u vremenskom periodu koji se meri decenijama.

U 2024. godini nema nestašice televizijskih programa koje biste mogli da izaberete.

Ali kada se radi o kvalitetnim serijama - onim koje uspevaju da privuku pažnju publike iz godine u godinu - njih je već teže pronaći.

I dok neke TV serije koje su kliknule i kod gledalaca i kritičara ukidaju posle samo jedne ili par sezona (Moj takozvani život, Freaks and Geeks, Mindhunter), neke se uporno vraćaju.

Tako bolnička drama Uvod u anatomiju (Grey's Anatomy) ulazi u dvadesetu sezonu, dok je animiranoj seriji Porodični čovek (Family Guy) odobrena i 23. sezona pošto se na Foksu emituje od 1999. godine.

Ne postoji precizna formula za dugovečnost televizijskih serija.

Pa ipak, decenijsko opstajanje pokazuje da je šou ne samo u stanju da stigne do miliona gledalaca jednim prikazivanjem, već i da zadrži gledanost kroz različite generacije, što je pouzdan znak da njegova priča i likovi zaista imaju odjek.

Evo nekih od najdugovečnijih televizijskih serija koje su uspele u tome.

Animirana komedija: Simpsonovi, 34 sezone

Simpsonovi su jedna od najdugovečnijih serija u istoriji televizije.

Emitovanje je počelo 1987. u vidu kratkog skeča u šou programu Trejsi Alman pre nego što je sindikalizovana dve godine kasnije.

I posle impresivne 34 sezone, serija se i dalje proizvodi.

Malo je serija koje su ikada ponudile publici zabavan i lukav kritički pogled na stvarnost kao Simpsonovi.

Štaviše, autori serije su toliko puta bili u pravu sa komentarima na aktuelne događaje, da im je na kraju pripisano da su u stanju i da predvide događaje.

Saut Park, koji ima nešto oštriji politički komentar nego Simpsonovi, funkcioniše na sličan način.

Iako još nisu dostigli toliki broj sezona kao Bart Simspon i njegova porodica, večito mladi i neobuzdani osmogodišnjaci iz Saut Parka već 27 sezona predstavljau perjanicu Comedy Central studija - sezone se i dalje gomilaju, baš kao i gledaoci.

Dečija televizija: Ulica Sezam (Sesame Street), 54 sezone

Možda nismo u stanju da vam kažemo kako da dođete do Ulice Sezam, ali možemo da vas uputimo na pravi televizijski kanal: posle 54 godine, ovaj program se i dalje emituje na PBS-u, javnom servisu u Sjedinjenim Državama.

S obzirom da Ulica Sezam i dalje obrazuje decu po pitanju abecede i ljubaznosti i dok se u isto vreme u njoj pojavljuju i najpoznatije ličnosti iz različitih epoha - od Robina Vilijamsa do sastava Destiny's Child - nema nikakvih prepreka da se to nastavi i u narednih pet decenija.

Kasni večernji termin: The Tonight Show, 70 sezona

Noćni TV programi su idealni za kulturološke komentare, više nego bilo koja druga vrsta televizije.

Možda baš zbog toga ima toliko kasnih noćnih TV programa, kao što su serijal skečeva Subotom uveče uživo (Saturday Night Live), sada u 49. sezoni ili Kasnovečernji program (The Late Late Show) - 29 sezona, koji su očigledno preživeli test vremena.

Ali nijedan od sličnih programa nije potrajao toliko dugo kao The Tonight Show koji je do sada imao šestoricu komičara u ulozi voditelja - Stiva Alena, Džeka Para, Džonija Karsona, Džeja Lenoa, Konana O'Brajena i trenutnog domaćina serije - Džimija Felona.

Sapunice: Coronation Street, 64 sezone

Ne moraju sve dugovečne serije da budu sarkastično-kritičke, smešne ili usmerene ka aktulenostima - važno je samo da se dođe do drame.

To je i slučaj serije Coronation Street, koja nosi titulu najpostojanije sapunske opera na američkoj televiziji.

Ova sapunica je trenutno u 64. godini emitovanja.

Veoma blizu je i serija General Hospital (Klinički centar) koja se prikazuje već 61 godinu, a može da se pohvali i sa 14 Emi nagrada za izuzetnu dramsku seriju emitovanu u dnevnim televizijskim terminima.

Druge sapunice koja su se našle odmah iza serije General Hospital su Guiding Light i Days of Our Lives koje se već decenijama (57 godina) smatraju za bazične sadržaje dnevnih TV programa.

Sitkomi: Last of the Summer Wine, 31 sezona

Nagrada za najdugovečniji sitkom odlazi u ruke BBC-jeve serije Last of the Summer Wine, komedije koja se prikazivala 31 sezonu i čije je emitovanje prestalo 2010. godine.

Last of the Summer Wine
Getty Images
Last of the Summer Wine

U Sjedinjenim Državama ova titula pripada mračnoj i ponekada nepriličnoj komediji It's Always Sunny in Philadelphia koja je počela da se prikazuje 2005. godine i koja je doživela celih 16 sezona, a i dalje se prikazuje.

Iako je serija uspela da šokira svoje gledaoce, ona ih nije i odbila od sebe: serija u kojoj glume Rob Mekeleni, Čarli Dej, Glen Hauerton, Kejtlin Olson i Deni DeVito se i dalje snima i emituje.

Svih 16 sezona možete da pogledate na striming platformi Hulu, a krajem ove godine premijerno će biti emitovana i 17. sezona.

Drama: Red i zakon (Law and Order), 23 sezone

Kriminalistička drama Red i zakon je premijerno emitovana 1990. godine i od tada se prikazuje bez prekida.

Da stvari budu još impresivnije, serija koju je stvorio Dik Vulf i dalje raste: ona je pokrenula i čitavu franšizu u kojoj se nalaze prvobitna serija, kao i Law & Order: SVU (Red i zakon: Odeljenje za specijalne žrtve) i Law & Order: Organized Crime (Red i zakon: Organizovani kriminal).

Iako postoji još mnogo drama koje su potrajale duže od jedne decenije, kao što je već pomenuti Uvod u anatomiju, 23 sezone serije Red i zakon i mnoge sezone različitih spinof serija, pokazatelji su čvrstog zagrljaja koji je ova franšiza ostvarila sa publikom.

Rijaliti TV: Survivor, 46 sezona

Survivor
Getty Images
Nijedna rijaliti TV serija (do sada) nije uspela da doživi dugovečnost serije Survajvr - trenutno se prikazuje 46. sezona

Američka porodica (American Family), PBS-ova serija od 12 epizoda o jednoj prosečnoj američkoj porodici, smatra se prvom rijaliti serijom svih vremena.

Serije poput MTV-jeve The Real World (Stvaran svet) su ovaj rijaliti koncept uzdigle na sledeći nivo tako što su potpune strance stavili u istu kuću opremljenu kamerama, ali ne i scenarijom.

Ovaj fenomen se pokazao kao izuzetno primamljiv za gledaoce, pa je tako The Real World postao jedan od najdugovečnijih rijaliti programa sa 33 sezone i raznim drugim inkarnacijama koje je proizvela.

Od tada je stvoreno bezbroj rijaliti programa koji su pokrili svaku moguću temu: takmičenja u kuvanju, sportu ili modi, emisije sa upoznavanjem kao što su Love Island (Ostrvo ljubavi) ili Love on the Spectrum i mnoge druge.

Mnoge od njih su i opstale i zadržale se u programima raznih televizija.

The Amazing Race se i dalje snima i trenutno je u 35. sezoni.

The Bachelor je u produkciji poslednjih 28 sezona.

Ali nijedan rijaliti TV program do sada nije potrajao toliko dugo kao šou Survajvr.

Ovo takmičenje u divljini je trenutno u 46. sezoni i ne da uspeva da opstane, već i dalje umnožava obožavaoce.

Kako neki programi uspevaju da se i dalje emituju?

Zadržavanje pažnje gledalaca godinama, pa čak i decenijama, nije nimalo lak zadatak i zapravo je skoro pa nemoguće precizno predvideti da li će određena serija potrajati.

Ali ako pogledamo ove koje su izdržale test vremena, jasno je da je jedan od sastojaka u formuli dugovečnosti sposobnost serije da evoluira i da kroz godine emitovanja uvek bude u stanju da ponudi nešto sveže.

Novinar Džon Ortved je o dugovečnosti Simpsonovih pisao u knjizi Simpsonovi: Necenzurisana i neautorizovana istorija.

On je za BBC rekao da je jedan od glavnih razloga zbog kojeg je ova serija opstala u tako dugom vremenskom periodu taj da se radi o animiranoj produkciji sa mnogo kreativne slobode: njeni likovi ne stare, tako da može večno da se odvija i danas.

To znači da serija može da se bavi i stvarima koje se tiču modernih vremena, štagod one predstavljale danas - a upravo je to ono što Simpsonovi beskompromisno rade i dalje.

„Komedije idu napred, menjaju se", kaže Ortved.

One to rade, objašnjava on, jer je to neophodno da bi i dalje bile relevantne.

Ortved kaže da je nemoguće pričati o uspehu Simpsonovih, a ne pomenuti perfektne pisce koji već decenijama u scenarije ugrađuju oštre komentare.

Pa ipak, iako i same teme vremenom evoluiraju, postoji nešto i u zoni komfora koje nepromenjeni elementi raznih sitkoma pružaju svojim gledaocima.

„Nebitno je da li Bart koristi ajfon ili ako Lisa radi nešto na društvenim mrežama", kaže Ortvel.

„Na kraju krajeva (i na samom početku svake epizode), vi ste uvek na istom mestu, sa istim ljudima, u istom gradu".

Taj osećaj komfora je ključan za privlačenje gledalaca da se iznova i iznova vraćaju tom programu.

Naravno, nepromenljive likove tokom decenija emitovanja može da ponudi samo animirani šou.

Rijaliti serije, s druge strane, moraju da ostanu sveže jer svake sezone dovode u program druge takmičare.

Ali rijaliti zvezda Džejmi Otis, koja je učestvovala u prvoj sezoni serijala Married At First Sight, koji ovih dana doživljava u 17. sezonu, za BBC kaže da ovakvi programi opstaju jer su u stanju da zaista uspevaju u onome zbog čega su i stvoreni - da pomognu ljudima da pronađu ljubav.

„Kada su uspešne, onda su uspešne i onda je to divna ljubavna priča", kaže ona.

„Čudesno je pratiti uspešne parove i gledati ih kako žive zajedno čak i kada se sezona završi".

Otis, koja već 10 godina živi sa suprugom Dagom kojeg je upoznala na snimanju serije, trenutno je u drugom stanju i očekuje blizance, kaže da je zahvalna zbog svega toga i da je, makar za nju, ovaj rijaliti zaista bio koristan i uspešan.

Ali čak i kada se takve stvari ne dese, rijaliti televizija je veoma dobra u održavanju pažnje kod svoje publike, kaže ona.

Ono što gledaoce tera da se svake godine vrate svom omiljenom programu razlikuje se od žanra do žanra, od drama do sapunskih opera ili do komfora koji nude nepromenljiva lica Barta i Lise i najnovije postave mladih i divnih lica rijaliti zvezda koje su u stanju da se rasplaču i zbog svake sitnice.

Ali dobar kulturološki komentar, drama, ljubav i komedija - uvek će biti nešto čega se publika nikada neće zasititi.

„Bez obzira da li se radi o šekspirovskim ili filmskim temama", kaže Ortved.

„Ukoliko ste u stanju da dodirnete te univerzalne teme, onda imate u rukama nešto što je zaista temeljno".

Temeljno i, po svemu sudeći, dugovečno.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније