Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kolumne

14. 03. 2024. 11:47 >> 11:49
Čitaj mi:

SJUTRA POSLJEDNJI ŽRIJEB JEDNE ERE

Osam veličanstvenih

Ova Liga Šampiona je čista fantazija. Ostale su takve velesile da od bilo koje kombinacije polazi voda na usta, bice to sve sami derbiji kakav god bude bio sjutrasnji žrijeb, a sjutra ćemo saznati i parove četvrtfinala u preostala dva evro kupa, biće to posljednji žrijeb ove sezone i uopšte ove ere, jer iduće se sve mijenja i imaćemo teniski kostur. A pričaćemo i o mrtvoj trci za pet timova u toj novoj super LŠ, borba za rejting je uzavrela.

Dakle, sjutra se otkriva sve, i parovi četvrtfinala, ali i potencijalna polufinala. U LŠ znamo tih osam timova koji idu u završni bubanj, a sve je krunisano pravom dramom u Madridu, bilo je nekako jasno i na dan žrijeba da će dvomeč Atletiko-Inter donijeti najveću enigmu od svih. Opet, bizarno je koliko su se veće šanse davale Interu i uoči dvomeča, a pogotovo uoči sinoćnjeg revanša, OPTA je dala tačno 76% za prolaz Intera a samo 24% za prolaz Atletika, čak su i za samu sinoćnju utakmicu bili blago favorizovani.

Kompjuterska obrada se opet pokazala lođom za fudbalsku igru. Jer Atletiko naravno nije onaj iz Kadiza, Atletiko je strašna ekipa koja miksuje fudbalsku klasu sa atletizmom, ogromnog srca i sa svojim narodom koji ga gura, izgubili su samo jedan od posljednjih 30 mečeva na Metropolitanu, dobili su već dva puta ove sezone Real Madrid na njemu, a nedavnih godina rušili Barselonu, Bajern, Liverpul, Juventus, Arsenal, Čelsi, i stavili na ogromne muke Siti, gotovo u svim tim mečevima nisu primili ni gol!

To su noći Atletika, a sinoć je bila jedna od tih. Agresijom od prvog minuta su pokazali namjere, ni malo uplašeni serijom Intera od 13 pobjeda, jer i na San Siru su vidjeli da mogu da im nanesu štetu, Lino je bio prvi koji je probijao, a potom taj sjajni Ljorente, i onda su i napadači ulazili u ritam. Inter je parirao na svoj način iz bloka, osvojiti loptu, a onda brza tranzicija u čemu su jedan od najopasnijih timova uopšte, jer koriste brzinu bočnih igraca Dumfrisa i Dimarka, pasove Barele i Čalhanoglua, i naravno klasu Lautara i Turama. Ali opet se pokazalo da to nije dovoljno, u Evropi se više ne osvaja iz bloka, fudbalska ponuda mora biti veća.

Kad je poveo Inter to bi nekad bio smrtonosan udarac i Atletiko bi morao postići tri, ali sad više nije i oni su nastavili u istom tempu, odmah pronašli gol Grizmana na limitu, i onda je sve prešlo u opsadu. Kakve šanse su imali Morata, pa Grizman desno, pa Morata na novi sjajni pas Ljorentea, onda Inter nekoliko kontri i šanse Turama i Barele, ali završni pritisak Atletika bio je kao cunami.

Ušli su i Korea i Depaj i kvaliteta naprijed bilo je puno, čak je žrtvovan i odlični Lino da bi se iskoristila svježina novog asa Rikelmea koji je odmah probijao, kao i Barios desno. I šansa Depaja, i unutrašnja stativa nakon akcije sa Kokeom, i onda njegov super gol, i grogirani Inter kojeg je častio Rikelme promašivsi penal u pokretu u posljednjoj sekundi, na genijalan pas Grizmana.

Velika bitka je bila i u produžecima i šanse na obje strane jer je Inter konačno izašao, ali inercija je bila skroz na strani Atletika, sa golmanom koji je već odbranio 17 penala u karijeri, Sánčez i Klasen su po svemu u sezoni bili "idealni" da promaše, ali on je bio blizu da skine čak i perfektnu bombu Čalhanoglua! Kad se saberu oba meča super zaslužen prolaz Atletika, i to je njihovo veče iskustvo u ovakvim bitkama, nešto kao kad je Sevilja dobila Inter 3:2 u finalu LE 2020. Nema tu veze plasman i forma u domaćoj ligi, Inzagi je mislio da sve zna i koliko juče pričao o osvajanju, ali ne dođu ti svake godine Porto i Benfika u nokaut fazi, dođe ti Čolo Simeone i završiš bolno u osmini. Jedno je sigurno, sa ovim Atletikom niko ne želi da igra u četvrtfinalu, ni Siti, ni Real čak ni u snu, ni Bajern, a kamoli Barsa s kojom će igrati u nedjelju, ili ovi ostali.

Sve ovo ima i druge reperkusije. Barselona je sinoć navijala za Inter, jer bi joj to otvorilo vrata klupskog SP 2025, gdje samo učesće donosi ogromnih 50 miliona eura i to ti mijenja život, ali sad je Atletiko puno bliži tome. Barsi bi sad bilo potrebno da ode minimum do finala, a Atletiko ispadne odmah u narednoj fazi, ili čak da osvoji što automatski znači plasman, ali može li ova Barsa da osvoji? Za sad je pomogla Juventusu da se plasira tako što je izbacila iz priče Napoli, poznato je deset timova iz Evrope, očekuje se da će ući još Atletiko i osvajač ove sezone, a ako to bude neko od ovih največih klubova onda uskače po rejtingu zamislite Salcburg!

Osam timova kao nikad silni, oni koji su prošli prethodne sedmice (Siti, Real, Bajern i PSŽ) otvoreno kažu da idu na titulu, čak i PSŽ koji je sad opasan sa svim igračima zdravim i sa Mbapeom koji je prelomio sopstvenu budućnost i sad rasterećen može da sanja do kraja prije puta u Madrid. Po mnogima PSŽ trenutno stoji bolje od Bajerna, ali i Bajern je u par mečeva pokazao koliko potencijala ima kad igra kako zna i bez okova, dio ogromnih potencijala.

Od ovih velikih kandidata Siti je daleko najopterećeniji, jer je u paklenoj trci u troje za Premijer Ligu, puno težoj čak nego prošle godine kad je jurio ekipu Arsenala, a paralelno uništavao kolose Bajern i Real. Gvardiola želi odbranu trebla, već u nedjelju ima i četvrtfinale kupa sa Njukaslom, a moguće da će se i tu potom sresti s najvećim rivalom Liverpulom na Vembliju. Sa Arsenalom igraju 31.marta u prvenstvu, ali taj tim bi im mogao doći i u četvrtfinalu LŠ, kao i bilo koji drugi. Ipak, sa ovoliko sada zdravih igrača i genijalnim De Bruinom Siti ostaje tim najbliži savršenstvu i prvi favorit.

Barselona koja računa na povratak Pedrija i De Jonga u aprilu, i koja ima beskrajne resurse u "kanteri" sa dva igrača ispod 17 godina koji su igrali u paklenom meču sa Napolijem i bili najbolji (Jamal i Kubarsi), može biti mina, jer nosi i veliku istoriju. Arsenal je bio čak ispod nivoa Porta u dvomeču, u prvom nije šutnuo na gol i mogao da izgubi više od 1:0, u drugom 120 minuta ravnoteže, Porto imao šanse Cika Konsejsaa i Taremija, dakle zaslužio više, ali eto Arsenal je sada tu nakon čak 14 godina (i ona četiri gola Mesija u revanšu 2010), i prvi su u Engleskoj makar za kratko, trenutno mogu da sanjaju.

Dortmund djeluje najdalje, ali je isto ekipa puna klase u napadu, osim PSV-a oni su se nametnuli osvajanjem najteže grupe u istoriji LŠ. Bili su u njoj čak ispred PSŽ-a koji je završio sa istim brojem bodova kao Milan, i prošao uz puno sreće preko međusobnog skora, imao i onaj poklonjeni penal u 99.minutu protiv Njukasla.

Na kraju, imamo pet šampiona Evrope, neki su mega pluri šampioni poput Reala, Bajerna i Barse, dok su PSŽ, Arsenal i Atletiko bivši finalisti, Atletiko čak trostruki i sva tri puta na milimetar od pehara. Imamo tri tima iz Španije koja se ipak pokazuje kao velesila ovog elitnog takmicenja, po dva iz Engleske i Njemacke, i jedan iz Francuske. Italija koja je prednjačila prošle sezone sad je ostala bez predstavnika!

E, tu se sad otvara i pitanje renkinga, odnosno koje će dvije zemlje imati pet timova u idućoj prebogatoj LŠ. Prošle sezone da je to pravilo važilo to bi bile Italija i Engleska pa bi Atalanta i Liverpul kao petoplasirani igrali ovu LŠ. Ove sezone Italija je od početka u ubjedljivom vođstvu, pa su svi govorili da je ona sigurna, a da će se za drugo mjesto boriti Njemačka i Engleska, sa dobrim šansama Engleza da ih preteknu, jer imaju puno timova i dalje na evropskoj sceni.

Ali pisali smo i ranije koliko je ovaj dupli sudar Italija-Španija opasan za Italiju i upravo se desilo, Španci su ih totalno izbacili, nema ih vise u LŠ, tamo gdje su najveći bodovi u igri. A Španija koja je i dalje peta, čak iza Francuske, može do kraja puno da osvoji sa Realom, Barsom i Atletikom, može karambol da nastane. Italija je i dalje prva sa 16571 bodova, ali treća Engleska je već na 15000 i ima čak šest timova još u Evropi, itekako mogu da ih stignu.

Zato je bitno sve, npr večeras ako Vest Hem uspije da izbaci Frajburg Englezi će se drastično primaći Njemcima koji su drugi. A za Italiju postaje fundamentalno da grabe što dalje Milan, Atalanta i Roma u LE pa čak i Fiorentina u LK, koja bi mogla da ide čak i na osvajanje. Bitno je da sva četiri tima večeras prođu i nađu se u famoznom sjutrašnjem bubnju jer to donosi bonuse, imaju dobre rezultate ali Milan mora biti ozbiljan u Pragu u 18.45, a Atalanta izgurati i četvrti meč sa sezone sa opasnim liderom portugalske lige Sportingom nakon pogođene čak četiri stative u Lisabonu prije osam dana.

Onda bi Italija ipak bila najbliža, a to znači da bi po trenutnoj tabeli u novoj LŠ bili Inter, Milan, Juve, Bolonja i Roma, ali onda bi velike nade imali i Atalanta koja je na bod od Rome, ali i Fiorentina i pogotovo Napoli koji sad sve baca na to stizanje, već od nedjeljnog meča sa Interom. Ta trka može da potraje do samih finala, veliki je interes imati i petu ekipu u LŠ, a može i više zavisno ko osvoji ovogodišnju LŠ i LE. Vidimo na ovoj tabeli i visoko plasiranu Česku koja ima još tri tima, ali već večeras se očekuje da ispadnu Sparta i Slavija, a možda i Plzen protiv Serveta. U LE na sjutrašnjem žrijebu mogli bi biti super timovi Liverpul, Milan i Leverkuzen, kao i Roma, Atalanta, Rendžers, Marselj..

Renking zemalja:

Italija 16.571 bod (četiri tima preostala/sedam bilo na početku)

Njemačka 15.928 bodova (četiri tima preostala/sedam bilo na početku)

Engleska 15.000 bodova (šest timova preostalo/osam bilo na početku)

Francuska 14.416 bodova (tri tima preostala/šest bilo na početku)

Španija 14.187 bodova (četiri tima preostalo/osam bilo na početku)

Češka 13.000 bodova (tri tima preostala/četiri bilo na početku)

Belgija 12.400 bodova (dva tima preostala/pet bilo na početku)

Dakle, pažnja i na večerasnje revanše i pogotovo na tri sjutrašnja žrijebanja koja će dati konačnu panoramu ove sezone, četvrtfinala LŠ igraju se 9-17.aprila, a u preostala dva takmičenja 11-18.aprila i biće totalni spektakli.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се