Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

A.J. [ RTS ]

14. 09. 2024. 07:14 >> 07:25
1
Čitaj mi:

Rat u Ukrajini – 934. dan

Borbe u Kurskoj oblasti i oko Pokrovska, Bijela kuća bez promjene odluke o oružju dugog dometa

Rat u Ukrajini – 934. dan. Nastavljaju se borbe na ukrajinskom frontu i u ruskoj Kurskoj oblasti. Moskva tvrdi da su ruske snage u kontraofanzivi, a Kijev da su ruski kontranapadi do sada bili neuspješni. Britanski premijer u Vašingtonu će razgovarati sa američkim predsjednikom o mogućnosti da se Ukrajini odobri korišćenje oružja dugog dometa za napade duboko na ruskoj teritoriji.

UN: Nuklearna retorika ne doprinosi okončanju rata

Generalni sekretar UN Stefan Dižarik izjavio je da retorika o nuklearnom oružju koje Rusija koristi ne doprinosi okončanju rata.

"Retorika koju čujemo je još jedan pokazatelj da se ne krećemo ka okončanju ovog sukoba onako kako bismo željeli – u okviru međunarodnog prava i Povelje UN", rekao je Dižarik na brifingu za novinare, komentarišući pretnje Zapadu koje je u petak na sjednici Savjeta bezbjednosti iznio ambasador Rusije u UN Vasili Nebenzja, prenosi Ukrinform.

Prema njegovom uvjerenju, Ukrajina će biti jedna od tačaka koje će zauzimati važno mjesto u dnevnom redu generalnog sekretara.

"Mislim da upotreba prijetećeg jezika samo povećava rizik od pogrešne procjene. A kada je u pitanju nuklearno oružje, pogrešna procjena je nešto što ne možemo sebi priuštiti", dodao je portparol generalnog sekretara UN.

On je napomenuo da je Guteres više puta pozivao nuklearne sile da se hitno dogovore da "niko od njih nikada, ni pod kojim okolnostima, ne smije da koristi ovo oružje".

Savjet bezbjednosti UN sastao se na zahtjev Rusije da osudi vojnu pomoć zapadnih zemalja Ukrajini.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da su neuspješni kontranapadi Rusije u Kurskoj oblasti, ali da je zato situacija oko Pokrovska izuzetno teška i da tu ruske snage napreduju.

Zapad će se direktno sukobiti s Rusijom, ako Kijevu dozvoli korišćenje zapadnih raketa dugog dometa za napade na rusku teritoriju, upozorava predsjednik Rusije Vladimir Putin. Takav potez bi, kaže, promijenio prirodu samog sukoba.

Kijev već mjesecima traži od zapadnih saveznika odobrenje za korišćenje američkih projektila ATAKAMS i britanskih "storm šedou".

Portparol Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi rekao je novinarima da nema promjene stavu Bijele kuće kada je riječ o tome da se Kijevu odobri korišćenje raketa dugog dometa na teritoriji Rusije.

Rusija je ukinula akreditacije za šest zaposlenih u britanskom diplomatskom predstavništvu u Moskvi, optužujući ih za špijunažu. Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova kaže da je britanska ambasada odavno prešla granice određene Bečkim konvencijama. Britanija poručuje da su ruske optužbe protiv njenih diplomata neosnovane.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније