Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

01. 10. 2019. 13:44 >> 13:54
1

BOKA - RIVER

N. Šofranac: Evo ih ponovo!

Osvanuo je oktobar, ali kod nas je još ljeto a na drugom kraju svijeta još nije procvjetalo proljeće, u Buenos Airesu pada kiša. Nije ni godina prošla od utakmice vijeka, a River i Boka priređuju novu.

Kada smo u avgustu najavili termine ovog polufinala, 1. i 22.oktobar zvučalo je malo daleko i hladno, ali tako je brzo došlo. Iščekivanje enormno pa se svi pitaju vrijedi li koliko to epsko finale Bombonjera-Madrid prošle godine, prvo ikada? Tako brzu osvetu Boka je mogla samo da sanja, izbaciti River u velikom polufinalu i onda osvojiti možda protiv slavnog Flamenga u Santjagu taj blagosloveni sedmi Libertadores, konačno stići rekord Independijentea. To bi bio raj, zaliječilo bi madridske rane i opet bi vratili Riveru strašilo druge lige iz 2011. Osim toga, sad je finale u Čileu, jedan meč 23.novembra, tako da je ovo jedini način da ih dobiju u dvomeču, sve sa revanšom na svojoj Bombonjeri! Idealno, ali novi poraz bi značio totalnu depresiju za taj narod žuto plavih, igrače, navijače, to je rizik koji su bez razmišljanja prihvatili, kao Milan s Liverpulom 2007, odlučno. Kad ti istorija da ovako brzu šansu moraš je zgrabiti.

A na drugoj strani je taj opasni River, ekipa koju ostavljaju lako za sobom u prvenstvu, ali otkad ih vodi mag Galjardo ne mogu joj ništa u kontinentalnom ringu. Peče izgubljeno finale Sudamerikane 2013, peče četvrtfinale Libertadoresa 2015. sve sa gasnim napadom, a plamti još iznutra Madrid 2018 i ta utakmica vijeka. Igrači Rivera će večeras na dresovima imati natpis Campeon 9/12, da ih podsjete na taj 9. decembar i Bernabeu.

Boka se od tada promjenila puno, otišao je trener Skeloto, otišle perjanice Benedeto i Pavon, ali i Perez, Kardona i mnogi drugi, došao je Alfaro sa novom filozofijom, nametnuo druge igrače. Sada je to blindirana ekipa kojoj je teško šutnuti na gol, Andrada je savladan u subotu protiv Njuelsa u 80.minutu nakon 810 minuta čak. Maksi Rodrigez u 39.godini je najavio Tevezu da će im srušiti rekord, imao je šanse ali taj famozni gol za 1:1 je dao Insauralde. Ipak, Boka je prva sa 18 bodova, River im je sad došao na 4, a vrelog 1. septembra na Monumentalu je bilo 0:0, iako je Boka bila bez 8 igrača, i više se u ligi neće sastajati. Boka je favorit za novu titulu, ali oni žive za ovaj pehar, Tevez je samo zbog toga produžio karijeru.

Boka ima sjajne asove naprijed, ali Alfaro živi od odbrambenog zida na čelu sa Iskjerdosom, a lijevo je čak istisnut jedan Bufarini, i večeras će igrati Mas ili Kolumbijac Fabra, hiper ofanzivni. Više se ne vrti oko mladog Almendre sredina, već su se nametnuli defanzivni Markone i Kapaldo, tzv. diga, a ispred njih Mek Alister koji je već u reprezentaciji Argentine, i onda dileme na bokovima: desno je neprikosnoven Toto Salvio, legenda Benfike, ali ima povredu, ako ne bude mogao tu je Kolumbijac Vilja ili Soldano. Lijevo dilema Zarate-Rejnoso, veliko ime i klasa Zaratea ili talenat i fantastični slobodnjaci "Bebela". U špicu zna se Vančop Avila, ali i on je rovit od subote pa je opet pripravan Soldano ili čak Urtado. Na klupi svakako legenda Tevez, za njega Zarate kaže da je u fantastičnoj formi i to pokazuje kad igra u ligi. Da li će oba asa ostati na klupi? Tu je još jedan gigant De Rosi, ali nakon istegnuća na njega se računa u revanšu.

Ako Boka čelično brani, River napada i traži kroz protok lopte šanse i golove, polarizacija i stilova igre. River je u osmini preživio penale u Brazilu protiv Kruzeira i čudom evo ga opet ovdje. Munjeko ipak ima čak i više dilema od "Lenčuge". Najveća je da li će biti 100% spreman Urugvajac Dela Kruz, 15 dana ne igra. Čak je i partner Kvarte u odbrani neizvjestan, Marselo Diaz je imao zauške. Moguća je i odbrana u troje, ali sve zanima kakav će biti napad. Očekuje se iskusni Enco Perez kao zadnji vezni, lijevo Naćo Fernandez a desno Dela Kruz, polušpic fantazista Palasios, a tandem za golove Matijas Suarez (nekad Anderleht) i Kolumbijac Santos Bore. Postoje i druge kombinacije na sredini, a čak i jedna sa tri napadača gdje bi centralni bio Skoko, tako da svi drže tenziju i kriju karte. River će napadati uz huk krcatog Monumentala, gdje prošle godine nije bilo suđeno da se igra. Boka se neće samo braniti jer za razliku od finala važi pravilo gola u gostima i puno joj je potreban. Var će biti u funkciji, sudi Brazilac Rafael Klaus.

Naravno, sjenke finala 2018. biće svuda, i to će tako biti do noći 22.oktobra, ali postoji i legendarno polufinale iz 2004 u sjećanjima. Tada je Boka u revanšu prošla slavnim golom Teveza u 96.minutu, a suze povratnika Palerma obišle su planetu. Tevez je tada postao Bog, i nije čudo što mu je to najdraži gol u životu, iako su potom izgubili finale na penale od Onse Kaldasa, a godinu ranije osvojili upravo golovima mladog Teveza protiv Santosa 2003, iako su rivali bili Robinjo, Dijego, Rikardo Oliveira, Renato.. Kako bi Tevez volio da napiše novu, vječnu istoriju, i za kraj karijere izazove Liverpul u decembru.

River i Boka čine bez dileme najveće rivalstvo na svijetu, iako ih ima toliko puno. Opozitni slojevi, River sa nadimkom Miljonarios ili milioneri, navijači iz bogatije klase, a ove druge nazivaju "konjušari". Bokini navijači iz radničke klase, poznati kao "Kseneizes" ili Đenovljani, a prekookeanska veza utemeljena i u duhu kluba i samim bojama nastalim po švedskom brodu koji je prvi stigao u Rio dela Platu. Navijači Boke imaju i zajedničko žuto plavo groblje, jer i nakon života žele da budu zajedno. O tom fenomenu juče su pričali Rikelme, Gago, Delgado, Palermo I Latore, njihove legende. U toj tv emisiji River su predstavljali Aimar, Saviola, Frančeskoli, Ortega, Salas, Alzamendi. Boka 6 pehara, River 4, nova runda može da počne, u 2.30 nakon ponoći, sjutra će biti noć za Brazilce, Flamengo-Gremio, a Santjago čeka, subotnje popodne 23.novembra..

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније