Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

Бета [ R.B. ]

19. 04. 2023. 21:05   >>  21:05

TRGOVINSKI EMBARGO

Fon der Lajen pisala liderima pet članica EU zbog spora oko uvoza iz Ukrajine

Predsjednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, iznijela je danas više predloga liderima pet članica EU, kako bi okončala spor unutar Unije oko odluke tih zemalja da privremeno zabrane uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine.

Povodom tog trgovinskog embarga koji je istakao podjele unutar EU, u trenutku kada Unija očajnički želi da pokaže jedinstvo sa Ukrajinom, Fon der Lajen je poslala pismo liderima Poljske, Mađarske, Slovačke, Bugarske i Rumunije, sa nizom predloga za koje je rekla da "konkretno odgovaraju na zabrinutost najviše izloženih država članica i zainteresovanih strana, uključujući poljoprivrednike".

Fon der Lajen je u pismu priznala probleme sa kojima su se poljoprivrednici suočili pošto je EU ukinula carine na ukrajinsko žito kako bi olakšala izvoz te robe kada je ruski rat u Ukrajini onemogućio isporuke tradicionalnim rutama. Ukidanje carina je dovelo do skoka izvoza, što je za posljedicu imalo niže cijene žita i smanjenje prihoda poljoprivrednika.

Predlozi Evropske komisije zasnivaju se na paketu podrške od 56,3 miliona eura za najteže pogođene poljoprivrednike u zemljama koje su najviše izložene, uz mogućnost drugog paketa od 100 miliona eura.

EU takođe priprema dodatne tehničke mjere kako bi sprečila pretvaranje zabrinutosti poljoprivrednika u geopolitički problem zbog kojeg bi Unija djelovala slaba i podijeljena, u vrijeme kada Rusija i dalje kontroliše velike djelove susjedne Ukrajine.

Bugarska se danas pridružila Mađarskoj, Poljskoj i Slovačkoj u privremenoj zabrani uvoza ukrajinskog žita i drugih poljoprivrednih proizvoda, isključujući robu u tranzitu namijenjenu izvozu u druge zemlje. Rumunska vladajuća stranka juče je najavila da će učiniti isto.

Evropska komisija nastoji da pomogne ukrajinskoj vladi da izveze poljoprivredne proizvode na svjetska tržišta, kako bi ublažila globalnu prehrambenu nesigurnost, ali i obezbijedila preko potreban prihod Ukrajini, dok se odupire ruskoj invaziji.

"Jednostrane mjere mogu da idu na ruku jedino protivnicima Ukrajine i ne bi trebalo da naruše našu nepokolebljivu podršku Ukrajini", navela je Fon der Lajen u pismu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније