Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

Т.Г. [ N1 ]

29. 03. 2023. 13:44   >>  13:48 4

ZELENSKI

"Ako izgubimo Bahmut, natjeraće me na kompromis s Rusijom"

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski upozorio je da bi Rusija, ukoliko Ukrajina ne pobijedi u borbi za Bahmut, mogla da počne da traži međunarodnu podršku za sporazum koji od Ukrajine zahtijeva da napravi "neprihvatljive kompromise".

„Ako bi Bahmut pao u ruke ruskih snaga, Vladimir Putin bi prodao tu pobjedu Zapadu, svom narodu, Kini, Iranu“, rekao je Zelenski u intervjuu za Asošiejted pres.

On je sa novinarima AP razgovarao u vozu koji je išao kroz oblasti oslobođene od ruskih snaga. Ukrajina je uspjela da zadrži glavni grad Kijev i potisne Rusiju iz drugih strateški važnih oblasti, prenosi Glas Amerike (VOA).

Zelenski je takođe svjestan da je uspjeh njegove zemlje u velikoj mjeri posljedica međunarodne vojne podrške, posebno iz SAD i Zapadne Evrope.

„SAD zaista razumiju da, ako prestanu da nam pomažu, nećemo pobijediti“, rekao je on u intervjuu.

Zelenski je nedavno posjetio Bahmut, grad na istoku zemlje oko kojeg se vode žestoke borbe i očekuju se ofanziva i kontraofanziva. On upozorava da bi poraz vojske na bilo kom dijelu fronta mogao da ugrozi cijelu borbu.

„Ne smijemo da izgubimo ni u jednom koraku jer rat je skup malih pobjeda, malih koraka“, rekao je predsjednik Ukrajine.

Kako navodi VOA, komentari Zelenskog bili su priznanje da bi gubitak sedmomjesečne bitke za Bahmut, najduže u ratu do sada, bio skuplji politički nego taktički poraz.

On je predvidio da će pritisak od poraza u Bahmutu doći brzo – kako od međunarodne zajednice, tako i unutar zemlje.

„Društvo će se osjećati umorno, natjeraće me da napravim kompromis sa njima“, kaže Zelenski i dodaje da za sada ne osjeća taj pritisak i da dobija podršku međunarodne zajednice.

Zelenski nije predvidio kako će se rat završiti, ali kaže da je uvjeren da će Ukrajina uspjeti nizom malih koraka da izdejstvuje pobjedu. On takođe smatra da je rat ukrajinsko društvo učinio jačim.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније