Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

K. J. [ BETA ]

10. 08. 2024. 18:37 >> 18:37
Čitaj mi:

bez odgovora

Upad vojske Ukrajine u Rusiju doveo Putina u neugodnu situaciju i može uticati na tok rata

Brz upad ukrajinske vojske u rusku pograničnu oblast Kursk je najveći takav prekogranični napad kijevskih snaga u skoro dvoipogodišnjem otvorenom ratu, koji je razotkrio ranjivost Rusije i zadao bolan udarac Kremlju.

Iznenadni napad natjerao je hiljade civila da pobegnu iz regiona dok se ruska vojska bori da odbije Ukrajince.

Za Ukrajinu, prekogranični napad nudi preko potreban podsticaj javnom moralu u vrijeme kada su se njene snage sa nedostatkom ljudstva i naoružanja suočile s nemilosrdnim ruskim napadima duž linije fronta dugačke od više od 1.000 kilometara.

Kijevske trupe ušle su u region Kursk rano u utorak iz nekoliko pravaca, brzo savladavši nekoliko kontrolnih punktova i terenskih utvrđenja sa lako naoružanim graničnim stražama i pješadijskim jedinicama duž granice tog regiona s Ukrajinom od 245 kilometara.

Za razliku od ranijih upada koje su izvele male grupe ruskih dobrovoljaca koji se bore zajedno sa ukrajinskim snagama, u upadu u region Kurska su navodno učestvovale jedinice nekoliko brigada ukrajinske vojske prekaljene u borbi.

Ruski vojni blogeri su izvijestili da su ukrajinske mobilne grupe koje se sastoje od po nekoliko oklopnih vozila brzo odvezle desetine kilometara na rusku teritoriju, zaobilazeći ruska utvrđenja i sijući paniku širom regiona.

Institut za proučavanje rata, istraživački centar sa sjedištem u Vašingtonu, saopštio je da su ukrajinske snage uspjele da prodru do 35 kilometara duboko u region.

"Čini se da su ukrajinske snage u stanju da koriste male oklopne grupe da izvedu napade zbog male gustine ruskog osoblja u pograničnim oblastima", navodi se u analizi.

Ukrajinske snage su pritom masovno koristile bespilotne letjelice za napad na ruska vojna vozila i rasporedile sredstva za elektronsko ratovanje da bi suzbile ruske bespilotne letjelice i poremetile vojne komunikacije.

Dok su male ukrajinske mobilne grupe lutale regionom ne pokušavajući da konsoliduju kontrolu, druge trupe su navodno počele da se ukopavaju oko grada Sudža, 10 kilometara od granice i u nekim drugim oblastima.

Zatečene, ruske trupe nisu uspjele da brzo odgovore na upad.

S obzirom na to da je većina ruske vojske angažovana u ofanzivi u ukrajinskom istočnom regionu Donjecka, malo trupa je ostalo da zaštiti pogranični region Kursk. Ruske jedinice duž granice sastojale su se uglavnom od slabo obučenih vojnih obveznika koje su elitne ukrajinske jedinice lako savladale. Neki vojni obveznici su zarobljeni.

Nedostatak ljudstva podstakao je rusku vojnu komandu da se u početku osloni na borbene avione i helikoptere da bi pokušala da zaustavi ukrajinski napad. Najmanje jedan ruski helikopter je oboren, a još jedan su oštetile ukrajinske snage dok su napredovale, navode ruski vojni blogeri.

Ruska pojačanja, uključujući elitne jedinice specijalnih snaga i prekaljene veterane "Vagnera", kasnije su počela da stižu u region Kursk, ali do sada nisu uspjeli da istisnu ukrajinske snage iz Sudže i drugih oblasti u blizini granice.

Nekim od novopridošlih trupa nedostajale su borbene vještine i pretrpele su gubitke. U jednom primeru, konvoj vojnih kamiona neoprezno se zaustavio na putu u blizini borbenog područja i bio je udaren ukrajinskom vatrom.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je u petak da je Ukrajina izgubila 945 vojnika za četiri dana borbi. Ta tvrdnja nije mogla biti nezavisno verifikovana. Ministarstvo nije ponudilo nikakve podatke o ruskim žrtvama.

Ukrajinski zvaničnici su se uzdržali od komentarisanja prekograničnog napada. U video-obraćanju naciji u četvrtak ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je izbegao da direktno pomjene borbe u regionu Kursk. Ali on je rekao da je "Rusija donela rat na našu zemlju i da treba da oseti šta je uradila".

Savjetnik Zelenskog Mihail Podoljak rekao je u četvrtak da će prekogranični napadi dovesti do toga da Rusija "počne da shvata da se rat polako uvlači unutar ruske teritorije". On je takođe sugerisao da bi takva operacija poboljšala položaj Kijeva u budućim pregovorima sa Moskvom.

"Kada će biti moguće voditi pregovarački proces na način da pritisnemo Ruse ili da dobijemo nešto od njih? Samo kada se rat ne odvija po njihovom scenariju", rekao je on.

Ruski predsjednik Vladimir Putin opisao je upad kao "provokaciju velikih razmjera" uz "neselektivno granatiranje civilnih zgrada, stambenih kuća i ambulantnih vozila".

Ruske vlasti su saopštile da je najmanje pet civila, uključujući dva iz osoblja hitne pomoći, poginulo u ukrajinskom napadu na oblast Kursk, a skoro 70 je ranjeno.

Dmitrij Medvedev, zamjenik šefa Saveta bezbednosti kojim predsjedava Putin, rekao je da je ukrajinska akcija naglasila potrebu da Moskva proširi rat i zauzime veći dio ukrajinske teritorije, uključujući glavni grad Kijev, crnomorsku luku Odesu i druge veće gradove.

Rusija je proglasila opšte vanredno stanje u regionu Kurska, dajući lokalnim vlastima više ovlašćenja da brzo koordiniraju reagovanje u vanrednim situacijama. Ruska državna propaganda fokusirala se na napore Kremlja da pruži pomoć raseljenim stanovnicima, istovremeno umanjujući nespremnost vojske za napad.

Pokrenuvši upad, Kijev bi mogao da ima za cilj da primora Kremlj da preusmjeri resurse iz istočnog regiona Donjecka, gde su ruske snage izvršile ofanzive u nekoliko sektora i ostvarile spor, ali stabilan uspjeh, oslanjajući se na svoju prednost u vatrenoj moći.

U vrijeme kada se snage KIjeva bore da zaustave rusko napredovanje na istoku, brzi prekogranični napad pokazuje sposobnost Ukrajine da preuzme inicijativu. To je takođe zadalo udarac Kremlju, pokazujući njegov neuspjeh da zaštiti teritoriju svoje zemlje i razbijajući Putinov narativ da je Rusija uglavnom netaknuta ratom.

Ali uprkos početnim uspjesima, napad na Rusiju mogao bi da izazove iscrpljivanje nekih od najsposobnijih jedinica Ukrajine i da ostavi trupe u Donjecku bez vitalnih pojačanja.

Pokušaj uspostavljanja trajnog prisustva u regionu Kurska mogao bi biti izazov za ukrajinske snage, čije bi linije snabdijevanja bile ranjive na rusku vatru.

Vojni analitičari kažu da još nije jasno koji su operativni ciljevi Ukrajine i koliko je vojnika u napadu na Kursk.

Majkl Kofman, vojni analitičar američke Zadužbine Karnegi, rekao je da "sve prilično zavisi od toga šta Ukrajina ima u rezervi da ubaci u operaciju i koliko brzo će se Ruska Federacija organizovati da se suprotstavi".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније