Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kolumne

27. 03. 2024. 11:35 >> 11:36
Čitaj mi:

EURO 2024

Dugih 79 dana

Sad je šou definitivno postavljen, sada znamo sve. Žrijeb je bio sa tri "iksa", ali sad znamo sve grupe i tačnu satnicu Eura, a juče su Njemci obilježili 80 dana do početka s konstatacijom da su čak spremniji nego 2006. i da sjutra može da počne na svih 10 stadiona!

Nakon spektakla u 12 zemalja na prošlom Euru sad će biti sve u jednoj, ali velikoj zemlji, organizacija će biti fenomenalna na radost cijele Evrope. Njemci su tu perfektni i ovih 18 godina su samo išli naprijed, a sad im je i sportski moral podignut preko noći, jer nakon velike krize rezultata na prvenstvima 2018, 2021 i 2022. kada su doživljavali teške debakle, pa i test mečeva gdje nije bilo igre sa klimaksom 1:4 protiv Japana jesenas, dobili su u tri dana ogromne rivale Francusku i Holandiju, povratkom Krosa odjednom kompaktni i posloženi, sa talentima Vircom, Musjalom, Havercom koji napokon imaju prave uloge. Ali polako, idemo da vidimo kako su se nakon baraža skockale grupe i ko je u kakvoj formi na 79 dana do polijetanja.

Ako krenemo od vrijednosti bukmejkera imamo dva velika favorita koja se trenutno smatraju potpuno izjednačenim, to su Francuska i Engleska koje su kotirane 4.50! Francuzi su smatrani i najjačom ekipom svijeta po nivou nekih 25-30 igrača koji su nevjerovatne klase, snage i brzine, mnogi od njih mladi i ogromne tržisne vrijednosti. Jer ako bi išli na opseg od čak 60-70 igrača tvrdim da tu niko nema širinu, kvalitet i raznovrsnost kao Španija, niko na svijetu pa čak ni Brazil jer to je nešto neopisivo već 20 godina, ali pošto možeš povesti 23 onda je ipak bitan ovaj prvi opseg.

Francuzi prepotentno smatraju da im je ova titula već namijenjena i da će se samo vratiti velika "nepravda" kad ih je Švajcarska poslala rano kući na prošlom, odnosno još veća kad su izgubili kući finale od Portugala 2016. nakon dominacije. Zamislite, čak se puno više bave Olimpijskim igrama i nameću kao državni interes da četiri igrača Reala Kamavinga, Čuameni, Mendi i Mbape budu u ekipi koju će voditi veliki Tijeri Anri. Traže se rupe u zakonu, angažovani su svjetski advokati, jer Real ne želi da pusti nijednog, a ima pravo na to jer OI nije takmičenje FIFA-e. Međutim, pravi šamar bio im je subotnji poraz 0:2 od Njemačke od koje su mislili da su puno bolji, još više nego kad su ih na prošlom Euru savladali u Minhenu tada sa trijom Mbape-Benzema-Grizman. Imali su šanse, ali su taj meč pogrešno odigrali, dok su sinoć savladali Čile 3:2, i opet je rješavao najbolji strijelac u istoriji "Le Blu" Žiru u 38.godini.

Dešan sada ima ogroman izbor, u napadu su Mbape, Grizman, Dembele, Žiru i Turam kojeg mu Inter šalje kao klasičnu devetku, ali i Kolo Muani i Koman, kao i još puno igrača, koji su sazreli od Katara naovamo. Na papiru su najjači, ali Euro nisu osvojili 24 godine.

Engleska koja je vrednovana kao i oni mučila se u ova dva meča na Vembliju mada je i promašila pregršt šansi, poraz od Brazila 0:1 i remi sa Belgijom 2:2 koji nijesu očekivali, pogotovo jer nije bilo De Bruina. Naravno, zbog povrede njima je falio Kejn, a takvog prosto nemaju, već je spreman, igraće za vikend u klasikeru Bajern-Dortmund. Kad bude on, onda će Belingem, Foden, Gordon, Palmer i sav taj talas talenata tako jakih na lopti doći do izražaja, vidjećemo ima li prostora za Sanča, Sterlinga i druge brzance, tek Engleska je ostavila daleko za sobom fijasko od Islanda 2016. Bili su u polufinalu SP 2018, u finalu Eura 2021, pa četvrtfinalu SP 2022, ali veliki meč sa Francuskom, a onda rušili rekorde u ovom ciklusu, a mlađe kategorije već sedam godina čine čuda, osvojili su i Euro U21 ljetos.

To su dva top favorita, a onda se vrednuje domaćin Njemačka na 7.00, pa ta sjajna i nepredvidljiva Španija na 8.00, a onda Portugal koji je nikad jači i sa rebusom Ronaldom na 9.00, onda Belgija 14.00, pa Holandija i zvanični šampion Italija tek sa 16.00, ali Spaleti se nikako ne bi složio, još nakon ove dvije lijepe pobjede u Americi gdje ga je oduševio centarfor Retegi.

Ono što će obilježiti Euro je i fanatizam navijača, mnogima je Njemacka blizu i jako dostupna, ali u Albaniji i Turskoj je neviđena euforija. Prije svega oni imaju milionsku dijasporu u Njemačkoj i još prije žrijeba imali su trebovanja od preko 800 hiljada karata, a za prvo kolo Italija-Albanija u Dortmundu albanski savez je imao preko milion traženih karata! Susret sa njihovim idolima italijanima u svakom smislu za Albaniju je najveći meč istorije, dan snova, i kad su igrali s Italijom u Đenovi 2014. napunili su 90% stadiona na prijateljskom meču, a što će ovo tek da bude.

Onda Holanđani koji su još 1988. imali u Njemačkoj i stalno po 40 hiljada navijača, a tada je sve to bilo puno teže, stigli su tada i do magične titule, a u Škotskoj su već zakupljeni i svi letovi prema Njemačkoj tokom juna, doći će cijela nacija u Njemačku, da budu tamo, naravno neće svi moći na stadione. A upravo Škotska otvara protiv Njemačke u Minhenu 14.juna.

A sada grupe. U A grupi Njemačka, Škotska, Švajcarska i Mađarska. Računajte da prolaze dvije, ali iz većine grupa i tri selekcije, znači baš se može proći, sa četiri boda gotovo sigurno, a možda i sa tri, znači samo jednom pobjedom! O tome ćemo na kraju, što se ove grupe tiče Njemačka je favorit, onda bi došla Švajcarska, ali tu su već nijanse, Škotska je pod Klarkom skroz sazrela i ima puno igrača u Engleskoj, dobili su čak i Španiju, dok Mađarsku dobro znamo, sinoć su nadigrali Kosovo, na prošlom Euru su baš u Minhenu igrali 2:2 sa Njemačkom, a potom su ih i dobili tamo u Ligi Nacija. Sve je tu moguće, i ovo može biti grupa gdje će se raspodijeliti bodovi i proći tri ekipe.

U B grupi su Španija, Italija, Hrvatska i Albanija, znali smo odmah na žrijebu da će se o ovoj grupi pričati. Španija kao trostruki šampion Evrope i zvanični šampion Lige Nacija, ispala nesrećno u prošlom polufinalu baš od Italije, Italija zvanični šampion, Hrvatska treća na svijetu i finalista Lige Nacija, možda posljednji ples zlatne generacije, sinoć preslišala Egipat 2:4 u Kairu. I šta tu radi Albanija? Nikad nisu bili bolji, čak znatno bolji nego 2016, osvojili glatko grupu ispred takođe učesnika Češke i Poljske, sad su namučili Švedsku, oni će ginuti za svaku loptu, ali realno grupa je baš paklena za njih. Na prošlom Euru su na kraju dobili Rumuniju, ali ta tri boda nakon tri dana čekanja su se ispostavila nedovoljnim.

U grupi C su Engleska, Danska, Srbija i Slovenija. Engleska predvođena da dobije sve da bi ušla u najbolji kostur, sa Danskom su igrali tijesno polufinale na Vembliju 2021, u nekoj situaciji bi mogli reći da Srbija sa toliko pojedinaca u usponu može da bude i opasnija od Danske, ali nije u dobroj formi. U njihovoj javnosti se potencira da zapravo i lideri ekipe Mitrović, Tadić, Sergej nijesu više u top klubovima i na najvećoj sceni, u Ligi Sampiona nijesu više ni Vlahović, Kostić i drugi, ali konkretno dvojac u Al Hilalu ima sezonu za rekorde Ginisa, i kad bi pojedinačno analizirali to izgleda mnogo dobro. Vlahović je drugi strijelac Kalća, i Jović se vratio u Milanu, uključen je Samardžic koji je izuzetan potencijal, nijesu bili dovoljno spretni oko Svilara i Pavlovića iz Bajerna, ali generalno na svim pozicijama ima puno kvaliteta. Onako kako su završili kvalifikacije na staklenim nogama, pa ovaj poraz od Rusije 4:0 i pogotovo blijeda igra na Kipru sigurno nijesu recept da se išta uradi na Euru, ali vidjećemo što će Piksi napraviti, sad kad je produžio. 

Čudi malo sto se najveći talenti ili dugo sputavaju poput Baždara, ili šalju daleko u Ameriku kao Joveljić. pa sada i izuzetni Jovan Mijatović, pa onda ne igra ni za mladu i juče Drulović izgubi 1:2 od limitirane Sjeverne Irske, a od Engleske čak 9:1. Na ovom Euru s Engleskom je baš teško, od Danske su izgubili 3:0 prije dvije godine, ali Danska je prošla zenit, Slovenija je trebala biti autsajder, ali sinoć je dobila jednu od najjačih ekipa Evrope Portugal 2:0?! Piksi je bio na klupi u onom čuvenom meču Jugoslavija-Slovenija 3:3 na posljednjem Euru kad je Srbija učestvovala, u narednom je bio najbolji na terenu protiv Norveške. Kako god, ova grupa baš daje šanse za prolaz, makar sa četiri boda.

U D grupi totalni šou, igraće velesile Francuska i Holandija koje su nam poklonile i nezaboravne mečeve na Euru 1996, pa 2000, takođe 2008 kad je Holandija sa Robenom i Nistelorojem slavila 4:1, a sad su baš igrali i u kvalifikacijama uz sjajne pobjede Francuske. Ali Holandija stiže raspoložena na ovaj Euro, na SP su igrali četvrtfinale na limitu sa šampionom Argentinom, Kuman je dao Rajndersu iz Milana ključeve sredine i čak Krojfov slavni broj 14, lansira i talenta Ćavija Simonsa iz Lajpciga, ima Malena, Gakpoa, Depaja, De Jonga, Vajnalduma, Van Dajka, De Lihta, De Fraja, Dumfrisa i sva ta toliko poznata imena, reklo bi se da baš mogu daleko. Ali imali su oni u prošlosti i veće zvijezde, sigurno ih ne bi tada Hrvatska nadigrala onako 2:4 u Roterdamu u polufinalu LN. Osvojili su 1988 sa Gulitom, Van Bastenom i Rajkardom, ali nijesu 1992, kad su bili još jači ili kući 2000, kad su igrali Sidorf, Davids, Overmars, Bergkamp, Klajvert, Makaj, Van Nistelroj, Zenden, Stam, De Bur, drim tim. U ovoj grupi je još i Austrija koju je Italija jedva na produžetke izbacila na prošlom Euru, a sad ih je Ragnik napravio mašinom, sinoć su pregazili dobru Montelinu Tursku 6:1, uz het trik Gregorica, a još kad se vrati Arnautović. Austrija ce učiniti ovu grupu zaista najjačom na Euru, a tu je i Poljska sa Levandovskim koja je sinoć nakon drame izbacila Vels u Kardifu odbranom Sćeznija u posljednoj seriji. Grupa za uživanje.

Onda grupa E, gdje je nosilac Belgija, uz nju ne baš jake selekcije Rumunije i Slovačke, a od sinoć i odlična Ukrajina. Belgija je šesti favorit Eura, vrednuje se znatno bolje nego na SP kad su bili u padu, ali sad su ostali lideri De Bruin i Lukaku, kao i Tilemans koji je sinoć dao dva gola na Vembliju, a uključeni su potpuno Doku iz Sitija i Openda iz Lajpciga, dva nevjerovatna brzanca. Rumuni su ostavili čak i Švajcarsku za sobom u kvalifikacijama, ali imaju jasne límite, sinoć ih je u Madridu preslišala Kolumbija, ali ta Kolumnija je par dana ranije dobila čak i Španiju. Slovačku vodi trener Napolija Kalcona, sinoć izjednacili u finišu u Norveškoj, ima tu solidnih igrača da se čak nadaju i prolasku, ali bolja od ove dvije ekipe sigurno je Ukrajina.

Rebrov ima nekoliko generacija, u napadu Dovbjuk i Jaremčuk, pa as Čelsija Mudrik, onda Cigankov, Sikan, Bondarenko, Vanat, igrači o kojima će se tek čuti, pa bombarder Malinovski iz Đenove, Zinčenko iz Arsenala, Mikolenko ili golman Reala Lunjin. Iščupali su dramatično meč u Zenici sa Bosnom, čak i sinoć gubili od Islanda, ali kakva ofanziva u drugom poluvremenu i gol Mudrika kao velika pravda, i za onu krađu u Velsu za SP i za nesuđeni penal nad Mudrikom protiv Italije u Leverkuzenu za ovaj Euro. Njihov narod sinoć je proslavio na poljskom tlu, imaju sjajnu ekipu, i mogli bi ponoviti četvrtfinale iz 2021. Samo zbog toga što nas čeka na jesen podvukao bih da je Island igra i protiv Izraela i protiv Ukrajine puno bolje nego što se mislilo, Gudmundson iz Đenove jedan od najboljih driblera Evrope trenutno i rešeta.

U F grupi su Portugal, Turska, Češka i od sinoć debitant Gruzija koja je u transu eliminisala Grčku i nakon povrede Kvarackelije. I kod njih je prava euforija, ljetos je bio stalno krcat stadion na EP U21 kad su baš na penale protiv Izraela ostali bez polufinala i plasmana na Olimpijadu. Ali u ovoj grupi vladaće Portugal, imali su 30/30 u kvalifikacijama, sad su dobili Švedsku 5:2, kad su oslobodili sav potencijal majstora, Leao-Silva-Žota-Bruno-Feliks-Gonzalo Ramos, a Ronaldo gledao sa strane. Sinoć su pustili kući mnoge, igrali Ronaldo i Feliks i izgubili ružno u Ljubljani. Kanselo je prije pet dana rekao da Ronaldo više nije najbitniji i da igrač doseže vrhunac između 26 i 32 godine, a on ima 39. Biće da Martínez opet lovi vještice, ali kvalitet je enorman, stravično lako stižu do gola. Sa Češkom i Turskom imaju brojna iskustva na EP, a imamo i slavni meč Češka-Turska 2:3 iz 2008, sa nadrealnim preokretom Nihata i Arde. Turci i sad sanjaju čuda, Montela je digao euforiju, osvojili grupu ispred Hrvatske, Čalhanoglu líder, eksplodirao mladi Jildiz u Juventusu i puno igrača u njihovoj sve boljoj ligi, ali ova šestica Austrije može baš da ih presječe.

To su 24 ekipe, Euro je gotovo na nivou Mundijala, a po koncentaciji kvaliteta čak i jači. Sinoć smo vidjeli i pravi šou Španija-Brazil 3:3 na Bernabeu, Brazilci su slavili to kao da su osvojili Mundijal, puno više nego pobjedu na Vembliju, jer bili su u velikom dijelu meča baš nadigrani. Dela Fuente je renovirao ekipu koja je izgubila od Kolumnije i sinoć su igrali presing i plesali, jasno kada igra Rodri to je druga priča, jer u toj ulozi on je sad broj jedan na svijetu, onda koliko znači Morata sa svojim kretnjama, pa mladi Niko Vilijams iz Bilbaa, i ta dva velemajstora Olmo i 16-godišnji Jamal koji je već sve ono što je sa 16 obećavao Ansu Fati. Ali Španija opet ima toliko raznovrsnosti i toliko kandidata da se još ne zna koji će biti završni roster, jesenas je bilo čak osam igrača iz Sosijedada jer tada su oni bili hit, i dalje vjeruju da će biti tu i Pedri, Fati, Feran Tores koji se vraća, Sanset i mnogi mnogi drugi, vidjeli smo opet i vječnog Navasa. Zanimljivo, Španija, Italija i Hrvatska bile su zajedno u grupi i na Euru 2012 i bila je drama do kraja, Hrvatska je nesrećno ispala, a Španija-Italija se ponovo srele u finalu!

Tada su prolazile dvije iz grupe, sad mogu tri. To važi od 2016.godine i čini da možes tri dana da čekas, jer ne znaš da li ceš kao treći ići u nokaut fazu ili kuci. Te 2016.godine Albanija i Turska su slavile u posljednjem kolu i izgledalo je da sa tri boda izvjesno idu dalje, ali pobjeda Islanda nad Austrijom, a onda pogotovo neočekivana Irske nad Italijom kojoj nije ništa trebalo učinile su da ispadnu obije! Tako se sa tri boda tada ipak nije moglo proći. Sa četiri se prolazi, mada valja "srediti" gol razliku za svaki slučaj. U Africi smo nedavno vidjeli da Obala Slonovače čudom prođe s tri boda i katastrofalnom gol razlikom, a onda i osvoji!

Osim toga, baš zato što se ne zna iz kojih grupa ce proći trećeplasirane ne možemo ni projektovati dalji kostur. Samo jedno ukrštanje je fiksno, ostala su varijanilna zavisno od toga koji treći idu dalje i sa koliko bodova. Tada se otvaraju stotine trigonometrijskih kombinacija kao 2016, kad je upravo gol u 95.minutu Traustasona za Island protiv Austrije bacio Portugal na treće mjesto sa tri remija. Oni su uspjeli proći sa tri boda i na kraju takođe osvojiti, ali da su ostali drugi nakon onog ludog remija 3:3 sa Mađarskom išli bi odmah u osmini na Englesku, pa onda u četvrtfinalu na domaću Francusku, pa u polufinalu na Njemačku. Ovako su paradoksalno kao treći pošli u puno lakši kostur, na tada ne prejaku Hrvatsku, pa na Poljsku i čak Vels u polufinalu! I to je Euro sa 24 ekipe, drama, paradoksi, aritmeticke nepravilnosti i nepredvidljivosti, i sad ima puno prostora za sve to. Na kraju ćemo ipak imati sudar kolosa, biće to ljeto za pamćenje. Sve će te vidjeti uživo na RTCG, 51 utakmicu, a od danas u 17 sati svake srijede predstavljanje 24 zemlje. Uoči prvenstva u vrelim junskim danima planiramo i brojne manifestacije među kojima i koncerte i utakmicu sa ambasadorima sve 24 zemlje u Podgorici uz direktan prenos. Spektakl od 360 stepeni.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се