Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

Т.Г. [ Beta ]

27. 03. 2023. 17:59   >>  18:19 3

BOREL

"Oni koji vode nepravedne ratove biće poraženi"

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Žozep Borel izjavio je danas da EU ne prihvata da "moć određuje šta je ispravno" i da će oni koji vode nepravedne ratove biti poraženi. Šef evropske diplomatije je u svom blogu na sajtu Evropske službe za spoljne poslove napisao da je prošlu godinu obilježio povratak rata visokog intenziteta na evropski kontinent, invazijom na Ukrajinu koju je pokrenuo ruski predsjednik Vladimir Putin.

"Otkako je 24. februara 2022. Rusija napala Ukrajinu, odgovor EU je bio impresivan. Djelovali smo odlučno i jedinstveno da pomognemo Ukrajini da se odbrani i da Rusiji nametnemo visoku cijenu", napisao je Borel.

On je objasnio da je flagrantno kršenje osnovnih principa Povelje UN, međunarodnog prava i Helsinške povelje od članice Savjeta bezbjednosti UN zahtijevalo je istinski snažnu reakciju.

"Hrabrost i odlučnost Ukrajinaca nastavlja da impresionira svijet i mi ćemo nastaviti da im pružamo podršku u borbi protiv razaranja i napada ruskih snaga", navodi šef diplomatije.

On je u blogu u kome je promovisao svoju novu knjigu pod nazivom "Godina u kojoj se rat vratio u Evropu" posvećenoj spoljnoj politici EU u 2022. godini nabrojao mjere koje je blok preuzeo od početka rata.

"EU je usvojila 10 paketa sankcija protiv Rusije, mobilisali smo više od 50 milijardi eura za podršku Ukrajini, prvi put smo zajednički finansirali isporuku vojne opreme nekoj zemlji u ratu, i ponudili smo da obučimo 30.000 ukrajinskih vojnika", piše Borel.

On je spomenuo i EU napore da se gotovo u potpunosti oslobodi zavisnosti od ruskih fosilnih goriva i podršku Crnomorskoj inicijativi za žito, kojima je djelovalo na ograničavanje negativnih efekata ruske agresije na globalne cijene hrane i na dostupnost hrane.

"Prošle godine sam rekao da je Vladimir Putin iznjedrio geopolitičku Evropu koju su mnogi dugo zagovarali. Ipak, pred nama je još dug put u mnogim oblastima da bismo postali istinski globalni akter", piše Borel.

On je dodao i da rat u Ukrajini nije jedina kriza koja pogađa svijet i da velike prijetnje predstavlja situacija na Zapadnom Balkanu koja ostaje složena, terorizam i nestabilnost se šire u Sahelu, rat u Etiopiji, situacija u Somaliji i tenzije između Izraelaca i Palestinaca.

"Važno je imati na umu da, iako smo direktno ugroženi agresijom protiv Ukrajine, mnogi naši partneri sa "Globalnog juga", kako ga neki nazivaju, često su više zabrinuti za ove druge krize. Geopolitičke promjene sve više stvaraju haotičnu multipolarnost sa deficitom multilateralizma, u vrijeme kada nam je multilateralna akcija najpotrebnija", piše u blogu.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније